URFA & ANTEP KAZAN KEBABI
Beli kırık diyede bilinen bu patlıcan yemeği, tencere yemekleri içerisinde benim en favori tarifimlerimden. Yazın patlıcanın en bol olduğu zamanlarda yapıp, lezzetine doyamayacağınız bu yemeği bakalım nasıl yamışım?
Malzemeler:
8 adet karnıyarıklık patlıcan
400 gram kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet kırmızı biber
2 – 3 adet sivribiber
3 – 4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Pulbiber
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı su
Hazırlanması:
Bu kebap için fazla büyük ve kalın olmayan orta kalınlıkta olan patlıcanları tercih ediyoruz. Patlıcanla yapılan yemeklerden en lezzetlileri arasında sayabileceğim kazan kebabı yapılışı itibariyle de çok da zor olmayan bir yemektir.
Davet sofraları ve iftar menüleri için yapılabilecek pratik, şık lezzetli bir yemektir. Bu lezzetli şık yemek için yapmamız gerekenler şunlar:
Öncelikle patlıcanların yeşil sap kısımlarını kesiyoruz. Kabuklarını soymadan verevine birer santim aralıklarla bütünden koparmadan kesiyoruz. Belli aralıklarla verevine kestiğimiz bütün patlıcanları tuzlu su dolu bir kaba koyuyoruz. En az 30 dakika kadar bu suda bekletiyoruz. Acı ve siyah suyunun çıkması için.
Bu arada patlıcanların aralarına koymak için kıymalı iç harcı hazırlıyoruz.
Etli kırmızıbiberi robotumuzda çekiyoruz. Yeşil biberleri de çok ince doğrayamıyorsak; kırmızı biberle birlikte çekebiliriz. Dövülmüş sarımsakları ve çok ince bir şekilde doğradığımız kuru soğanı kıymaya ilave ediyoruz.
Domates ve biber salçalarını, baharatları ve tuzu da ekleeyerek bütün malzemeleri bir güzel yoğuruyoruz.
Güzelce yoğurmuş olduğumuz bu kıymalı harcı, tuzlu sudan alıp yıkadığımız patlıcanların arasına bolca dolduruyoruz. Bütün patlıcanları bu şekilde doldurduktan sonra, karnıyarık tenceresine benzer geniş – yayvan bir tencereye diziyoruz. Bir iki tanesi artarsa bunları da diğerlerinin üzerine yerleştirebiliriz.
Yerleştirme işlemi bittikten sonra sıvıyağ ve suyu, bir miktar da tuzu kebabımızın üzerine gezdiriyoruz.
İlk önce yüksek ateşte bir 5 – 10 dakika kadar kaynamasını sağlıyoruz. Ardından yemeğimizin altını kısarak, yaklaşık 1,5 saat kadar pişmesini sağlıyoruz.
Arada sırada suyunu çekip çekmediğini kontrol edip, gerekirse çokaz miktarda su ilavesinde bulunuyoruz. Piştiğini kontrol ettiğimiz, lokum kıvamına gelmiş olan patlıcanların altını kapatıyoruz. Ilındıktan sonra servis yapıyoruz.
Not: Bu yemeğin püf noktalarından bir tanesi de soğanı rendelemek yerine , ince bir şekilde doğramak. Bir diğer önemli noktada; şayet teflon bir tencere kullanmıyorsanız, kullanacağınız tencerenin dibine yemeğinizin yanmaması için tabak koymanız olacaktır. Ayrıca mevsiminde bu yemeği yapıyorsanız su miktarını yarı yarıya azaltarak , yerine kabukları soyulmuş iri iri dğranmış domates de koyabilirsiniz.
Bir de patlıcanları verevine kesmeye dikkat etmek gerekiyor. Düz bir şekilde kesersek, kıymalı iç malzemeyi doldururken zorlanabiliriz. Patlıcanları koparabiliriz. Denemeye karar verenlere kolay gelsin.
AFİYET OLSUN... |