AİLECE HİDAYETE YÖNELELİM
Ramazan ayı hayatın en kazançlı ayıdır. Senede bir defa gelir. Kaç sene yaşanıldıysa o kadar kazanma fırsatı yakalanmış olunur. Karşılığı cennet olan böylesi bir fırsatı kaçıranlar ahirette dizlerini dövmekten öte ellerinden bir şey gelmeyecektir. Böyle olmaktan ve böyle kalmaktan Rabbimiz hepimizi korusun ve kurtarsın… Ramazan ayında ailece nasıl bir atmosfer oluşturalım? sualini cevaplandırmak için öncelikle şu soruların cevabını bulmamızda zaruret vardır:
Din, ibadet ve inancı hayata dönük yaşama konusunda duyarlılığımız ne kadar?
Hanımefendiler! Makyajdan nasibini alan yüzünüz,
Dar giysilerden nasibini alan bedeniniz,
Arada bir elinize aldığınız (o da alıyorsanız) Kur’ân-ı Kerîm ile nasıl bir inanan hanımefendi portresi çiziyorsunuz? Bunun farkında mısınız? Farkındaysanız halinizden memnun musunuz? Değilseniz olumsuzluklarınızı düzeltmeye yönelik niyet ve gayret etmeye ne diyorsunuz?
Peki, izlediğimiz ve bir türlü takip etmekten vazgeçemediğimiz magazin haberleri ve dizilerden şaşkına dönen zihniniz, günün ne kadarında bize Allah (CC)’yü hatırlatıyor? Bunca hengâmede, kimin eli kimin cebinde olduğu belli olmayan bir karmaşa içinde, Allah’ın bizi gördüğü gerçeğini idrak edebildiğiniz an oluyor mu?
Hiç olmazsa “bu yılki Ramazan ayında ve sonrasında İslâmî bir atmosferde yaşayalım” deme vaktinin ve fırsatının kaçırılmak üzere olduğunun farkında mısınız?
Ailecek dinî duyarlılığa sahip misiniz?
Yetişen çocuklarınıza hayırlı önder, güzel örnek olabiliyor musunuz?
Çocuklarınız sizi örnek alıyor mu? Yoksa aldıkları başka örnekler mi var önlerinde?
Soruları daha da artırabiliriz. Lâkin burada soracaklarımızı kesiyor Ramazan ayında ve sonrasında makbul kul olabilmenin yollarını istifadenize sunuyoruz:
Ramazan ayını aile ortamımız açısından daha çok istifade edebilir kılabilmemiz için:
1- Üç aylar ve bilhassa Ramazan ayı ile ilgili teknik bilgiler edinelim.
2- İnsanoğlunun zihni, nedenini bilmediği şeyi uygulamamak için tembellik yapar. Bundan dolayı ibadetleri niçin yaptığımızı ve Allah (CC)’a bütün benliğimizle teslim olmaya olan ihtiyacımızı tespit edelim.
3- Çocuklarımızın gözünde kendi imajımızı doğru ve güçlü oluşturalım.
4- Daima sempatik ve sevecen olalım. Böyle olmayı becerebilirsek telkin ve temsil ettiğimiz inancımıza ve onu yaşamaya insanları daha seri inandırmış oluruz.
5- İnancımızı yaşarsak etrafa güven veririz.
6- Eşimizle uyumlu olabilirsek ailece uyumlu bir ortam sağlayabiliriz… Eşiyle uyumlu olmayanlar sıkıntılardan kurtulamazlar. Peygamberimiz (SAV) gibi olmaya gayret edenler sıkıntıları aşabilirler.
7- Anne-baba davranışı çocukları şekillendirir. Davranışlarımız sağlıklı olmalıdır.
8- Peygamberimiz (SAV) Efendimizi iyi tanımamız lazımdır.
9- Aile eğitimi evde başlar.
10- Çocukların dinî motiflerle ve güzel sembollerle zihnî ve gönlü donatılmalıdır.
11- Ömür boyu talep edip talebe olabilirsek, bu tavrımız çocuklarımıza da yansır. Böylece öğrenmek odaklı bir yaşam ile aile efradımızı kaliteli Müslüman kılabiliriz. Bunlar bizim Müslüman bir aile atmosferi oluşturmadaki prensiplerimizden bazılarıdır. Diğerlerini de dikkate alarak yaşamak yuvamızı cennet kılar. Bize düşen de bu cenneti yaşamaktır.
Yazan: Mevlüt Özcan
FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI |