Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Kışa Hazırlık\Kışa Hazırlık
Dolmalık Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?
30.8.2013 - 21:08

DOLMALIK KABAK KURUSU NASIL YAPILIR?

Kış hazırlıklarında neler yapılır?

Yâ Rabbi verdiğin sayısız nimetlerin için sana sonsuz şükürler olsun. Amin...

“İnsana, zararı en şiddetli olan şeyin ne olduğunu bilmek istedim. Bunun, gaflet olduğunu anladım. Gafletin insana yaptığı zararı, Cehennem ateşi yapmaz. Ya Rabbi! Bizleri gaflet uykusundan uyandır. Lütuf ve keremin ile bu duayı kabul eyle! “ (Bayezid-i Bestami)

Kuru dolmalık kabağın tarifini vereceğim ama ondan önce sizlerle ‘patlıcanlı hayatları paylaşmak istiyorum.

Patlıcanlı hayatlar da patlıcan oyarak geçimini sağlayan köylerimiz var. Geçenlerde trt’de izlediğimde çok şaşırdım. Doğrusu güneydoğu mutfağına ait sebze kurularıyla yapılan dolma yemeklerinden dolayı, sebze kurutma işleminin de bu bölgede yapıldığını sanıyordum. Halbuki İzmir Nazilli’de 43 yıl öncesinden bu iş yapılmaya başlanmış. Patlıcanı taze olarak pazarlamakta sıkıntı çekince yöre halkı ‘kurutma yöntemi’ne geçmiş. Patlıcanlı hayatların serüveni de tam da işte bu zamanlarda başlamış.

Patlıcan oymacılığında; kurutulacak olan patlıcanlar sabahın erken saatlerinden itibaren kapı kapı dolaşılarak, traktörün kasasından göz kararı kapılara boşaltılıyor. Bundan sonra da ev halkının imece usulü patlıcanları oyarak ve ipe dizerek bu işi yapma serüvenleri başlıyor. Bizlerin patlıcan oyacağı ile bile zorlanarak oyduğumuz patlıcanları, köy halkı enli bıçaklarla süratli bir şekilde yapıyorlar. Ne de olsa hızlı olmak demek daha çok dizi patlıcan yapmak demek.Tabii artan içlerde ziyan edilmeyip, hayvanları olanlar tarafından, hayvanlara yem olarak satın alınıyor. Sap kısımları da kışın ocağı tutuşturmak için kurutulup, saklanıyor. Birev bu işi yaparak günde 15 - 20 TL para kazanabiliyor. Kimimiz için çok küçük sayılan hatta kimi ailelerin çocuklarına günlük cep harclığı olarak verdiği bu paralar, kimilerinin günlük geçim yevmiyesi. Çocuk okutma parası, evin temel ihtiyaclarını görme parası. Ne yazıkki!

Gelelim kurutmalık kabağa...

Kuru Dolmalık Kabak Nasıl Kurutulur?

Öncelikle dolmalık kurutma kabak için büyük boy kabakları tercih etmemiz gerekiyor. Çünkü bünyesinde fazlaca su bulundurduğundan kuruduğunda epeyce küçülüyor.

Aldığımız kabakları öncelikle güzelce yıkayalım.

Sap kısımlarını keselim.

Dış kısımlarını patates oyacağı için kullandığımız aletle güzelce ince bir şekilde soyalım.

Ardından ortadan ikiye bölelim.

Daha sonra kabakların içerisini kabak oyacağı (dolma oyacağı aleti) ile güzelce oyalım.

En son yorgan ipliği olarak bilinen pamuklu ipliğe aynen patlıcan ve dolma biber kurutmasında olduğu gibi yorgan iğnesiyle dizelim.

Son olarak içleri oyulan ve ipe dizilen kabakları, evimizin balkonunda bolca güneş gören bir yerine kabak dizisini asalım.

Kabakları güneşte iyice kurutalım.

Dolma biber, patlıcan, kabak gibi kurularımızı bez bir torbaya koyarak, mutfağımızın kuru ve serin yerinde kullanacağımız zamana kadar muhafaza edelim.

Ben kabakların içerisinden çıkan kısımları da çarşaf böreğinde değerlendirdim. Nasıl yaptığımı merak edenler bu linkten bakabilirler.

KABAKLI ÇARŞAF BÖREĞİ

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 23483 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar