PİLAVLAR DA PÜF NOKTALARI
Pilavımızın bembeyaz olmasını istiyorsak pişerken içine birkaç damla limon suyu ekleyebiliriz. Ya da birkaç tane kesme şeker ilave edebiliriz.
Eğer uzun süreli kavurarak bir pilav yapacaksak ve de tereyağı kullanacaksak mutlaka tereyağını sıvıyağla birlikte karıştırarak veya sıvıyağla kavurma işlemi yaptıktan sonra ilave etmemiz gerekir. Aksi halde uzun süreli kavurma işlemi esnasında tereyağı yanar ve görüntüsünün bozulmasına neden olur. Ayrıca tereyağı ile uzun süreli kavurma işlemi yapmak sağlık açısından da uygun olmayan bir yöntemdir. Zira tereyağı çok çabuk yanan bir içeriğe sahiptir.
Pilav pişirirken ısıyı yüksekten başlayıp piştikçe kademeli olarak düşürürsek daha kıvamlı ve lezzetli bir pilav elde etmiş oluruz.
Pilavın altını kapattıktan sonra üzerine kâğıt bir havlu koyup, kapağı kapalı olarak en az 10-15 dakika demlendirmek de önemli bir demlendirme şeklidir. Kâğıt havlu buharı çekeceğinden tanelerin birbirine yapışmasını önleyecektir.
Ayrıca eskilerin yaptığı şekliyle pilavı temiz bir örtüyle iyice sarıp en az yarım saat kadar demlendirmek de iyi sonuç veren bir uygulamadır. Hem de yemek saatine kadar pilavın soğumadan kalmasını sağlayan bir yöntemdir.
İyi bir pilav yapmanın en iyi sonuç veren noktası sanırım huyuna suyuna alıştığımız pirinçle ve belki de tencereyle yapmak.
Isıtmak zorunda kaldığımız pilavın üzerine biraz sıcak su eklersek pilavımızı rahatlıkla, tencereye çok fazla yapışmadan karıştırabildiğimizi göreceğiz. Umarım bu püf noktaları işinize yarayacak türden olmuştur. Bilenler zaten biliyordur, ancak sözümüz yeni mutfağa giren kardeşlerimize ve naçizane, bazen çok iyi bildiği halde aklına gelmeyen, zamanla unutulan birisi anlattığında; ha! Evet, böylede bir şey vardı. Evet ya! Daha önce niye aklıma gelmedi? Diyen kardeşlerimize olsun…
|