ÇUBUK SALATALIK TURŞUSU
Herrenk mutfağında kış hazırlıkları devam ediyor. Sırada Ankara pazarlarında çubuk salatalığı olarak satılan ve daha çok turşu yapımında kullanılan bu çıtır çıtır salatalıkla yaptığım turşu tarifi var. Bu salatalık çeşidi İstanbul’daki Çengelköy salatalığını andırıyor. Kısaca kornişon salatalığın dışında bulabildiğiniz küçük, körpe, çekirdeksiz salatalıklarla bu turşu tarifini deneyebilirsiniz. Ben şimdilik sizlerle çabucak paylaşmak adına bu turşuyu tadımlık hazırladım. Bir an önce olması için de balkonda güneşe koyup tez elden mayalanmasını sağladım. Turşum beşinci günün sonunda yenecek kıvama gelmişti. Sizler turşum bu kadar çabuk olmasın, daha geç olsun diyorsanız işte tarifim:
Malzemeler:
1,5 kilogram çubuk salatalığı
1,5 litre su
1 çay bardağından bir parmak eksik turşuluk tuz
1 çay bardağı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı şeker
3-4 baş sarımsak
Turşunun üzerini kapatacak kadar koruk (ekşi çekirdekli üzümde olabilir)
Yapılışı:
Öncelikle salatalıkları iyi bir şekilde yıkayarak turşu yapımına başlayalım.
Salatalıkları yorgan iğnesiyle üç-dört yerinden delelim. Bu şekilde turşu suyu içerisine daha iyi nüfuz eder. Daha sonra salatalıkları uygun büyüklükteki cam bir kavanoz içerisine bir kat olacak şekilde yerleştirelim. Üzerine sarımsak dişlerinden serpelim. Tekrar salatalık yerleştirelim. Bu sıralamayı takip ederek kavanozu dolduralım.
Son olarak üzerini korukla kapatalım. Koruk turşuya hem ekşilik hem de lezzet verecektir.
Ayrı bir kap içerisinde tuzu ve suyu karıştıralım. Tuz eriyinceye kadar. Sirkeyi ve şekeri turşu kavanozuna ilave edelim. Hazırladığımız turşu suyunu da kavanoza ekleyelim.
Hava boşluğu kalmamasına dikkat edelim.
Ağzına temiz bir poşet geçirip, kapağını sıkıca kapatalım.
Kavanozun ağzını kapattıktan sonra serin ve karanlık bir yere kaldıralım. Eğer hemen olmasını istemiyorsak bu şekilde daha geç mayalanmasını sağlamış oluruz.
Güneş almayan bir yerde ortamın sıcaklığına göre 2 veya 3 hafta kapağını açmadan bekletelim.
Turşu mayalanma esnasında suyu bu şekilde bulanıklaşacak. Daha sonra normale dönecektir.
Açıldıktan sonra veya turşu olgunlaştıktan ve hava ile temasından dolayı üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşabilir. Bunu temizlemeyi unutmayalım. Bu tabakanın rengi yeşile dönmedikten sonra problem oluşturmaz. Zira renginin yeşile dönmesi turşunun küflenip, bozulduğunu gösterir. Bu haldeki turşuyu kullanmayıp, dökmek gerekir.
Önemli bir not daha; turşuyu olgunlaştıktan veya açtıktan sonra mutlaka serin bir yerde bekletelim ki ağırlaşma olmasın.
AFİYET OLSUN... |