BÜZME TATLI/BAKLAVA YAPILIŞI
Kayseri gül baklavası diye de geçen bu baklavanın pekçok adı var. Gelin duvağı, düğün tatlısı, büzgülü, büzgü, büzdürme baklava gibi. Son derece hafif, ağızda dağılan, hem lezzetiyle hem de görüntüsüyle iştah kabartan, ikram tabaklarında güller açtıracak bir baklava tarifi... Mutlaka deneyin derim. Paylaşımlarınızı bekliyorum...
Malzemeler:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
½ paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çimdik tuz
4,5 su bardağı un
İçi için:
200 gram dövülmüş ceviz içi
Büzme baklavayı açmak için:
1,5 su bardağı nişasta
1,5 su bardağı un
Üzerini yağlamak için:
125 gram (1/2 paket tereyağı)
1 çay bardağı sıvıyağ
Şerbeti için:
4,5 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Yapılışı:
Sıvıyağ, süt, yoğurt, yumurta, limon suyu ve kabartma tozunu karıştırma kabı içerisinde güzelce karıştıralım. Alabildiğince un ilavesiyle ele yapışmayan kıvamda bir hamur oluncaya kadar yoğuralım. Hamurun üzerine bir bez örterek yaklaşık on dakika kadar dinlendirelim. Daha sonra hamuru yumurta büyüklüğünde bezelere ayıralım. İtina ile unlayıp, oklavayla açalım. Baklava yufkasına yaraşır bir incelikte. Açtığımız baklava yufkasını uzunlamasına üç parçaya keselim.
Her bir parçayı büzdürelim. Büzdürdüğümüz parçayı ikiye katlayalım.
Sonra uçtaki parçayı hamurun üzerine biraz açarak yerleştirelim. Bunun üzerine yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar ceviz içi koyalım.
Diğer uçta kalan parçayı da cevizli kısmın üzerine kapatalım. Büzme ya da diğer adıyla büzgülü tatlımızı ters çevirerek fırın tepsisine yerleştirelim.
Bütün hamura bu işlemi uygulayalım.
Şerbeti için su ve şekeri yaklaşık on dakika kadar kaynatalım. Ocaktan almadan birkaç dakika öncesinde bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edelim, altını kapatarak ılınması için bir köşeye alalım.
Bu arada tatlımızın yağı için sıvıyağ ve tereyağı karışımını eritelim. Üzerinde oluşan köpüğü alalım. Yağ ılındıktan sonra büzme baklavaların üzerine kaşık kaşık dökelim. 180 dereceye ayarladığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
Tatlıyı fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için beş-on dakika kadar bekleyelim. Ilık haldeki şerbeti yine ılık durumdaki baklavanın üzerine gezdirelim.
Şerbetini iyice çektikten sonra servis yapalım.
Not: Baklavayı bayram için yapacak olanlar muhtemelen bayram günü şerbetleyeceklerdir. Size tavsiyem daha önceden pişirmiş olduğunuz baklavayı şerbetleyeceğiniz gün fırında ısıtarak tazeledikten sonra şerbetlemeniz.
AFİYET OLSUN... |