SİZ HİÇ ÇİKOLATA, ŞEKERLEME AĞACI GÖRDÜNÜZ MÜ?
TATLI ZARARLILARA DİKKAT!
Mısırdan üretilen şekerin (nişasta bazlı) fazla tüketilmesi, kan yağlarını yükselterek,
Şişmanlığa yol açıyor. Tabi bu da artı diyabete davetiye çıkarmak demek.
Bu tür şeker hazır çorbalardan, bisküvilere kadar pek çok gıdanın üretiminde kullanılıyor. Nişasta bazlı şekere aman dikkat!
Bu tür şekerle yapılan ürünleri çocuklarımıza mümkün olduğu kadar yedirmemeye
çalışalım.
PEKİ, NİŞASTA BAZLI ŞEKER NEDİR?
Mısırdan elde edilen şekerdir. Büyük bir oranı vücutta früktoza dönüşür. Früktoz ise
çok da masum olmayan bir şeker cinsidir. Çünkü insülin direncini tetikleyerek aşırı
şişmanlığa yol açar. Ayrıca kandaki trigliserid değerini de artırabilmektedir. Maalesef
ülkemizde nişasta bazlı şeker kullanımı çok yoğun. Avrupa’ da ciddi kotalar var. Ancak
biz de maalesef bu ürünün kullanımı gittikçe arttırılıyor.
NİŞASTA BAZLI ŞEKER HANGİ GIDALARDA VAR?
Şeker 3 kaynaktan elde edilir.
1-Şeker kamışı
2-Şeker pancarı
3-Mısırdan ede edilen nişasta bazlı şeker
Bu üçüncü tür şeker, mısır şurubu olarak da bilinir. Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, hazır puding, kek,
hazır çorba gibi pek çok gıdanın üretiminde kullanılmakta.
Şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu tercih edilmekte. Ülkemizde aslında şeker pancarından ve şeker kamışından elde edilen glikozun (şeker) kullanılması gerekmektedir. Nişasta bazlı şekerin kullanılması halinde ise çok düşük oranda kullanılması gerekiyor. Ancak bu hassasiyetin pek de göz önünde bulundurulduğunu söyleyemeyiz. Kullanılan bu şeker türündeki früktozun zarar vermeyeceği de söyleniyor. Ancak gerçekler bunun tam tersi.
Tamamen endüstriyel kaygılarla insan sağlığını göz önünde bulundurmadan uzak bir anlayışla, daha ucuza mal etme, ürünün bozulmaması, tüketim noktasında doyma hissi uyarmadığı için daha çok satma gibi avantajlarıyla kullanılan bu ürün kısacası insan vücudu için uygun değil. Früktoz tüketildiğinde insülin salgısını uyarmıyor, yüksek seviyelere çıkıyor kanda ve arkasından yağa dönüşerek depolanıyor. Bu yağa dönüşerek depolanma özellikle iç organlarda meydana geliyor.
Früktoz masum bir şeker cinsi değil. Kilo almaya, insülin direncini tetiklemeye neden olan baş aktör bir şeker cinsi. Bu nedenle aman dikkat!
Marketten aldığımız her ürünün içinde şeker diliminin ne olduğunu inceleyelim. Yani iyi bir etiket okuyucusu olalım. Bu konuda çocuklarımızı bilgilendirelim. Onları mümkün olduğunca bunlardan uzak tutmaya çalışalım. Evimizde hazırladığımız yiyeceklerin tüketilmesi noktasında bir bilinç oluşturmaya çalışalım.
|