FADİME’NİN BAKLAVASI
Bu baklava tarifimiz oklava kullanmayı sevenler için olsun. Baklava ille de tek tek açılmalı diyenlere gelsin. Bayram için yapılan bu tarifi kaçırmak istemeyenler için malzeme listesi ve yapılışı:
1 su bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı limon suyu
1 çimdik tuz
Aldığı kadar un
Açmak için: buğday nişastası
İçi için: 300 gram ceviz içi
Üzeri için: 250 gram tereyağı
Şerbeti için:6 su bardağı su, 4 su bardağı toz şeker, 3-4 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Teker teker açılan bu baklava tarifi, 45 pazıdan oluşuyor. Ölçüsü orta boy yuvarlak bir fırın tepsisine göre.
Öncelikle Bütün sıvı malzemeleri yoğurma kabı içerisinde buluşturalım. Bunları şöyle bir karıştırdıktan sonra, azar azar unu ilave edelim. Çok sıkı olmayan klasik bir baklava hamuru yapalım. Sonra elde ettiğimiz bu hamuru yuvarlayarak uzatalım. Üzerine hafifçe nişasta serperek 15 dakika kadar dinlendirelim.
Dinlenen hamuru 45 tane olacak şekilde bezelere ayıralım. Bu bezeleri 15’erli gruplara bölelim. 15’erli gruptaki her bir bezeyi çay fincanı tabağı büyüklüğünde yuvarlak açalım. Bu işlemin başında merdane kullanabiliriz. Daha sonra oklava ile bu bezeleri teker teker açalım. Açma işlemi sırasında hafifçe nişasta serperek yufkaları büyütelim. Açtığımız her yufkayı kullanacağımız tepsiye serelim. Bu işlemi yapmadan önce tepsiyi yağlamaya gerek yok.
Her 15 yufkada bir dövülmüş ceviz içinden serpelim. Ceviz içini serptiğimizde boş alanın kalmaması gerekiyor.
Son üçüncü kat 15’erli grubu da serdikten sonra baklava dilimi şeklinde keselim. Yuvarlak tepsilerde bu işlemi şöyle yapıyoruz. İlk önce hamuru artı şeklinde keserek, büyük üçgenler elde ediyoruz. Bu her bir üçgenin içine iki parmak mesafesinde iki adet daha üçgen kesiyoruz. Üçgenlerin tam ortasından aşağıya doğru kesiyoruz. Bu üçgenin uç kısmını başlangıç kabul ederek, iki parmak aşağıdan ve kenar çizgisinden ortaya doğru keserek baklava dilimleri elde ediyoruz.
Bir tavada tereyağını eritelim. Üzerinde oluşan köpükler sönünce ocaktan alalım. Tereyağını yakmamaya dikkat edelim. Tereyağını erittiğimiz tavanın tabanında oluşan tortulu kısmı kullanmadan, yağı baklava hamuru üzerinde gezdirelim.
180 dereceye ayarlayıp iyice ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
Şerbeti için; su ve şekeri yaklaşık 20 dakika kadar kaynatalım. 3-4 damla limon suyu sıktıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatıp altını kapatalım. Ocaktan aldıktan sonra 15-20 dakika kadar ılınması için bekletelim.
Baklavamızı şerbetlemede sıcaklık; Baklava soğuk, şerbet ılık olacak şekilde olmalıdır. Şerbet azar azar ilave edilerek hamura yedirilmelidir. Baklavalar iyice soğuduktan sonra tabağa alarak servis yapabiliriz. (Bana sorarsanız ılık haldeki baklavada hiç fena olmuyor hani. )
Aklınızda Bulunsun: Baklava hamurunun yufkalarını açarken, ilk iki seferinde biraz fazlaca nişastalamalıyız. Daha sonraları üstlerine sadece püskürtürcesine hafif bir nişasta serpmekle yetinmeliyiz. Fazla nişasta kullanımı yufkaların kurumasına, dağılmasına ve parçalanmalarına sebep olur.
Ayrıca baklavanızın daha parlak bir renkte olması için; şerbetlemeden önce bir fırça yardımıyla üstlerine hafifçe yağ sürebilirsiniz.
AFİYET OLSUN… |