YUMURTALI BAMYA KIZARTMASI
fried okra recipe/bamya yemek çeşitleri
Rabbimizin rahmet ve bereketi hepimizin üzerine olsun.
“Zengin olarak yaşamak istiyorsan
Başarabilirsin, eğer
Sahibi olduklarının
Elinden çıkmasına razıysan.” İmam Şafii/Divan
Bamya çorbası, tavuklu bamya, etli bamya, zetinyağlı bamya ve şimdi de bamya kızartması. İster yumurta ve mısır unyla paneleyerek kızartın. İsterseniz de sade yağda kızartıp daha sonra üzerine domtes sos yapın. Her haliyle pişirdiğinizde lezzetine doyulmayan tarifler. Bu arada meraklılarına bamya ve bamya çeşitleri hakkında biraz bilgi vermek isterim.
Bamya Hakkında Bilgi
Bamya mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe iyi gelir. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır.
Ülkemizde özellikle, Ege ve Marmara bölgelerinde bamya yetiştiriciliği yağunlaşmıştır. Ancak Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de yaygınlık kazanmıştır.
Amasya (diğer adıyla çiçek) Bamyası : Amasya, Tokat ve İç Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen ve çiçek bamyası olarak da adlandırılan bu çeşit açık yeşil renkli ve küçük meyvelidir.Özellikle kurutmalık olarak değerlendirilir. Çok küçük toplanmasından dolayı da, çiçek bamyası adını almıştır. Çiçekler açılarak döllenme tamamlandıktan bir süre sonra hasat yapılır. Ortalama 1 cm büyüklüğündeki meyveler şekil olarak sultani bamyaya benzer ancak çok küçüktürler. Çiçek bamyası, genellikle kurutmalık olarak değerlendirilir.
Sultani Bamya: En yaygın yetiştirilen ve en ufak tiplere sahip olan bu gruptaki bamyalardır. Bu türler, özellikle Marmara ve Ege bölgelerimizde yaygın yetiştirilen koyu yeşil renki düzgün ve beşgen köşeli meyvelere sahip önemli bir çeşidimizdir. Meyve eti yumuşak ve çok lezzetlidir. Sofralık bir çeşit olan sultani bamyada hasat gecikmesi ile selülozlaşma çok yavaş olur. Bu grupta yeralan Akyüz ve Kabaklı çeşitleri Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Taze tüketilmenin yanı sıra, gıda sanayi tarafından da işlenmektedir.
Bornova Bamyası (Manikürlü bamya, kınalı bamya): Ege bölgesinde yetiştirilen Bornova bamyası sofralık ve konservelik bir çeşittir. Sümüksü yapı oluşturmaması nedeniyle konserve değeri yüksektir. Meyve sultani bamya kadar uzun değildir. Ucu hafif tombul ve sap bağlantı kısmı incedir. En belirgin özelliği ise sap bağlantı kısmının mor renk taşımasıdır. Beş köşeli meyve etli ve çok lezzetlidir.
Balıkesir Bamyası (Tombul bamya): Balıkesir bamyası diğer yerli çeşitlerimizden altı köşeli ve etli meyve özelliği ile kolayca ayrılabilir. Çok kısa, şişkin, meyveli ve ucu küttür. Bu nedenle tombul bamya olarak adlandırılır. Taze tüketime uygunluğu kadar konserve içinde uygun olan bu çeşidin meyveleri etli, ancak çok çekirdeklidir.
Bamyayı taze, konserve olarak ve kurutarak değerlendirmek mümkün. Hatta domatesle kavurarak, soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda da muhafaza etmemiz mümkün. Kış hazırlıklarında bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
½ kilogram sultani bamya
Panesi için:
3 adet yumurta
1 su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karabiber
Yeterince tuz
Kızartmak için; sıvıyağ
Bamya Kızartması Nasıl Yapılır?
Bamya Nasıl Temizlenir?/Bamya Nasıl Ayıklanır?
Bamyaların sap kısımlarını/baş kısımlarını güzelce huni/külah şeklinde keserek temizleyelim.
Daha sonra yıkayalım.
Düz bir tabağa mısır unu, tuz ve baharatları koyup, karıştıralım.
Ayrı bir tabağa da yumurtaları kıralım. Üzerine tuz ve baharat ekleyip, çırpalım.
Islak haldeki taze bamyayı ilk önce mısır ununa ardından yumurtaya bulayalım. Bu işlemi tavaya koyacağımız miktardaki bamyalar için uygulayalım.
Yumurtaya bulanmış taze bamyaları ısınmış sıvıyağda önlü-arkalı kızartalım.
Kızarttığımız bamyaları servis tabağına alarak sıcak bir şekilde servis yapalım.
Yaz mevsiminde çay saatleriniz için hamur işlerinin yanına yapabileceğiniz son derece sağlıklı ve leziz bir tarif. Denemeniz ve paylaşımda bulunmanız dileğimle.
AFİYET OLSUN... |