GENÇLİĞİN ÖZELLİKLERİ
Hümanist felsefe ve bireysel yaratıcılık iddiası ile gençleri etkileyen bir" kafa tutma akımı" gençliği bir yerlere götürüyor.
Satanizm zeki, varlıklı ve tepkili gençlerin felsefesi denilebilir. Satanizm, doktrini olan bir akımdır. Kendilerine göre bir dindir. İster A.B.D, ister Mısır ister Türkiye’de olsun bazı ortak ritüeller gösteriyorlar. Giyim kuşamı, saç şekli, ibadet biçimleri, intihara giderken bıraktıkları mesajları bu yapıyı ortaya koymaktadır.
Satanizm: "Ne istiyorsan onu yap" temel felsefesi üzerinde gider. Şeytanı memnun etmenin gerçek insanlık olduğunu düşünür.
Ergenlik döneminin özellikleri:
Çete yaşıdır:
Öncelikle aynı yaştan olan çocukların bir arada bulunmak, aynı yiyecekleri paylaşmak, sır ortaklığı yapmak, bazı eşyalara sahip olmaktan hoşlanırlar. Koleksiyon yaparlar, dini konular konuşurlar, yıldızlarla uğraşırlar. Bazı gençlerde suç işlemeyi, kurallara aykırı davranmayı amaç edinirler.
Ergenlik döneminde işlenen suçlarda, gençlerin dörtte üçü suçu yalnız işlememiştir. Çete grupları marifeti ile işlenen suçlar çoğunluktadır. Çocuk hırsızlıklarının %89’unun grup hâlinde işlendiği bilinmektedir.
Bu durum gençlerdeki aidiyet duygusu ile ilgilidir. Bir gruba ait olma, paylaşım içinde olma gençliğin psikolojik doğasında vardır.
Gencin önünde olumlu, tatmin edici grup seçenekleri yoksa sadece hoşuna giden gruba katılacaktır.
Geçiş yaşıdır:
Çocukluktan yetişkinliğe geçiş ergenin çözmesi gereken önemli bir sorundur. Beden hızla gelişirken ruh ona uyum sağlamakta zorlanır. Bu nedenle bir psikolojik sarsıntı yaşanır. Fırtınaya tutulmuş bir gemi gibidir âdeta. İyi bir rehbere ve doğru bir pusulaya ihtiyacı vardır.
O yaşa kadar çocuk güvenliğini ana-babanın her şeyi bildiği ve üstesinden geleceği inancından alır. Genç Ana-babanın her şeyi bildiği ve üstesinden geleceği inancından alır. Ergenlik çağında bağımsızlık dürtüsü bastırmaktadır. Genç ana-babayı beğenmemeye başlayacaktır. Hatta acımasızca eleştirecektir. Bu ergenliğin doğal bir belirtisidir.
Ana-babanın güçlü görünümlerini değiştirme dürtüsü ile onun yerine birilerini koymaya başlar. İşte bu durum gencin yanlış gruplaşmalara kurban olması için tehlike demektir.
Bu dönemi iyi ana-baba iletişimi ile geçirirse gençte olumluluk dönemi başlar, gücü ve bilgeliği kendi içinde geliştirme zarureti görür.
Fırtınalı dönemdeki genç kimlik arayışı ve bunalım yaşamaktadır. Kimlik bunalımı içerisinde olan gencin yalancı önderlere ve güç gösterilerine kapılması çok kolaydır. Geçiş yaşında bulunan Gencin gözünde ana-babanın geçici olarak değerini yitirmesi olgunlukla karşılanmalıdır.
Şaşkınlık yaşıdır:
Yeterli benlik gelişmesi için çocukluk dönemlerinden beri yeterli iç denetim düzenekleri doğru-yanlış, faydalı-zararlı, iyi-kötü kavramlarının temeli atılmış olmalıdır. Neyin iyi neyin kötü olduğu öğretilmeyen bir genç, ergenlik döneminde şaşkınlık ve kimlik bunalımını daha şiddetli geliştirecektir.
Yeterli benlik gelişimi için 3 soru vardır (Colemann 1972) :
Ben kimim?
Nereye yönelmeliyim?
Neden?
Ben kimim?
Ana-baba gerekli ortamı hazırlamışsa kimlik karmaşası kolay aşılır. Eğer genç kendisini düşman bir dünya içinde eksik ve güçsüz buluyorsa ruh sağlığı bozulabilecek veya çetelere karışabilecektir.
Bir tehlike de bağımlılığı bağımsızlığa tercih etmesidir. Bir gencin kendini biçimlendirmesi yürek gerektirir. Vereceği kararın yaratacağı sonucu ve sorumluluğu üstlenme kararlılığını göstermek kolay değildir. Birçok genç bu durunda ana kuzusu olmayı tercih edebilir veya grup bağımlısı olarak kendisini güvende hissedecektir. Bir gençte toplumun bağımsız bir üyesi kimliğinin oluşması ancak iç fırtınalar sonucu gelişir.
Nereye yönelmeliyim?
Ana-baba genci zamanla değişik ve kendilerinden uzak bulur. İki tarafta bu durumda tedirgin olur. Gençler, psikolojik değişim süreci içindedirler. Kendini anlamak için soru sorarlar, hırçın ve tepkilidirler. Sorunlarını paylaşmaz, kendilerine saklarlar. Bazı gençler ilgisiz kişilerle dostluk kurarlar, sonra da hayal kırıklığı yaşarlar. Birçok amaca birden yönelmenin karmaşası içinde saflık ve tecrübesizliğin çelişkilerini yaşamaktadırlar. Deneme yanılma yöntemi ile bir amaca yönelirler.
Bazı gençler bu dönemde çok anti sosyal olurlar. Yıkıcı davranışlar sergilerler. Evden–okuldan kaçarlar, kavgalara karışırlar, çetelere girerler. Bazı araştırmacılar ergenlik dönemi için "Normal bir şizofreni dönemi" deyimini kullanmaktadırlar.
Ergenlik dönemini başarılı bir biçimde çözümlenmek yapıcı ve üretken bir birey olmak hiçte kolay değildir.
Neden satanist oluyorlar?
Ergenlik döneminin kendisine has psikolojik güçlükleri nedeniyle genç kendisinin "isyancı" olarak nitelendirilmesinden hoşlanır.
İşte satanizm felsefesi bu duyguyu kullanmaktadır.
"İnsanın Tanrı karşısında aciz olmasından nefret ediyorum, ben dünyaya isteyerek gelmedim, ne istiyorsam onu yaparım." gibi sözler satanistlerin sık kullandıkları cümlelerdir.
Mezarlık bekçileri ile anlaşıp ilahiler okuyan genç aidiyet duygusunu tatmin etmektedir. Sevmediği insanları lanetlemekte yöntemlerinden birisidir. İntikam ve lânetleme projeksiyon savunma mekanizmasının doyumudur.
Geçen yıllarda Ataköy’de beraber 14. kattan kendilerini bırakan Alp ve Aslı aidiyet duygularını yazdıkları mesajda "Biz buraya ait değiliz" şeklinde ifade etmişlerdi. Biri 14 diğeri 17 yaşında derslerinde başarılı bu 2 gencin ekonomik sorunları yoktu. Yine Kaliforniya da " Yüce Kaynak Tarikatı " 39 satanistin toplu intiharında "biz buraya ait değiliz" şeklindeki not aidiyet duygusunun dışa vurumuydu.
"Satanizm kendini sakınmayı değil istediğini yapma özgürlüğü sunar" felsefesi gencin ego doyumunu destekler.
Sorunlu Gençler Satanizm’e Aday mı?
Zeki gençler ergenliği daha bunalımlı, sancılı ve fırtınalı geçiriyorlar. Varlıklı ailelerin zeki çocukları sorularına cevap bulamazlarsa kendilerini keşmekeş içerisinde buluyorlar.
Psikolojisi bozuk, zeki ve varlıklı aile çocukları satanizm için en büyük risk grubudur.
Satanist gençler farklı arayışları olan, soyutlanmış hissini taşıyan, anlaşılmadığını düşünen, hayatı anlamsız ve amaçsız gören düşünce biçimine sahip olan gençlerdir.
Depresif ruh hali üzüntü ve karamsarlık içerisindeki bu genç birçok ekonomik imkâna rağmen mutlu olamadığını hissettiğinde önüne çıkan kısa ve anlık zevk veren satanizm yöntemini benimsemektedir.
Kedi köpek katletmek, ibadetlerle dalga geçmek, kutsal nesneleri aşağılamak, kurban seçilen insanlara işkence tecavüz, grup seksi, uyuşturucu kullanımı, kara büyü ve büyü ayinleri yaparlar. Vazgeçemedikleri üç şey siyah, karanlık ve sert müziktir. Sert müzik satanistlerin iç sıkıntısının bir çığlığıdır.
Satanist grup içerisindeki gençler ailelerinden ve okuldan alamadıkları duygusal desteği burada alabiliyorlar. Üzüntüyü, sevinci ve zamanı paylaşıyorlar. Mum yakıp çevresinde alkolle, seksle, saldırganlıkla sıra dışı paylaşım yaşıyorlar.
Tepkili gençlerin istediklerini yapabilmesi çabası ve ifade yolu olan satanizm gittikçe daha çekici hâle gelecek gibi görünüyor.
Geleceğin dini olabilir mi?
Dinlerin iyi-kötü, doğru-yanlış ayırımı satanizmde de geçerlidir.
Satanizmin doğruları şunlardır:
1.İntikam
2.Başkaldırı
3.İstediğini yapmak
4.Büyünün gücünü kabul etmek
5.Gerçek insanlık şeytanı memnun etmektir.
Yasakları:
1.Sevgini nankörlere harcama,
2. İstemeden fikir belirtme,
3. Kimseyi rahatsız etme,
4. Rahatsız edenden zalimce, insafsızca öcünü al,
5. Cinsellik sinyali almadan kimseye yaklaşma,
6. Sana ait olmayan şeyi alma,
7. Seninle ilgili olmayan şeyden şikâyet etme.
8. Küçük çocuklara zarar verme,
9. İnsan olmayan hayvanları ihtiyacın olmadığı zaman öldürme,
10. Seni rahatsız edeni uyar, dinlemezse yok et.
11. Sadece şeytanla ruhunu bütünleştirmek isteyeni öldür.
Heyecan dolu özgürlük ve başkaldırıyı yöntem olarak benimseyen satanizm yapay bir hareket olarak düşünülmemelidir. Satanizm şu an örgütlü bir hareket değildir, fakat bu hızla gelişir ve örgütlenirse alternatif din ve felsefe olma potansiyeli yüksektir.
Neden ateist olmuyorlar?
Bir genç bu soruya şu cevabı veriyor. "Bu berbat dünyaya ben isteğimle gelmedim. Gerçek bir Tanrı olmasaydı bu dünyada olmazdım. Tanrı hiçbir zaman bizimle olmadı. İstediğimi yapamayacaksam neden yaşayayım ki? Ben kimseye hesap vermek istemiyorum. Tanrı şeytanı kıskandı ve kovdu. Şeytan bana hesap sormuyor, onun tarafını tercih ediyorum. Şeytanın başkaldırısındaki asaleti seviyorum."
Bu gence göre satanizm ateizmden daha makul ve mantıklı gözüküyor.
Ruhsal bunalıma giren gençler aile ve eğitmenlerinden yeterli duygusal destek ve doğru inanç kalıpları alamadıklarında satanist olurlarsa onlara kızmaya hakkımız yoktur.
NEVZAT TARHAN
|