GÜL TATLISI TARİFİ
Âişe’den (ra.) Rasulullah’ın (sas.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Biriniz yemek yerken besmele çeksin, şayet yemeğe başlarken besmeleyi unutursa, “Bismillahi evvelehû ve âhirehû.” desin.”
(Ebû Dâvud, Et’ıme 15; Tirmizi, Et’ıme 47).
Bayram telaşı yavaş yavaş evleri sarmaya başladı. Kimi evlerde bayram temizliği başladı bile. Tabii bayram temizliğinden sonra sıra bayrama yapılacak diğer hazırlıklarda. Bayram hazırlıklarında neler yapılmaz ki. Başta şerbetli tatlılarının sultanı baklavalar ve bayram ikramlarının olmazsa olmazı sarmalar. Ancak her ne kadar kolay baklava, basit baklava diye de isimlendirsek kimilerini baklava yapımı korkutabiliyor. İşte böylesi endişelerin kurtarıcısı şerbetli başka tatlılar devreye giriyor. Aslında gül tatlısı ismiyle bir tatlı tarifini daha önce sizlerle paylaşmıştım. Ancak gül tatlısı yapımının birkaç yöntemi olduğu için bu ikinci yöntemi de sizlerle paylaşmak istedim. Bu tarifin bir güzel tarafı da hamurunda katı yağ olmaması. Özellikle katı yağsız bir tatlı tarifi arıyorsanız umarım bu tarif işinize yarar. Hepinize kolay gelsin...
Malzemeler/31 adet
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şerbeti için:
2,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Yapılışı:
Öncelikle şerbeti için, tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatalım. Soğuması için bir kenara alalım. Diğer taraftan irmik, sıvıyağ ve yoğurdu karıştırma kabı içerisine alalım. Bu malzemenin üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım. Hamuru beş dakika kadar dinlendirelim. Dört parçaya bölelim. Her birini merdaneyle açalım. Açtığımız hamurlardan su bardağı yardımıyla daireler çıkaralım.
Daire şeklindeki hamurları birbirinden ayırmadan üstten ve alttan v şeklinde keselim.
Dairelerin tam ortasına birer adet fındık yerleştirelim. Önce karşılıklı iki kenarı gonca oluşturacak şekilde fındığın çevresine buluşturalım.
Yanlarda kalan iki hamuru goncanın kenarlarına bastırarak tutturalım. Hatta bu son aşamada goncanın altından hafifçe bastırarak tam bir gonca şeklini almasını sağlarsak, yapraklar birbirinden çok fazla ayrılmamış olur. Hazırladığımız goncaları fırın kabına dizelim.
Önceden ısıttığımız 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirelim.
Fırından çıkardığımız gül tatlısının üzerine soğuk şerbeti gezdirelim. Çekmesi için en az yarım saat bekleyelim. Tatlıların üzerine toz antep fıstığı serperek servis yapalım.
AFİYET OLSUN... |