MUHLAMA/KUYMAK
Geçenlerde yolum başkentte Rize günlerine düşünce ne zamandır düşündüğüm bu klasik Karadeniz lezzetini bir an önce yazmam gerekir diye düşündüm. Doğu Karadeniz mutfağının vazgeçilmez bu lezzeti il il farklı isimlerle anılsa da kullanılan malzeme, uygulanan yöntem açısından ortak özelliğe sahip.
Mısır unu tadına aşinaysanız veya seviyorsanız onunla yapılan bu güzel lezzetle bir yolculuğa çıkın derim. Eh bir de halis muhlis tereyağı ve yöresel peynir tutkunuz varsa… Bu üçlünün muhteşem uyum gösterdiği mıhlamayı veya yine en yaygın adıyla kuymağı deneyin derim.
En son final kısmında üzerine köpük köpük olmuş tereyağını gezdirdiğinizde hem gözlere şenlik hem de mideleri bayram ettirecek sonca ulaşmışsınız demektir. V e tabii ki bence mıhlamayı yerken ille de olması gereken mısır ekmeğini unutmamak lazım. Karadeniz kadrosu tamamlansın diyorsanız şöyle tavşankanı Rize çayını da unutmamak lazım derim. Nasıl? Bu kadroyu gözünüz tutumu?
Doğrusu içine yöresel peyniri bulmakta zorluk çekecekler dil peyniri de kullanabilirler. O da olmadı kaşar peynirini kullanabilirler. Şöyle uzun ve kalınca doğranmış olarak. Ancaaaak. Bence hiçbiri muhlamanın içine koyulan külek peynirinin yerini tutmuyor. Görsel olarak bu peynir diğer tüm peynirleri geride bırakıyor. Zaten mıhlamada beni en çok cezbeden de pizza reklamlarındaki uzayan peynirler gibi kaşıkla kaldırdıkça peynirin uzayıp gitmesi.
Velhasıl kelam bu klasik, yöresel yemeği deneyin deneyin ve tadın derim. Belki sizlerinde vazgeçemediğiniz klasik tarifleriniz arasında yerini alır.
Sanırım “lafı amma da çok uzatmışsın” diyenleriniz olduğunu duyar gibiyim. Öyleyse hemen tarifin uygulamasını anlatmaya başlıyorum. Ama önce malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı ekmeklik mısır unu
1,5 su bardağı su
100 gram külek peyniri ( imansız peynir, 125 gram dil peyniri veya telli peynir)
Üzeri için: 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Tereyağını tavada eritelim. Üzerine mısır unu ilave ederek bir-iki dakika kadar kavuralım. Üzerine su ilave edelim. İlk başta epeyce duru olan kıvamı yavaş yavaş koyulaşmaya başlayacaktır. Bunun için karıştırmayı unutmayalım. Kaynama noktasına yaklaştıkça lapa kıvamını alan mıhlamanın en zevkli kısmına doğru yaklaşıyoruz demektir. Kaynayan mıhlamaya peynirleri iri halde koyalım. Kaynadıkça peynirler yumuşayacak ve bir süre sonra sünmeye başlayacaktır. Bunun için ara sıra yavaş bir şekilde karıştıralım. Ve son kısımda güzelce karıştıralım. Kaşıkla yukarıya doğru kaldırdığınızda uzadıkça uzayan bir görüntüye ulaştıysanız mıhlamamız tamam demektir.
Son olarak üzerine tekrar eritilmiş tereyağı gezdirerek yemeğe hazır hale getirelim. Sıcağı sıcağına ikram edelim.
AFİYET OLSUN…
Not: Eğer muhlamayı yaptıktan sonra hepsini tüketemediyseniz, tavayı benmari usulü ısıtıp tekrar tazeleyebilirsiniz. Bunun için su dolu bir kabın üzerine tavayı koyup, ocak üzerinde iyice kaynatın. Bu şekilde ısınan tavadaki mıhlama tazelenecektir. Direk ocak üzerinde bu işlemi yapacak olursak içinde bulunan peynirden dolayı altı tutabilir. Ayrıca kıvamını bulması için bir miktar da su ilavesinde bulunabilirsiniz.
|