KESTANE NASIL KURUTULUR?
Biliyorum bir kısmınız kestane de kurutulurmuymuş, kurutulursa ne şekilde kullanılırmış, nasıl kullanılırmış? Diye sorar gibisiniz. Bu yöntemi gelinimiz Fadime’den öğrendim. Onlar Samsun’da bu şekilde yapıyorlarmış. Kuruttukları kestaneden daha çok börek ve çorba yapıyorlarmış. Gelelim merak edilen sorunun cevabına.
Kimi zaman çarşıdan, pazardan aldığımız kestaneleri hemen tüketemeyiz ve kurumaya yüz tutar. Gelin bunu bilinçli olarak yapalım. Kestane kurutalım. Yaş pasta ve börek yapımında canımız istediğinde kullanmak için.
Aldığımız kestaneleri bir bez üzerine veya bir tepsiye sererek oda sıcaklığında kurutalım. İyice kuruduğuna emin olduktan sonra temiz bir bez torba içerisine koyarak, muhafaza edelim.
Peki bu şekilde kuruttuktan sonra nasıl kullanabiliriz?
Tıpkı fındık, ceviz kırar gibi kestanelerin kabuklarını kıralım.
Kabuklarını temizleyelim. Daha sonra su dolu bir kap içerisine koyalım.
Bir süre kestanelerin dış kısmındaki kahverengi renkteki zarları soyuluncaya kadar. Yaklaşık olarak 3-4 saat kadar. Daha sonar bunları soyarak temizleyelim.
Birkaç su yıkadıktan sonra üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su koyarak haşlayalım. Suyunu büyük ölçüde çekmiş olması gerekiyor.
Eğer börek yapımında kullanacaksanız şekerle pişirmenize gerek yok. Haşladıktan sonra şekerle karıştırabilirsiniz.
Yok eğer yaş pasta yapımında kullanacaksanız;
o taktirde piştikten sonra bir miktar da suyu var iken, toz şeker ekleyip biraz daha pişirebiliriz. Bu şekilde pastalarda, dilediğimiz şekilde rahatlıkla kullanabiliriz.
Bunlar benim nacizane kestaneyi nasıl kullanabilirize dair bugünlük paylaşımlarım. Kestaneye dair başka paylaşımlarda görüşmek üzere.
KOLAY GELSİN...
FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI |