Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Evde Nasıl Yapılır?
Derin Dondurucuya Mısır Nasıl Konulur?
23.10.2014 - 21:36

DERİN DONDURUCUYA MISIR NASIL KONULUR?

Ebu Saîd el-Hudrî’nin aktarımına göre, Allah’ın Resûlü şöyle buyurdu:
“Sizler karış karış, arşın arşın sizden öncekilerin yolunu izleyeceksiniz/onların inançları ve yaşayışlarını ölçü edineceksiniz. İnsanın giremeyeceği küçük bir keler deliğine girecek olsalar siz de onları takip edeceksiniz.”

(Hz. Peygamberin gelecekle ilgili bu ürpertici açıklaması üzerine biz sahabeler) sorduk: Ya resûlullah! (İzlerini takip edeceğimiz bu topluluklar) Yahudiler ve Hıristiyanlar mı olacak?

Şöyle buyurdu: “Ya başka kimler olacaktı?” (Buhari, Enbiya 50; Müslim, İlm 6)

Hepinize hayırlı bir akşam diliyorum herrenk dostları

Dünya üzerinde kaç çeşit mısır vardır? Peki, mısırın anavatanı neresidir? Sanırım anavatanı Meksika ve Orta Amerika. Çeşitlerine gelince; taş mısır, atdişi mısır, cin mısır, tatlı mısır, unlu mısır, mumlu mısır, kavuzlu mısır, çizgili mısır ve süt mısır. Sanırım bunlardan kulağımıza en tanıdık geleni süt mısır.

Mısırı en çok hangi haliyle yemeği seversiniz? Haşlama, közde ya da bardakta mısır. Ben mısırı yemesinden çok pişirilirken ki kokusunu severim. Mısırı haşlarken ya da odun ateşinde közlerken çıkan kokusuna bayılırım.

Üzerindeki kurtçuklardan organik olduğunu düşündüğüm  mısırları, pazardan kabuğuyla birlikte satın alırım genellikle. Evde soymak ve içindeki püsküllerini koklamak, beni yıllar öncesine yolculuğa çıkarır çoğu zaman.

Siz hiç mısır tarlasında gezindiniz mi? Göğe doğru uzayıp giden mısırların arasında kayboldunuz mu? Ben kayboldum. Hem de 5 yaşları civarında. Düşünsenize mısırların olgunlaşıp, gökyüzüyle birleştiği vakitte, küçücük boyumla mısırlar benim için amazondaki ağaçlardan farksızmıştır herhalde.  Korktuğumu ve “anne” diye bağırarak ağlayışımı hatırlarım o günlerden. Bir ses “kızım ben buradayım” içimdeki korku yangınına soğuk su serpmişti sanki. Anım kötü gibi görünse de ben yine de severim mısır tarlalarını. Mısırlara sarılarak büyüyen fasulye birlikteliğini.

Şehirlerarası yollarda uzayıp giden mısır tarlalarına uzunca bakıp, dalar giderim. Her seferinde hatırladığım miss gibi mısır kokusu.

Siz hiç mısırı bahçesinde toplarken olup olmadığına bakmak için ucundan azıcık açıp baktınız mı? Ne güzel bir duygudur o.  Kimi zaman kucağınıza kimi zaman eteğinize toplarsınız mısırları. Ya da bostanın bir köşesinde biriktirirsiniz topladıklarınızı. Sonra ya kucağa ya sepete ya da küfeye koyar gidersiniz, varacağınız yere.

Ne çok şey varmış mısırla ilgili konuşulacak. En azından benim için. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim hepinize.

Gelelim mısırı nasıl haşlayıp, tane haline nasıl getireceğimize. Gerçi ayrıntılı resimler her şeyi açıklıyor ama usulden olduğu üzere ben yine de kısaca tarif edeyim.

Süt Mısır Nasıl Pişirilir?

Mısırları soyup, püskülerinden güzelce temizledikten sonra yıkayarak büyükçe bir tencere içerisine koyalım. Ben altına mısırın dışındaki yeşil kabuklarından da koyuyorum. Güzel bir koku veriyor. Biraz da tuz atıyorum. Çok değil.

Üzerini geçecek kadar su koyup tencereyi ocağın üzerine koyuyorum. Sonra. Sonrasında pişinceye kadar kaynatıyorum. Mısırın pişme süresi cinsine ve toplandığı zamana göre değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden mısırınız suyunu biraz çekti ve hala pişmediyse bir miktar sıcak su ilavesinde bulunabilirsiniz. Pişip pişmediğini anlamak için; ben çatalla almayı başarabilirsem mısır tanesinden alıp tadarak anlıyorum.

Tane Mısır Nasıl Yapılır?

Haşlanan ve soğuyan mısırları resimlerde de görüldüğü üzere dik bir şekilde tutarak bıçakla yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak taneleyelim.

Aslında bu iş için mısır ayıklama aletleri var. Geçenlerde bir alışveriş merkezinde rastlamıştım. O zaman bu iş için lazım olacağını düşünemedim doğrusu. Ancak internet üzerinden de çeşit çeşit mısır ayıklama aletleri satışı yapılıyor. Almak isteyenlere duyurulur. Ben imkânlar ölçüsünde biraz ilkel bir şekilde bu işi yapmış oldum.

Bıçakla koçanından ayırdığımız mısırları daha sonra elimizle ufalayarak taneleyelim. Tane mısırımız hazır.

Ben bu sefer plastik bardaklara doldurdum. Böylece ölçülü olmuş oldu. Yani kullanacağım zaman ölçüm hazır. Bardaklara doldurduğumuz mısırların üzerini streçleyelim.

Pazardan mevsim sonu olduğu için üç tanesini 1 liraya almıştım. Epey ekonomik oldu yani. Hala pazarlarda süt mısır bulunuyor. Bu iş için geç kalmış sayılmazsınız.

Pazardan aldığımız ve hazırladığımız mısırları derin dondurucuya kaldıralım. İster çeşitli salatalarda, ister pilav ya da çorbalarınızda, isterseniz bardak da mısır yapmak için kullanabilirsiniz. Her daim elinizin altında karınca kararınca dondurucu da mısırınız olmuş olacak. Nasıl? İyi fikir değil mi?

Sağlık dolu günlerde, afiyetle tüketmeniz dileğimle.

AFİYET OLSUN...

FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI

FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI 

Bu haberi : 25849 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar