KESTANELİ PASTA TARİFİ
Kışın dikenli güllerinden kestane. Küçük kızım nerde görse almak istediği bir kış klasiği kestane. Çoğu zaman yolda yürürken topladığımız at kestaneleri de buna dahil. Kestane kebap, kestane şekeri, kestaneli pasta, kestaneli pilav, kestaneli çorba, kestaneli börek.
Kullanım alanı bu kadar çok geniş olan kestanin tek sorun olan yanı sanırım temizleyip, hazır hale getirme kısmı. Aslında kestane ayıklamanın bir çok yöntemi var. Sırası geldikçe bunları sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Anlatımı uzun, yapımı oldukça zevkli ve kolay kestaneli yaş pastayı hadi hep beraber yapmaya mutfağa. Bakalım nasıl yapıyormuşum...
Malzemeler:
Pandispanya malzemeleri:
4 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı un
25 gram’lık kakao
2 yemek kaşığı ılık su
½ paket kabartma tozu
Çikolatalı kreması için:
2 su bardağı süt
25 gram’lık kakao
1 yemek kaşığı dolusu un
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
Üzeri için; 1,5 çay bardağı süt, 1,5 paket sade krem şanti
Pandispanyayı ıslatmak için; 1,5 su bardağı süt veya 1 paket süt kreması
Kestanesi için; 500 gram kestane, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket bitter çikolata, 1 çay kaşığı tereyağ
Kestaneli pasta nasıl yapılır?:
Öncelikle kestaneli pastamızın kestanelerini hazırlayarak başlayalım. Kestaneleri hazırlamak için buraya bakabilirsiniz.
Haşladığımız kestanelerin bir miktar suyu kalınca üzerine toz şekeri ilave edelim. Beş dakika kadar bu şekilde pişirelim. Üzerine bütün bir şekilde dizeceğimiz kestaneleri ayırdıktan sonra geriye kalanları, çatalla ezelim.
Şeker ve yumurtayı rengi ağarıp kabarana kadar çırpalım.
Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek karışıma döküp, karıştıralım.
Yağlı kâğıt serdiğimiz dikdörtgen bir fırın tepsisine pandispanya karışımını dökelim. Eğer yuvarlak olarak yapmak isterseniz, yağlanıp unlanmış veya yine tabanına yağlı kâğıt serilmiş 26 cm.lik yuvarlak tepsiye pandispanya hamurunu dökelim. 200 derecelik fırına sürelim. Ben soğuk fırına sürdüm.
Kızarmaya başlayınca dereceyi 175’e düşürelim. Pandispanya kızardığında (ki kakaolu pandispanyalar çok çabuk pişiyor) kürdan batırıp içini kontrol edelim. Kürdan temiz çıkıyorsa pasta kekimiz pişmiş demektir. Fırından alıp bir örtü üzerine tepsiyi ters çevirelim.
Pandispanya ılıyınca enlemesine dört parçaya keselim. Bu işlem için uzun ve testere uçlu bıçağımızla bir miktar kestikten sonra, naylon bir iple kesme işlemine devam edelim. Enlemesine ortadan ikiye kestikten sonra, her iki parçayı tekrar bıçakla iki düzgün parçaya kesmeye çalışalım.
Bu arada pandispanya ılınıncaya kadar kremasını pişirelim. Süt, kakao, un, tereyağı, şeker ve vanilyayı bir tencerede buluşturalım. Devamlı karıştırmak suretiyle kakaolu kremayı pişirelim.
İlk parçayı tepsiye yerleştirelim. Üzerini bir miktar süt ile ıslatalım. Ilık durumdaki çikolatalı kremadan, kenarlardan taşırmadan bir miktar sürelim. Kremanın üzerine ufalanmış kestanelerden serpelim.
Diğer ikinci kat pandispanya kekini bunun üzerine yerleştirelim. Sıralamayı ilkindeki gibi tekrarlayarak yapalım. Yalnız en üstteki keki sütle ıslatalım, fakat üzerine çikolatalı kremadan sürmeyelim.
Sade krem şantiyi soğuk sütle çırpalım. Beş dakika kadar dolapta sertleşmesi için bekletelim. Böylece pastanın dışına sürerken daha kolay kullanabiliriz.
Spatula yardımıyla pastanın her tarafını krem şanti ile kaplayalım.
Bitter çikolatanın yarısını pastanın üzerine rendeleyelim.
Kestane şekerlerini pastanın kenarlarına dizelim.
Bitter çikolatanın diğer yarısını benmari usulü tereyağı ile birlikte eritelim. Daha sonra kestane şekerlerinin üzerine birer kaşık dökelim.
Kestaneli pastayı bir gün buzdolabında dinlendirip,
servis yapalım. Eğer aynı gün tüketmek istiyorsanız, ıslatma işlemi için süt yerine krema kullanmanızı tavsiye ederim. Kremayla ıslatılan pastalar hem daha lezzetli hem de servisi daha kısa sürede yapılmış oluyor. Sütle ıslatılan pastaların biraz daha uzun süre beklemeleri gerekiyor.
AFİYET OLSUN... |