V YAKA SÜVETER KESİMİ
Anlatımlı örgü modelleri
V yaka erkek örgü süveter modelini oğlum için ördüm. Bugün elimden geldiğince süveterde v yaka kesimi ve kol kesimi nasıl yapılır? Onu anlatmaya çalışacağım.
V yaka nasıl yapılır/V yaka kesme tekniği
Örgüde yaka kesme işlemlerinden biri de v yaka.
Süveter yakasını v ve yuvarlak (bisiklet yaka) şeklinde kesmek mümkün. Bebek süveterlerinde ise yaka daha derin kesiliyor. Kol oyuntusu ile birlikte. Ancak oğlum çok derin bir v yaka istemediği için ben daha kapalı bir şekilde kesme işlemi uyguladım.
Süveterlerde yaka ve kol kısımlarındaki lastik yerlerini iki şekilde kesmek mümkün.
Birincisi; benim yaptığım modelde olduğu gibi ilk önce kesme işlemini uygulayıp, daha sonra her bir ilmeğe iplik takarak lastik kısmını örmek.
İkincisi ise; kol kısmında sadece kol yerini belli eden kesimi yaptıktan sonra örgüyle beraber lastiği örmek. Yakada da aynı şekilde hem kesme işlemi uygulanıp, beraberinde lastik örgüye devam ediliyor.
Ben birinci yöntemi uyguladım ve bu yöntemi sizlerle paylaştım.
Süveterin tek tek ilmek sayısını ilk önce vermeyi düşündüm ancak herkesin vücut ölçüsüne, ipin kalınlığına ve ördüğü modele göre sayı farklılık göstereceği için vermedim.
Süveterde v yaka kesiminin tekniğini ve püf noktalarını paylaşmak istedim.
Ben süveterde kol kesiminde 4 ilmek keserek kol yerini belli eden girintiyi verdim.
Daha sonra takip eden sıralarda ne kadar kol oyuntusu vermek istiyorsam, o kadar kesme işlemi uyguladım. Size tavsiyem bu kesme işlemindeki sıralamayı ve ilmek kesme sayısını bir kenara not almanız. Malum süveter iki parçadan oluşuyor.
V yaka kesimi tekniği
Kol yeri kesiminden sonra altı sıra ördüm.
Örgüyü ortalayarak, ilmeklerin yarısını ipe geçirdim.
Bundan sonra hem yakada hem de kol da vermek istediğim oyuntu miktarına göre kesme işlemi uyguladım. Ancak yakadaki kesme işleminde tam bir üçgen elde etmeye çalıştım.
Diğer tarafı da yakanın öbür kısmındaki not aldığım sıralamayı takip ederek kestim.
Süveterin arka parçasında ise sadece kol kısımlarında oyuntu işlemi yapıyoruz. Ön parçayla aynı sayıda olacak şekilde.
Bundan sonra ön ve arka parçayı dikerek birleştiriyoruz.
Sıra geldi kol ve yaka kısmındaki lastik örgüyü örmeye.
Kol kısımlarında her ilmeğe iplik takarak, ilmekler elde edelim. Daha sonra lastik örgümüzü yerleştirirken bir taraftanda özellikle kolun üst ve alt kısımlarına denk veya yakın gelecek yerlerde kesme işlemi uygulayarak, ilmek sayılarını eksiltelim. Böylece kol lastiğinin daha derli-toplu bir şekilde durmasını sağlamış olacağız. Burası önemli bir nokta.
Aynı şekilde yaka için de soldan sağa doğru, her bir ilmeğin üzerinden şişimize iplikle ilmek alarak, yeni ilmekler elde edelim. Yakanın da ense kısmına gelen yerde ve çok az yakanın her iki yanında lastik örgüyü kurarken kesme işlemi uygulayalım ki yakamız toparlansın. Düzgün bir şekil alsın.
Yaka da asıl v yaka görüntüsünü veren kısmı ise bu şekilde keselim. Üç ilmeği bir seferde keserek, her iki taraftan toplam da iki ilmek kesmiş olalım. Yalnız buradaki püf noktası üç ilmekten ortada kalan ilmeğin arkasına diğer ilmekleri yer değiştirerek kesme işlemi yapalım. Böylece orta noktada düzgün bir çizgimiz olacaktır.
Kol ve yakada lastiğin kalınlığını kendi tercihinize göre örebilirsiniz.
Bir de bu tür sonradan ilmek takarak öreceğimiz kol ve yakalarda misina şiş kullanmamız gerekiyor. Herhangi bir dikme işlemi olamdığı için.
Umarım süveterde kol ve yaka kesimini, lastiğin nasıl örüldüğünü anlatabilmişimdir.
Hepinize şimdiden kolaylıklar diliyorum. |