TAVADA ÇARŞAF BÖREĞİ
Hz. Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “ Resulullah (sav) buyurdular ki:
“ Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?”
“ ALLAH ve Resûlü daha iyi bilir!” dediler. Bunun üzerine:
“ Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam:
“ Ya benim söylediğim onda varsa. (Bu da mı gıybettir?)” dedi. Aleyhisselatu vesselam:
“ Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftira) bulundun demektir.” (Ebu Davud, Edeb 40)
Oklavasız, merdanesiz yufka açılır mı? Peki, fırınsız börek pişirmek mümkün mü? Hem de elde açma böreği. Tüm bu soruların cevabını çarşaf böreği veriyor. Daha önce çarşaf böreği tarifini ayrıntılı olarak paylaşmıştım. Ancak o fırında pişiriliyordu. Çarşaf böreği, Boşnak mutfağına ait bir lezzet. Boşnak kardeşlerimiz bu böreğin her halini yapmışlar. Tavada da pişirmişler. Ben de öyle yaptım. Malum fırınsız yapılabilen hamur işlerini paylaşmaya sık sık yer vermeye çalışıyorum. Zira aramızda her ekonomik kesimden izleyici olduğunu düşünüyorum. Ayrıca öğrenci kardeşlerimizi de unutmadım. Kısaca mutfağa meraklı herkesi.
Bu börek burada da belirttiğim gibi yapılması en kolay el açması böreklerden. Zira oklava yok. Merdane yok. Açmak için un yok. Peki, ne var? Hamurun kıvama gelmesi için bir süre. Biraz sıvıyağ. Ve açmak, hamuru çekiştirmek için mahire eller. Bunu benim gibi mermer tezgâh üzerinde yapabileceğiniz gibi, böreğe adını veren temiz bir bez veya sofra örtüsü üzerinde de yapabilirsiniz. Hatta masa üzerinde. Bez üzerinde yapıldığı zaman açılan yufka bez yukarı kaldırılarak rulo şeklinde sarılır. Bunu iki kişi karşılıklı da yapabilirsiniz. Ancak ben bugün tek başıma mutfak tezgâhımda bu işlemi yaptım. Bakalım nasıl yapmışım?
Malzemeler:
1,5 su bardağı süt veya su
1 yemek kaşığı sıvıyağ
½ tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un
İç malzemesi için; peynir
Üzeri için; ½ su bardağı sıvıyağ
Çarşaf Böreği Nasıl Yapılır?
Unu hamur yoğurma kabına alalım. Üzerine tuzu serpelim.
Süt veya su ilavesiyle yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım.
Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Hamuru birkaç dakika süreyle yoğurarak özleştirelim.
Daha sonra üzerini nemli bir bezle örterek en az yarım saat dinlendirelim. Bu aşama önemli!
Dinlenen hamuru dörde keselim. Yuvarlayarak beze haline getirelim.
Bezelerin üzerine sıvıyağ sürerek ortadan kenarlara doğru bastırarak büyük pasta tabağı büyüklüğünde açalım.
Bezelerin aralarına sıvıyağ sürerek üst üste koyalım. Tekrar bir süre bezeler yumuşayana kadar bekletelim.
İlk açtığımız bezeyi tezgâhın veya bezin üzerine alalım. Üzerine az miktar sıvıyağ gezdirelim. Ortadan kenarlara doğru bastırarak açalım. Hamurunuz iyi bir şekilde dinlenmişse çok kolay açılacaktır.
Eğer bez üzerinde açıyorsanız hamuru ilk önce iki elinizi yumruk yaparak üzerine alın. Birkaç tur çevirin. Hamurun kendini saldığını göreceksiniz.
Açılan yufkayı bezin üzerine alalım. Yufkanın kenarından kaldırarak çekelim ve büyütelim. Bu işlemi iki kişi karşılıklı yaparsanız daha rahat yaparsınız. Malum ‘bir elin nesi var, iki elin sesi var’. Hamuru açarken çok yağsız ise üzerine biraz sıvıyağ gezdirip elinizle sıvazlayın. Ve açma işlemine bu şekilde devam edin. Unutmayın bu hamuru yumuşatan ve açan yağ.
Açılan yufkanın üzerine iç malzemeden koyalım. Ben bu sefer beyaz peynir kullandım.
Daha sonra karşılıklı kenarlarından rulo şeklinde saralım.
Bir ucundan tutup, diğer ucu bunun etrafına dolayarak saralım.
Sardığımız böreği teflon tavaya veya yayvan bir tencereye koyalım.
Diğer ikinci hamuru da bu şekilde açıp rulo yapalım. Tavadaki böreğin etrafına saralım.
Ocağımızın büyük gözüne koyup ilk önce kuvvetli ateş üzerinde tavamızı ısıtalım. Ardından altını kısarak yavaş yavaş kızarıncaya kadar pişirelim.
Böreği çevirme işlemini düz bir kapak, pasta tabağı veya varsa balık tavanızın kapağıyla yapabilirsiniz. Ben ekmek, yufka, börek gibi şeyleri çevirmek için almış olduğum kürekle bu işi yaptım.
Tavada çarşaf böreğini sıcak ya da ılık olarak buz gibi bir ayran ya da sıcak bir çay eşliğinde servis yapalım. Sımsıcacık dostların, muhabbetlerin olduğu sofralarda şükürle tatmanız dileğimle.
AFİYET OLSUN...
KABAKLI ÇARŞAF BÖREĞİ
FİKRİYE’NİN HERRENK MUTFAĞI tıkla!!! |