Mücver ya da mücber kıyılmış, ezilmiş sebze, un ve yumurta ile yoğrulup yağda kızartılan sebze köftesi demektir.
Mücber Arapça bir kelimedir. Zorlanılmış anlamına gelir. Bunu sebze için kullandığımız da ‘ezilmiş’ manası çıkar. Arapça ‘cebr’ kökünden türemiş bir sözcüktür.
Osmanlı zamanında saray mutfağında pek çok sebzenin mücveri yapılırmış: Kabak, havuç, semizotu, patlıcan ve taze fasulye
Benim sizlerle paylaşmak istediğim mücver çeşidi günümüzde en çok bilinen haliyle kabak mücveri. Birçok kişinin ortak damak zevki kabak mücverini daha hafif ve pratik olması için fırında yapmayı uygun gördüm. Bu şekliyle de denemek isteyenlerin olacağını düşündüm. Tercih edenlere şimdiden kolay gelsin:
Malzemeler:
4-5 adet orta boy kabak
1,5 çay bardağı un
3 adet yumurta
1 adet kuru soğanın rendesi
4-5 dal yeşil soğan
bir tutam dereotu veya maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
üzeri için:
2 çorba kaşığı susam
Hazırlanışı:
Kabakları rendeleyip, üzerine biraz tuz serpelim. Rendelediğimiz kabağın suyunu bırakması için bu işlemi yapalım. Daha sonra tel bir süzgece alıp, bir miktar sıkarak oluşan suyu süzdürelim. Bu işlemi yapmamız şart olmamakla birlikte mücverin piştikten sonra sulanmaması için uygulamamız gereken bir işlem.
Rendeleyip, suyunu sıktığımız kabakları derince bir karıştırma kabının içine alalım. Bunun üzerine rendelediğimiz kuru soğanı, ince doğradığımız yeşil soğanı ve dereotunu, baharatları, unu, yumurtaları, kaşar peynirinin yarısını ilave edelim. Tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
Mücveri boşaltacağımız fırın tepsisinin yüzeyini sıvıyağ ile yağlayalım. Tepsinin tabanına mısır unu veya galeta unu serpelim.
Hazırladığımız mücveri tepsiye boşaltalım. Üzerini bir kaşıkla düzeltip, kaşar peynirinin diğer kalan yarısını serpelim. Son olarak üzerine bolca susam serpip, önceden 200 dereceye ayarlı, ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Piştikten sonra fırından çıkarıp, ılık bir şekilde dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun…
|