RAMAZAN AYI, REYYAN KAPISI
Yeryüzünde insanoğlunun yaşama serüveninden itibaren oruç bütün dinlerin ve insanların ortak ibadetidir. Ne var ki Yahudi ve Hıristiyanlar orucu ve dini emirleri kendi heva ve heveslerine göre değiştirdikleri için orijinal halini muhafaza edemediler. Son din ve Allah katında makbul olan İslam ise Hz. Âdem’den günümüze kadar aslını muhafaza ederek gelmiştir. Hepsindeki Temel kural, yemekten – içmekten ve cinsi münasebetten uzak durmaktır.
Bu Ramazan biraz farklı olacaktır. Sıcaklar çok aşırı ve mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Tatil aylarına denk gelmesi de başka bir imtihan meselesidir. Allah’ın bizim orucumuza ihtiyacı yok ama bizim onun rahmet ve mağfiretine, emirlere uyma mecburiyetimiz var. Oruç, Allah’ın emri olduğu için tutulur. Özellikle bu yıl oruca yeni başlayacak olan yavrularımız belki biraz zorlanacak ama bu bir imtihan ve sonunda kurtuluşa eren onlar olacak. Böyle bir ortamda inançlarının temelini daha sağlam atmış olacaklar.
Oruç ibadeti Kur’an ve sünnetle farz kılınmıştır. Oruçla ilgili Kur’an-i Kerimde dört ayet vardır. Bu ayetler bize orucun zamanını, nasıl tutulacağını neler yapıp neler yapamayacağımızı açıklar. Bunlar, Bakara Suresi’nin 183.184.185 ve 187 numaralı ayetleridir.
183. Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekilerin üzerine yazıldığı ( farz kılındığı ) gibi, sizin de üzerinize ( farz ) yazıldı. Umulur ki sakınırsınız.
184. Sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta veya yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Zorlukla dayananlar, fidye olarak bir yoksulu doyurmalıdır. Kim gönülden bir hayır yaparsa, bu da kendisi için hayırlıdır. Oruç tutmanız bilirseniz sizin için daha hayırlıdır.
185. Ramazan ayı ki; insanları doğru yola ileten, apaçık ve ayırt edici olan Kuran onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya tanık olursa, onda oruç tutsun. Hasta ya da yolculukta olanlar tutamadığı gün sayısınca diğer günlerde. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bu, sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola ilettiğinden dolayı Allah’ı yüceltmeniz içindir. Umulur ki şükredersiniz.
187. Oruç gecesi kadınlara yaklaşmanız helal kılınmıştır. Onlar sizin giysiniz, siz de onların giysilerisiniz. Allah sizin benliklerinize yazık etmekte olduğunuzu bilmiş, tövbelerinizi kabul edip, sizi bağışlamıştır. Artık onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazdığı şeyi arayın. Tan yerinde beyaz iplikle siyah iplik ayırt edilinceye kadar yiyin için, sonra da orucu geceye kadar tamamlayın...
Bu ayetler bize çok açık bir şekilde oruç’un şeklini açıklıyor. Bunun üzerine değişik yorum veya açıklık getirmenin bir anlamı yoktur. Belki günümüz diline daha akıcı bir şekilde aktarılabilir. Bunun içinde profesör veya başka unvanlı bir kişi olmaya gerek yoktur. Allah’ın emir ve yasakları, kulları ve bütün hükümler insanların yararları içindir. Orucun fıkhına taalluk eden kuralların bilinmesi ve Allah Resulü’nün sünnetine uygun olarak bu ay ifa edilmelidir. Bu ay’ın içinde ( Son 10 gün içinde olması muhtemel) bin yıldan daha hayırlı olan “ Kadir gecesi” vardır. O geceye erişmek ve o geceyi ibadetle geçirmek çok büyük bir nimettir. Bir ömre bedeldir. Bu gece de Kur’an-i kerim yeryüzüne indirilmeye başlandı.
Oruç ibadetinin temel amaçlarından biri de insanları “takvaya ulaştırmaktır” Bu ay, manevi bir eğitim ayıdır. Oruç tutan kişi, nefsinin zincirlerini kırarak Allah’ın ipine sarılmış olur.
Oruç ayı olan ramazan boyunca toplu hâlde ibadetler yapılır, birlik duygusu ve kardeşlik ruhlara işlenir. Zengin, fakirle aynı safta namaz kılar, aynı sofrada yemek yer, zekât, fitre ve fidyeler gelir dağılımındaki dengesizliği bir nebze de dengelemeye çalışır. Açlık, susuzluk ve yasakların değil Sosyal adalet, irade, günahlara tövbe ve kendini yeniden kontrol etme ayıdır. Kur’an da ismi geçen tek ay “ Ramazan “ ayı’dır. İçinde bilinen ve bilinmeyen binlerce nimet ve faydalar vardır.
Ramazan ayına has bazı ibadetler ve vardır. İftar açmak, sahur’a kalkmak, teravih namazı gibi. Bu ay Kur’an ayı olduğu için bu ay özellikle topluca camilerde veya evlerde mukabele okunur. Hatta bu aya mahsus “ Davulcular “ var. Bu güzelliklerin yanında “ Ramazan eğlenceleri” diye bir rezillik yoktur. Son yıllarda başta belediyeler olmak üzere “ eski ramazanlar “adi altında Ramazan’ın ruhuna tamamen aykırı programlar hazırlayıp inançlı insanların ibadet etmesi gereken yerde bu tur programlara katılımını sağlıyorlar. Bunu yapanlara bir çift sözümüz var: Lütfen, Ramazan’a saygılı olalım. Rahmet, Mağfiret ve Bereket ayı olan Ramazan’ı şerif’ten istifade etmeye çalışalım.
Ramazan ayında beden ve vücut organları da dinlenir. Nitekim Allah Resulü Hz. Muhammed (s.a.v) “Sûmû tesıhhû” “oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız” sözünü teyit edercesine bedenlerimiz sağlık bulur. Açlığın ne olduğunun idrakinde oluruz. Hele bu Ramazanda başta Somali olmak üzere Afrika boynuzundaki Müslüman ve diğer dinden olan insanların acısını ve ızdırabını anlayabiliriz.
Milyonlarca insan açlık ve susuzluktan ölmek üzere. Neredeyse bir nesil ortadan kaybolmakla karşı karşıyadır. İsrafın önlenmesi ve eldeki nimetleri verimli ve yerinde kullanılmasının gerektiğini bir kez daha idrak edeceğiz. Bize verdiği maddi ve manevi güce, sağlık ve nimetler için secdelere kapanıp şükrümüzü sunma imkânı bulacağız.
Sevgili peygamber efendimiz (s.a.v) bir hadisi şerifinde “Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez” buyuruyor. Reyyân kapısında buluşmak ümide ile...
aslanbalci@timeturk.com
Tımeturk.com’dan alınmıştır.
|