BOŞNAK MANTISI
Ülkemizin birçok yerinde değişik şekillerde yapılan mantıya farklı bir yorumda Boşnak kardeşlerimizden gelmiş. Asıl haliyle yoğurtsuz olarak tüketilen bu mantıya yoğurt bizden bir ilave. Mantı özlemini gidermek isteyen ve merdane kullanabilen kardeşlerimin kolaylıkla yapabileceği bir mantı. Özellikle hamuru kapatma kısmı son derece eğlenceli. En azından benim için öyleydi. ‘Şuna bak ne kadar sevimli oldular’ dediğimde kızımın ‘anne aynı yengeme benzedin. Yemekle konuşuyorsun’ dediği bir deneyim oldu benim için…
Malzemeler:
Hamuru için:
4 su bardağı+1-2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Ara katlar için:
1 su bardağı sıvıyağ
İç malzemesi için:
300 gram kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağlı pul biber
Yapılışı:
Üç su bardağı unu yoğurma kabı içerisine alalım. Bunu üzerine sıvıyağı, tuzu ve ılık suyu ilave edelim. Ilık su hamurun kolay açılmasını sağlayan faktörlerden biri. Malzemeyi yoğurmaya başlayalım. Geriye kalan unu ölçülü bir şekilde ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Üzerini örterek dinlenmesi için bir süre bekletelim. Dinlenen hamur daha kolay açılacaktır. Bu arada iç malzemesini hazırlayalım.
Kuru soğanı ince bir şekilde doğrayalım. Kıymaya ilave edelim. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyerek yoğuralım.
Dinlenen hamuru sekiz parçaya bölelim. Her bir parçayı beze haline getirdikten sonra un ve merdane yardımıyla küçük tepsi büyüklüğünde açalım. Her bir yufkanın arasını sıvıyağ ile yağlayarak sekiz kat yufkayı üst üste koyalım.
Üst üste bulunan sekiz yufkayı ilk önce kenarlarından tutarak birleştirme işlemi yapalım.
Daha sonra çarşaf böreğinde olduğu gibi iki elimizi yumruk yaparak yufkayı ortasından itibaren çevirerek büyütelim. Hamur yağlı bir hamur olduğu için güzel bir şekilde esneyecektir.
Bir miktar bu şekilde esnettikten sonra hazır yufka büyüklüğüne ulaşana kadar elimizle veya merdane yardımıyla ortadan kenara doğru büyütelim.
Yufkayı ikişer parmak genişliğinde uzunlamasına keselim. Bu uzun şeritleri de kare şeklinde keselim.
Ben bu kareleri gayet küçük hazırladım. Ancak sizlere tavsiyem kareleri beş-altı santimlik büyük kareler halinde keserek hazırlamanız. Bol iç malzemeyle mantımız daha lezzetli olacaktır.
Kestiğimiz karelerin tam ortasına iç malzemeden koyalım. Kareleri bohça şeklinde kapatalım.
Kat yeri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirelim.
180 dereceye kadar ayarlayıp, ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
Fırından çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve mantıların olmazsa olmazı tereyağlı pul biberi gezdirelim. Ilık bir şekilde servis yapalım.
AFİYET OLSUN... |