BURMA BAKLAVASI
burma tatlısı, oklava tatlısı, sarığı burma, dolanger/dolangel tatlısı, ev baklavası
esselamü aleyküm herrenk dostları
Burma baklavası her kermes zamanı Havva abla’nın yaparak gönderdiği ve tadını beğendiğimiz bir tatlıydı. Tarifi almak üzere arkadaşım Hülya’yı görevlendirdim. Sağolsun kendisi, geçen bayram ziyaretinde tarifi almış. Ne zamandır yapmayı düşündüğüm bu güzel tarifi nihayet iki vesileyle yapmış oldum. Bunlardan biri önümüzün Ramazan olması. Diğer en önemli vesile ise dünyaya merhaba diyen Akif bebek. Akif bebeği ziyarete giderken yapmış olduğum burma tatlısı, aramıza hoş geldin bebek tatlısı oldu bir nevi. Fotoğrafladığım burma baklavasının tepsisini geçen anneler gününde Hülya tarafından hediye edilmişti. Anneler gününde hediye edilen bu tepsiyle ikinci kez anne olmuş Rabia kardeşime tatlı bir hediye götürmek ise benim için en anlamlı tarafıydı. Dünyanın en güzel hediyesini kucağına almış Rabia kardeşime Rabbim minik ailesiyle birlikte hayırlı bir ömür nasip eder inşaAllah.
Burma Baklavası Hamur Malzemeleri (1 tepsi için):
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
3,5-4 su bardağı un
Açarken kullanmak için:
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
İçi için:
2 su bardağı ince dövülmüş ceviz
Üzeri için:
1 paket tereyağı
½ su bardağı sıvıyağ
Şiresi için:
2,5 su bardağı tozşeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Burma Baklavası Nasıl Yapılır?
Süt, yoğurt, sıvıyağ, yumurta, tuz ve karbonatı derince bir kap içerisine alalım.
Tüm sıvı malzemeleri iyice karıştıralım. Daha sonra unu yavaş bir şekilde ekleyelim. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Hamuru tezgâhın üzerine alarak üç-dört dakika kadar iyice yoğuralım. Ki hamur iyice özdeşleşsin. Daha sonra üzerine bir kâse veya nemli bir bez örterek yarım saat kadar dinlendirelim.
Göreceksiniz dinlenen hamur daha kolay açılacaktır.
Dinlenen hamuru cevizden büyük bezelere ayıralım.
Tekrar kullanmadığımız bezelerin üzerini nemli bir bezle örtelim.
Cevizden biraz büyükçe bezeyi un ve nişasta yardımıyla açalım.
Bezenin altına ve üstüne bir miktar un ve nişasta karışımından serpelim. Elimizle bezenin üstüne bastırarak biraz büyütelim.
Daha sonra oklavayla büyütme işlemine geçelim. Biraz da bu şekilde büyüttükten sonra oklavaya sarılabilecek büyüklüğe ulaşınca
hafif bir şekilde aralarına un ve nişasta karışımından serperek ince bir şekilde açalım.
Cevizden biraz büyükçe aldığım bu bezeden açtığım yufkanın büyüklüğü büyük pasta tabağından biraz büyükçe oldu. Daha büyük beze yaparsanız daha büyük yufka açmış olursunuz. Havva abla tarifinde bu şekilde tarif ettiği için ben de bu şekilde yaptım.
Buradaki püf noktalarından biri aslında tüm baklava yufkaları için de geçerli olan yufkanın ince açılmış olması.
Açmış olduğumuz yufkanın üzerine ince çekilmiş cevizden biraz serpelim.
Daha sonra yufkayı yuvarlak kısmından başlayarak oklavaya saralım.
Oklavanın her iki yanından büzdürelim.
Büzdürdüğümüz yufkayı oklavadan çıkaralım.
Hafif bir şekilde büzgüleri esneterek ilk yufkaya gül şekli verelim.
Tepsinin ortasına yerleştirelim.
Diğer yufkaları da aynı şekilde açarak, oklavaya saralım ve büzdürelim. Oklavadan çıkardıktan sonra ilk yaptığımız gül şeklindeki yufkanın etrafına yerleştirelim. Bu şekilde burma baklavayı yapalım.
Bu ölçü orta boy bir fırın tepsisine göre.
Tereyağını sıvıyağ ile birlikte eritelim. Hatta kısık ateş üzerinde birkaç dakika kadar yağı yakmadan kaynatalım. Daha sonra yağın üzerinde tereyağından dolayı oluşan süt köpüğünü alıp atalım. Yağın bu kısımlarını baklavanın üzerine gezdirirken mümkün olduğunca dökmemeye çalışalım. Zira bu kısımlar baklava hamurunun pişmesi esnasında yanar. Görüntüyü ve tadını da bozar.
İyi bir şekilde ısıttığımız yağı burma baklavanın üzerine gezdirelim. 180 veya 190 derece de üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirelim.
Dikkat edelim bu tatlı çok çabuk pişiyor.
Bu arada şiresini hazırlayalım. Su ve şeker ikilisini sekiz-on dakika kadar kaynatalım. Limon suyunu ilave ettikten sonra birkaç dakika daha kaynatıp altını kapatalım.
Burma baklavayı fırından çıkardıktan on dakika sonra ılımış haldeki şireyi üzerine gezdirelim.
Üç-dört saat sonra da servis yapalım.
AFİYET OLSUN...
|