Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Çay Saati Menüleri
23 Nisan Çocuk Menüsü
24.4.2013 - 11:00

23 NİSAN ÇOCUK MENÜSÜ

Çocuklar için örnek doğum günü menüsü

Çocuklara karşı derin bir sevgi ve şefkat besleyen Hz. Peygamber, onları ciddiye alıp seviyelerine inmek suretiyle onların problemleriyle ilgilenmiştir. Kaynaklar, onun torunu kucağında iken namaza geldiğini, çocuğu bırakıp namaza durduğunu, secdede iken çocuğun sırtına binmesi üzerine secdeyi uzattığını; kızlarından Zeyneb’in (rah) kızı Ümâme’yi namazda omzuna aldığını naklederler.

Hz. Peygamber (sav) namaz kıldırırken çocuk ağlaması duyunca, ağlayan çocuğun üzülmemesi ve annesinin huzursuz olmaması için kısa sûreler okuyarak namazı çabuk bitirirdi.

Bir defasında Hz. Peygamber (sav) torunu Hasan’ı öperken yanında bulunan bedevî kabile reislerinden Akra’ b. Hâbis “Siz çocukları öper misiniz? Benim on çocuğum var, hiçbirini öpmedim” der. Bunun üzerine Rasûl-i Ekrem (sav) muhatabına “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” cevabını verir. Yine “Siz çocukları öper misiniz? Biz öpmeyiz” diyen başka bir şahsa “Allah senin kalbinden merhameti alıp çıkardıysa, ben ne yapabilirim” buyurmuştur.

Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:“Küçüklerimize şefkat etmeyen bizden değildir.” (Ebu Davud)

Usame b. Zeyd şöyle demiştir:“Rasulullah beni bir dizine, Hasan’ı da diğer dizine oturtur, sonra ikimizi birden bağrına basar ve “Allah’ım bunlara merhamet et, çünkü ben bunlara merhametliyim” derdi.” (Buhari, Edep 22, Ahmed b. Hanbel, V, 205)

Hz. Peygamber “Her kim buluğ çağına ulaşmalarına kadar iki kız çocuğunun bakımını, nafakasını, terbiye ve yetiştirilmesini üzerine alır ve bunu yerine getirirse, o kimse kıyamet günü benimle şöyle olacaktır” dedikten sonra parmaklarını birbirine kavuşturmuştur.”

Rasûl-i Ekrem (sav) “Bağış ve ihsanlarda çocuklarınızın arasını eşit tutun. Eğer ben birini üstün tutacak olsaydım, kızları üstün tutardım” buyurur. Rivayete göre bir adam Peygamberimizin (sav) yanında oturuyordu. Bu sırada adamın erkek çocuğu yanlarına çıkageldi. Adam, çocuğu öpüp, dizlerine oturttu. Daha sonra kız çocuğu geldi. Adam onu ise yanına oturttu. Peygamber Efendimiz (sav) bu tavır üzerine muhatabını “Niçin ikisini bir tutmadın?”diye kınadı.

Hendek Savaşı esnasında ise buluğ çağına girmemiş çocukların çalışmasına, toprağı kazma faaliyetine iştirakine müsade etmiş; ancak kuşatma başlayınca çarpışmalardan korumak için onları ailelerinin yanına göndermiştir.

Rasûl-i Ekrem (sav) çocukların sağlık ve güvenlikleriyle de yakından ilgilenmiş, bu doğrultuda savaşlarda kadınlarla birlikte çocukların öldürülmemesini özellikle emretmiştir.

Kur’ân her ne sebeple olursa olsun çocukların öldürülmesini tamamen reddetmiş ve kötülemiştir. Hz. Peygamber (sav) çocuklara, rengi ve cinsiyeti ne olursa olsun eşit davranılması gerektiğini öğretmiştir.

“Kız çocuğun hangi suçtan ötürü öldürüldüğü kendisine sorulduğu zaman...” Tekvir suresi/8-9. ayetler

“Çocuklarınızı, yoksulluk (geçim) korkusuyla öldürmeyin. Biz onlara da size de rızık veririz. Onları öldürmek şüphesiz büyük bir günahtır.” 17 İsra suresi 31. Ayet

Bugünde Peygamberimizin çağlar öncesinden çocuklara ve genelde insanlara bakış açısını yansıtan bu hadis ve bilgileri paylaşmak istedim. Söylenecek çok söz var bu konuda. Ancak sözlerin söz olarak kalmaması adına, peygamberimizin bu uygulamalarının yanında ek bir şey söylemek istemiyorum. Zaten bu varolanları bile yapıyor olmamız, o kadar çok şeyi değiştirecektir ki.

23 Nisan’a özel hazırladığım bu menü, tatil zamanlarında birarada olmamız münasebetiyle hazırladığım hazırlıklardan bir tanesiydi. Çocuklarımın ailecek birlikte olmanın ‘özel’ liğini hissetmeleri bakımından. Geçen yılda hazırlamıştım. Çocuklar için hazırladığım bu menü, örnek pratik doğum günü menüsü olarak da fikir verebilir. Ya da çocuk toplantıları için. Büyüklerin çay saati için.

Sayfamda sizlerle paylaştığım tariflerin çoğu bana ait, denenmiş, özgün, özel tarifler. Tariflerimin denendiğini ve beğenildiğini yakın çevremden duyuyorum. Ancak ekranın önündeki sizlerinde denediğiniz tariflerime ilişkin beğeni ve yorumlarınızı yazmanızı bekliyorum. Sessiz ziyaretçilerimin artık yorumlarıyla ses vermesini istiyorum. Sayfamın bu kadar ilgi ve alaka görmesine karşın, geri dönüşler az oluyor. İsterim ki sizlerinde görüşlerinizden haberdar olayım, elimden geldiğince istekleriniz doğrultusunda sayfamda paylaşımlarda bulunayım. Ha bir de tabii bu sanal alemde yorumlar birer teşekkür, ilgi ve alakanın, samimiyetin birer belirtisi ve en önemli motivasyon aracı oluyor.

Ağzımız tatlı, mutfağımız bereketli olsun dileğiyle.

Fi emanillah...

Çocuklar için özel yemek tarifleri menüsü

Tırtıl kurabiye

Çikolatalı kap kek

Ispanaklı poğaça

Patates köftesi

Yoğurtlu havuç salatası

Bu haberi : 10663 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar