PRATİK BAYRAM BAKLAVAM
İster pratik diyelim, istersek de kolay. Bu tarif tam da tek tek yufka açmayı sevmeyenlere göre. Sonuç itibariyle aynı kapıya çıkan bir tarif. Yaklaşık bir saatte bir tepsi baklava bitiyor. İllaki bayramı beklemeden normal zamanlarda da yapılabilecek bir tatlı.
Evde yapılan baklavalarda karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi şerbetleme ve sonrasında ortaya çıkan durumla ilgilidir. Vereceğim iki küçük püf noktası ile damak tadınıza uygun bayram baklavasını yapmanız mümkün.
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
3/4 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
4-5 su bardağı baklavalık un
Açmak için: Mısır nişastası
Arası için: 300-400 gram ceviz
Üzeri için: 1 paket tereyağı(250 gram)
Şerbeti için:4 su bardağı toz şeker, 6 su bardağı su, 1 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Süt, sıvıyağ, yumurta, sirke, bir çimdik tuz ve kabartma tozunu yoğurma kabı içerisine alalım. Tek elimizin parmak uçlarıyla malzemeyi karıştıralım. Yavaş bir şekilde kontrollü olarak unu ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım.
Hamurdan 30 adet beze yapalım. Üzerine bir miktar mısır nişastası serperek 15-20 dakika kadar dinlendirelim.
Bu arada 4 su bardağı şekeri ve 6 su bardağı suyu tencereye koyarak, orta dereceli ateş üzerinde yarım saat kadar kaynatalım. 3-4 damla limon suyunun ardından 4-5 dakika daha kaynatıp altını kapatalım.
Dinlenen bezeleri 10’arlı gruplar halinde toplam 30 bezeye ayıralım. Bu 10’arlı üç gruptaki bezeleri ilk önce teker teker çay fincanı tabağı büyüklüğünde açalım. Açtığımız bu bezeleri 10’arlı gruplar halinde üst üste koyalım. Üst üste koyarken aralarına bolca nişasta serpelim. En üstteki bezeye nişasta serpmeyelim.
Sonra bu 10’arlı grubun her birini merdane yardımıyla, kullanacağımız tepsi büyüklüğünde açalım. Açarken her seferinde yufkayı ters-yüz edelim. Sürekli bir taraftan büyütme işlemini yaparsak, alttaki yufka küçük kalır. Bunun için merdaneyi yufkaya her vuruşumuzda çevirelim. Yufkayı büyütme işlemi sırasında çok fazla nişasta kullanmamaya özen gösterelim. Fazla nişasta hamurumuzu çürütür. Yani yırtılmasına neden olur.
İlk açtığımız 10’arlı katı tepsiye serelim. Üzerine dövülmüş cevizin yarısını serpelim.
İkinci 10’arlı katı da açıp cevizin üzerine serelim. Diğer kalan cevizi de bunun üzerine serpelim.
Üçüncü olarak açtığımız 10’arlı katı da serelim. Baklavayı ister kare ister baklava dilimi şeklinde keselim. Baklava dilimi şeklinde kesebilmek için;
Baklavayı ikişer parmak genişliğinde keselim. Tepsiyi hafifçe yan çevirip, verevlemesine baklava dilimleri oluşacak şekilde keselim.
Diğer taraftan tereyağını yakmadan eritelim. Erittiğimiz kabın tabanında oluşan tortulu kısmını kullanmadan, yağı baklavanın üzerine gezdirelim. Bu tortulu kısım pişirme esnasında yanarak, baklavanın tadını ve görüntüsünü bozar. Yağı gezdirdikten sonra baklavayı 10 dakika kadar bekletelim.
180 dereceye ayarlayıp, ısıttığımız fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirelim.
Gelelim hamura kıvamını veren şerbetin verilişine:
Eğer yumuşak bir baklava istiyorsak baklava soğuk, şerbet sıcak olmalı.
Hamuru sert bir baklava istiyorsak hem hamur hem de şerbet ılık olmalı.
Şerbetin sıcaklığı ise şöyle olmalı; şerbete parmağımızın ucuyla dokunduğumuzda dayanabileceğimiz ısıda ise bu uygun bir sıcaklık demektir.
Aklınızda Bulunsun: Bu şekilde baklava hamurunu hazırlayıp, pişirip birkaç gün sonra şerbetleyerek kullanabilirsiniz. Veya birkaç tepsi Yapıp hepsini birden şerbetlemek istemiyorsanız, şerbetleyeceğiniz zaman baklava hamurunuzu bir miktar fırında ısıtmanız gerekir.
AFİYET OLSUN…
|