UZUN YELEK MODELİ
Tığ işi örgü modelleri
Chanel (şanel) boy uzunluğundaki bu yeleği 5-6 yıl evvel örmüştüm. Kızılay’daki bir mağazada o zaman için etiket fiyatı 120 tl. idi. Siyah ve beyaz renkteki tiftik iple örülmüştü. Benim elimde bu ip olduğu için bununla ördüm. Tiftikle de gayet şık duruyor. Model kendini daha çok belli ediyor. Yeleğin yaka kısmında kendi renginden bir kürk vardı. Düğmelerle yeleğe monte edilen. İstenildiğinde çıkarılabiliyordu. Herkesin kendi vücut ölçüsüne göre zincir çekerek, yeleğin alt kısmından başlayabilecekleri son derece kolay ve örmesi zevkli bir model. Özellikle etek ya da pantolon üstüne uzun yelek örneği arayanların dikkatini çekeceğini düşündüğüm bir model. Yeleği dediğim gibi kendi vücut ölçünüze göre bir zincirle başlayıp, yine bel bölgesinde kendi vücut tipinize göre eksiltmeler yaparak örebilirsiniz. Ben öyle yaptım. Yeleğin ön kısmından birebir kapanan bir modeli yok. Bu yüzden düğme gibi kapayıcı bir malzemesi de yoktu. Ancak sizler ön kısım için bir adet kadife kurdela kullanabilirsiniz. Yelek yaka kısmıyla birlikte dört parçadan oluşuyor.
Yaka kısmını ben kendi kafamdan uydurarak yaptım. Açıkçası en zorlandığım kısımlardan birisi de burası oldu. Yap-sök birkaç denemeden sonra bu modelde kara kıldım. Yakayı ayrıca örüp daha sonra dikerek monte ettim. Son olarak kenarlarına simli iplikle kenar gittim.
Bir de yakanın daha düzgün durması için arka kısımda birkaç yerinden diktim.
Terziyi iyi gösteren ütüsüymüş deyip, bir de ütümün özel tabanıyla buhar ayarında hafifçe bir ütüledim. Bu işlem satın aldığımız tüm triko/örgü giysilerde yapılıyor.
Uzun yelek modeli&örneğinin yapılışı:
Uzun yeleği arka kısmından başlayarak yaptım. Dediğim gibi bunun için kendi beden ölçünüze göre uzunca bir zincir çekin. Bu aşamada birkaç defa sökmek zorunda kalımıştım. Neyse ki ipim iyi bir ipmiş de tüylenme yapmadı. İlk sırada zincirin üzerine ikili tarbzan çekelim. Aralarına birer zincir çekerek.
Daha sonra ikinci sırada örneği oluşturacak dörtlü trabzanları çekerek modeli oluşturalım.
Koltuk altına gelmeden önce bel kısmında bir miktar kesme yapalım.
Koltuk kısmında da yine kesme işlemini uygulayalım.
Ön parçaların her ikisini arka bedenin yarısını hesap ederek, zincirle başladım.
Yine koltuk kısmında kesme yaptım.
Yaka kısmında üçgen yaka formunu verecek şekilde kesme uyguladım.
Daha sonra her iki ön parçayı arka parçaya diktim.
Yakayı da yeleğin yaka kısmı ölçüsüne göre zincir çekerek ördüm.
Ördükten sonra yeleğe diktim.
Yeleğin kenarlarını simli iplikle tığıladım. Ancak bu şart değil. Orijinal modelde bu tığılama yapılmamıştı.
KOLAY GELSİN... |