Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Kışa Hazırlık\Kışa Hazırlık
Erişte Yapımı
24.10.2011 - 19:15

KIŞ YAKLAŞIRKEN

ERİŞTE YAPIMI

 

Kış yaklaşırken kiler hazırlığı yapmak gerek. Turşudur, sostur, kahvaltılık salçalardır derken sıra geldi erişte yapımına. Biraz gecikmeli de olsa. Sonbaharın ortasında kışın göz kırptığı şu günlerde çarşı-pazarın yazdan kalan o son nimetlerinden faydalanmak gerek. Her biri emek ve sevgimizle hazırlanacak bu hazırlıklar kışın mutfağımızda bizlerin adeta imdadına yetişen küçük can simitleri olacak.

İçimizi ısıtan tarhana; ev yapımı turşulardan sonra şimdi sıra geliyor ev yapımı makarna yapmaya. Mutfağında ev yapımı-el emeği makarna Anadolu’da bilinen adıyla erişte yapmak isteyen, hamur açmayı bilen hamarat hanımlar, haydi mutfağa!

Bu konuda konu-komşudan akrabalardan yardım almak, bu tür işleri imece usulü yapmak adettendir. Biz de böyle düşünüp arkadaşımla birlikte erişte yapma işini başarıyla tamamladık. Darısı yapacak arkadaşların başına. Daha önceki yıllarda sadece kesme işine yardım ettiğim erişte yapımında bu sefer imece usulüyle hamuru yoğurma ve açma işlemine de katıldım. Miktar biraz fazla olunca bu adet çok işe yarıyor.

Kalabalık olmayan aileler veya erişte yapımını ilk defa yapacaklar olanlara tavsiyem; malzemeyi yarı-yarıya veya dörtte bir oranında azaltmaları olacak. Şimdi gelelim eriştenin yapım aşamalarına...

 

Erişte Hamuru Malzemeleri:

5 kilogram un

15 adet yumurta

1 çay bardağı tuz

8-8,5 su bardağı su (yarı-yarıya süt de olabilir)

 

Erişte Nasıl Yapılır?

Su veya sütü ve yumurtalar bir kap içerisinde iyice çırpılır.

Unun büyük bir kısmı karıştırma kabı içerisine koyulur. Ortası havuz şeklinde açılarak sıvı malzeme dökülür. Tuz unun üzerine serpilir. Yavaş yavaş un sıvı malzemeyle buluşturularak yoğrulmaya başlanır.

Erişte hamuru kulak memesi yumuşaklığından daha sert bir hamur oluyor. Bu yüzden miktar da biraz fazla olduğu için bileği kuvvetli birinin yoğurmasında veya yardımlaşarak yoğurmakta fayda var.

Yoğurduğumuz hamurun üzerine nemli bir bez örterek 10-15 dakika kadar dinlendirelim.

Daha sonra bundan 16-17 adet büyükçe bezeler hazırlayalım.

Bu bezelerin her birini yuvarlayarak düzgün bezeler hazırlamaya çalışalım.

Bezelerin üzerlerine nemli bir bez örterek, ilk yuvarladığımız bezeden başlayarak ve çok az un kullanarak merdane yardımıyla açmaya başlayalım.

 

Büyük pasta tabağı büyüklüğüne ulaşan yufkayı, bu aşamadan sonra oklava kullanarak büyütelim. Yufkayı oklavayla büyütme işlemi esnasında pek un kullanmıyoruz. Zira un yufkayı sonrasında çok çabuk kurutuyor.

 

Her tarafı aynı incelikte olacak şekilde, börek yufkasından biraz kalın olacak şekilde açalım. Bu ölçüde bir hamurdan elde ettiğimiz bu sayıdaki bezelerden hemen hemen hazır yufka büyüklüğünde yufkalar oluyor.

Açtığımız yufkaları temiz bir örtünün üzerine serelim.

 

Bütün yufkaları bu şekilde açıp, hazırlayarak örtü üzerine serelim.

Oda ısısında bir miktar nemini alması için bezin üzerine serdiğimiz yufkaları, ara sıra çevirerek eşit oranda dinlenmesini sağlayalım. Ayrıca bu aşamada yufkalara güneş değmemesi gerekiyor.

Yufka nemini alıp, kenarları biraz kurumaya başlayınca ilk serdiğimiz yufkadan başlayarak kesme işlemine geçelim.

Yufkayı ilk önce ortadan ikiye keselim. Bu iki parçayı üst üste koyalım. İki parmak eninde boydan şeritler halinde keselim.

 

İkişerli uzun şeritleri ince ince kesmeye başlayalım.

 

Kalınlığı kibrit çöpü şeklinde olmalı.

Kesme işlemini ise şu şekilde yapalım.

Parmaklarımızı uzun şerit şeklindeki hamurun üzerine koyalım. Tırnaklarımızı hafif içeri doğru çekerek, diğer elimizdeki bıçakla ince bir şekilde kesmeye başlayalım. Bu işlemi iyi kesen bir bıçakla yaparsak daha kolay bir şekilde yaptığımızı göreceğiz. Ayrıca bu tür işlerde ilk önceleri alışkın olmayanlar yavaş bir şekilde yapsalar da zamanla hız kazanacaklardır.

Kestiğimiz erişteleri elimizle havalandıralım.

 

Sonra kestiğimiz bu erişteleri tekrar bez üzerine serelim.

Bu şekilde erişteleri hazırlayıp kurutalım.

 

 

Erişte Nasıl Muhafaza Edilir?

 

Ara-sıra karıştırmayı unutmayalım. Tamamen kuruduktan sonra bez torbalara doldurup kaldıralım. Kuru ve serin bir yerde muhafaza edelim.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 69457 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Yorumlar
Yorumlayan: binnur Tarih: 11.9.2014 - 19:38
supersiniz
Allah razı olsun cok merak ediyordumerisdeyapmayi Denedim tarihinizi oldu tsk ederim sağolun
Yorumlayan: büşra Tarih: 30.10.2013 - 13:49

yoğurtla çok güzel oluyor
Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar