VEREN EL ALAN ELDEN ÜSTÜNDÜR
‘Sadaka Rabbin Gazabını Söndürür’
Aişe radıyallahu anha annemiz anlatıyor: “Bir defasında bir koyun kesilmişti. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz geldiğinde koyundan bir şey kalıp kalmadığını sorunca:’Bir budu kaldı, gerisini sadaka olarak verdik.’ dediler. Bunun üzerine şöyle buyurdu: ‘BİR BUDU GİTTİ, GERİSİ KALDI.’
Sadaka Bir İmtihandır / İbadettir: Çoluk çocuğumuz gibi maddi varlığımız da elimizde birer emanettir. Elimizdekilerin sadece bekçileriyiz. Veren de O, alan da O. Sadakalarımız kulluk imtihanımızdır.
Azı Çoğu Yok: Allah Teâlâ içimizi ve dışımızı biliyor. Ne yapabilirdik ve ne yaptık onu biliyor. Gücümüz üstünde de bir şey istemiyor. Biz gücümüz kadarını çıkarıp verdikten sonra artık o verdiğimiz için az denemez. Nicelerinin kabarık rakamlarla verdikleri Allah katında bir değer taşımazken, kimilerinin de bir avucu Uhud dağından daha ağır gelecektir. Ölçümüz azlık çokluk değil, ihlâstır.
Sadaka Bir Borç Vermedir: Yüce kitabımız Kuran’ımız sadakadan söz ederken “Kim Allah’a güzel bir borç verir?” buyurmaktadır. Sadaka, alanı Allah olan bir borçtur. Verdiğimizi cennet birimleri ile büyütüp tekrar bizim için hazırlamaktadır. Biz fani şeyler vereceğiz; O ebedi cennet nimetleri ile karşılık verecek. Biz ölçüp tartıp vereceğiz; O ölçülemeyecek kadar çok verecek.
Fakir Sadece Veznedardır: Fakirin sahibi Allah’tır. Ona destek olanın, sadakası ile yanında bulunanın muhatabı da Allah’tır. Fakirin avucuna koyduğumuzun hesabını kim yapıyor? Karşılığını kim veriyor? Elbette Allah! O zaman biz fakire değil, Allah’a veriyoruz. Fakir sadece veznedardır.
Fakire Minnettarız: Rabbimizin bir emrini yerine getirmemize, cenneti kazanmamıza aracı oluyor. Bizim sadakamızı kabul ettiği, hayrın kapılarını bize açtığı için onu severiz.
Her Şey Sadaka. Sadakanın Yolları Geniş: Zekât başta olmak üzere sadakanın çok çeşitleri vardır. Ramazan ayında verilen ve Fitre olarak bilinen vacip bir sadakamız daha vardır. Bu ikisinin dışında da ölçüsünü müminin gönlü belirleyecek olan pek çok sadaka vardır.
Fıtır Sadakasını Kim, Ne Zaman, Ne Kadar Verecek?: Ramazan ayına ulaşan bir mümin eğer, asli ihtiyaçlarından fazla 81. gram altın değerinde bir varlığa sahipse o müslümanın bayram namazından önce fitre vermiş olması gerekir. Fitre verirken de, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduklarının fitrelerini vermelidir. Fitre için belirlenen miktarlar, kişinin seçebileceği serbest miktarlardır. Herhangi birinden verilince sadaka verilmiş olur.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki:”Kıyamet gününde müminin gölgesi sadakasıdır.”
Nureddin YILDIZ / Ramazan Risalesi
FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI
FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI |