Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Kurabiye Tarifleri\Tatlı Tarifler
Un Helvası Yapımı
17.6.2012 - 17:11

UN HELVASI

GELENEKSEL UN HELVASI NASIL YAPILIR?

Un helvası deyince aklıma üç şey gelir. Biri rahmetli babaannemin büyükçe bir bakır tepsinin başında ara sıra ateşi kontrol ederek büyük bir sabırla kavurduğu un helvası. Beraberinde etrafa yayılan misssler gibi un kokusu. Bu arada kavrulmuş un kokusu mutfakta sevdiğim en güzel kokulardan biridir.

İkincisi henüz mutfakta yardımcı eleman vazifesini yaptığım yaşlarda Saliha ablayı ziyarete gidişlerimde, hiç üşenmeden hemencecik kavurup yaptığı ve benim de ondan öğrenip evde aklıma her estiğinde denediğim un helvası. Ki her defasında göz kararı yaparak tutturduğum bir tatlıydı o zamanlar.

Üçüncüsü ise; kandil zamanları helva yapıp dağıtan eski komşularım. Bu konuda hepsi de birbirinden son derece başarılıydı.

Un helvası dün kandil münasebetiyle oruca niyetlendiğimiz kızım Ravza’nın aklına düşünce, bu tarifi sizlerle son dakika paylaşma ihtiyacı doğmuş oldu. Aslında kullanılan ana malzemeler aynı olmakla birlikte yapımı değişiklik gösteren yöresel bir tatlı. Unun kavrulma kıvamı tamamen damak tadına göre ayarlanabiliyor. Ancak ortalama kıvam açık sütlü kahve kıvamı. Zira şerbeti ekledikten sonra asıl rengi ortaya çıkıyor. Ve bir miktar daha koyulaşıyor.

Şerbet olarak da kimi yerlerde süt kullanılıyor. Bu şekliyle de çok hafif ve lezzetli oluyor. Kimi bazı yerlerde de tamamen şerbetsiz. Ancak şerbet yerine kavrulan una şekerin kendisi eklenerek yapılıyor. Bu yöntemle hazırlanan un helvası ise biraz daha incelik ve ustalık istiyor.

Gelelim benim bugün paylaşacağım tarife. Bugün paylaşacağım tarifin daha hafif olması adına kavurmak için sıvıyağ kullandım. İlk un helvası tarifini bu şekil de vermek istedim. Daha bilinenden daha zor yapılana doğru değişik un helvası tariflerim inşallah ilerleyen zamanlarda gelecek.

Malzemeler:

2,5 su bardağı un

1 çay bardağı sıvıyağ

Şerbeti için:

2 su bardağı şeker

3 su bardağı su

Yapılışı:

Öncelikle belirtmeliyim ki; un helvasını kavurma işlemi için bakır veya alüminyum tava kullanmak ta fayda var. Ancak benim gibi çelik bir tava kullanacaksanız, unu istediğiniz renkte kavurduktan sonra çelik tavayı ocak üzerinden alarak ısısını bir miktar düşürmemiz gerekiyor. Bunu şerbeti verme işlemi esnasında ki aşırı kaynamadan doğacak mutfak kazalarını önlemek için yapmamız gerekiyor. Bu arada soğutma işlemini unu sürekli karıştırarak yapmalıyız. Tavayı sadece ocak üzerinden alıp, bir kenarda kendi haline soğumasını beklersek tavanın ısısı birden düşmeyeceği için alttan alta un hala yanmaya devam edecektir. Bu önemli detaylardan sonra tarife geçelim.

Öncelikle un helvası yapımına şerbeti hazırlayarak başlayalım. Şeker ve suyu tencere içerisinde yaklaşık bir dakika kadar kaynatıp, altını kapatalım. Şerbet kavrulmuş una eklenirken ılık halde olmalı.

Sıvıyağı geniş bir tava içerisine alalım. Yağ biraz ısınınca unu ilave edelim. Tahta bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak kavurmaya başlayalım. Kavurma işlemi esnasında ocağımızın altı sürekli kısık ayarda olmalı.

Kavurma işlemi esnasında ilk aşamalarda un ve yağ ikilisi birbirlerinden uzak dursalar da zamanla un yağı bünyesine çekecektir. Un tane tane bir görüntü alacaktır. Un kıvama gelmeye başlayınca yağı bir miktar kusmaya başlayacaktır. Yani undaki yağı hissetmeye başladığınızda finale yaklaşmışsınız demektir.

Unun rengi sütlü kahverengini alıp, mis gibi un kokusunu almaya başlayınca tavayı ocaktan alalım.

Yavaşça ve dikkatli bir şekilde (ılık haldeki) şerbetini verelim. Bu arada sürekli olarak karıştıralım. Daha sonra tavayı tekrar ocak üzerine alalım. Bu sefer tavayı orta kuvvetteki ateş üzerine koyalım. Sürekli karıştırarak unun şerbeti çekmesini sağlayalım. Şerbeti ekledikçe helva tavanın ortasında tolanmaya başlayacaktır.

Şerbeti tamamen çekip, katı hale gelen helvamız olmuş demektir.

Biraz ılındıktan sonra yemek kaşığıyla şekil verelim.

AFİYET OLSUN... 

Bu haberi : 11407 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar