EV YAPIMI SİMİT/12 adet
ev yapımı simit tarifleri
Esselamü aleyküm
İstanbul simidi, Ankara simidi, İzmir simidi… Neredeyse her yörenin kendine özgü bir simidi var. TRT Okul’da Ben Yaparım programı Safranbolu’da… Bu seferki ben yaparım konusu Safranbolu simidinin yapılıp, bunların tepsi içerisinde çarşı-Pazar hatta sokak sokak dolaşılarak satılması. Bunları izlerken küçük kızımla şevke geldik ve biz de simit yapmalıyız dedik… En azından denemeliydik. Bir ara Ege Günlerinden aldığım simitlik pekmezli susamları da nihayet kullanma imkânı bulmuş olacaktım böylece. Baharatçılardan rahatlıkla bulacağınızı düşündüğüm bu susam türünü eğer ola ki bulamayacak olursanız, normal susamı tavada kısık ateş üzerinde karıştırarak kavurmak suretiyle de koyu renkli susam elde edebilirsiniz.
Çarşı-Pazar gezmelerinin, sabah kahvaltılarının, çocukların özellikle de buz gibi bir ayran ya da tavşankanı bir bardak çayın ve de hoş sohbetlerin vazgeçilmezidir simit… Benim gibi siz de evde simit yapmaya karar verdiyseniz işte simidin reçetesi… Bu konudaki düşüncelerinizi benimle paylaşmanızı bekliyorum...
Ev Yapımı Simit Malzemeleri:
5 sb.+2 yemek kaşığı un (baklavalık, böreklik Hatap un)
1,5 su bardağı ılık su
11 gram kuru hamur mayası (yuva maya)
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerini bulamak için:
Pekmezli susam (simit susamı)
Su
Simit Nasıl Yapılır?
Unun büyük bir kısmını yoğurma kabına alalım. Ortasını havuz şeklinde açalım.
Kuru mayayı, ılık suyu ve tozşekeri havuzun içerisine koyalım. Tuzu unun üzerine serpelim.
Maya eridikten sonra sıvıyağı ilave edelim. Kulak memesi kıvamında diye tarif edilen kıvamdan daha sertçe bir hamur yoğuralım.
Hamuru tezgâh üzerine alarak iki elimizin tabanı ile önden arkaya doğru bastırmak suretiyle iyice yoğuralım. Pürüzsüz kıvamda bir hamur elde edinceye kadar. Üzerini örterek ılık bir ortamda otuz dakika kadar mayalandıralım.
Simit hamuru sert bir hamur olduğu için mayalanma süresi içerisinde bir miktar esneklik kazanacaktır. Normalde hazırladığımız ve kulak memesi yumuşaklığı diye tarif ettiğimiz hamurlarda olduğu gibi iki misli büyüklüğe ulaşmayacaktır.
Bu kısa mayalama işleminden sonra ki bu ilk mayalamayı hamurun esneklik kazanması için yapıyoruz.
Daha sonra hamuru iki elimizle yuvarlayarak uzun bir şekil verelim.
Hamuru yirmi dört bezeye bölelim. Kullanmadığımız bezelerin üzerini kurumamamsı için bezle örtelim.
İki adet bezeyi otuz santimlik uzun fitiller şeklinde hazırlayalım. İki adet fitilin ucunu birleştirelim.
Bir elimiz sabit bir şekilde tutarken,
diğer ucunu çevirerek burgu yapalım.
Burgunun ucunu düğüm yaparak birleştirelim.
Bir miktar yapışması için bastırabiliriz.
Özellikle simit yapımında kullanılan ve Uşak’ta pekmezli susam diye satılan susamdan genişçe bir kabın içerisine bolca koyalım. Diğer tarafta ayrı bir kabı su ile dolduralım.
Her yaptığımız simidi önce suya batıralım.
Ardından susam dolu kabın içerisinde her tarafını susama bulayalım. Susamların tüm yüzeye bulanmış olması gerekiyor.
Hazırladığımız simitleri fırın tepsisine aralarına mesafe kalacak şekilde yerleştirelim. Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayalım.
45-60 dakika arası oda ısısında tepside mayalandıralım. Tepsi mayası gelen simitleri 180 dereceye ayarladığımız ve ısınmaya başlayan fırına verelim. Kızarıncaya kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN... |