MİDYE TATLISI/MİDYE BAKLAVASI
Selamun aleykum kardeşlerim, günümüz mübarek olsun. Dilerseniz Hayat rehberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’den muhteşem bir duayla erişelim bu güzel güne:
“Ey Rabbim! Senden bildiğim ve bilmediğim hayrın hem çabuk, hem geç olanını istiyorum. Ey Rabbim Resulünün senden istediğini istiyorum, Resulünün sana sığındığı şeyden ben de sana sığınıyorum. Allah’ım benim için kaza ettiğin şeyin akıbetini doğru yola ulaştır.” Buhari, Ezân, 155; Tecrîd-i Sarîh Terc. 2/910-915
Şu emektar sayfa ya da blogcular arasında bir ben kalmıştım, şu dillere destan midye baklavasını paylaşmayan. Şekil olarak Japon, Çin mutfağında bir hayli kullanılan bir yöntem. Azerilerinde badambura isminde bir kurabiyeleri var bu şekilde yapılan. Eh bu şekil bizim mutfaklara gelince kendini baklava olarak buluvermiş. Bayram için ikramı son derece kolay, şirin ve gösterişli tatlılardan biri. Adı da baklava mı baklava hani yani. Daha ne olsun? Maharetli hanımlar bir tepsi de bundan olsun diyorlarsa, bu tatlıyı bir an önce yapsınlar derim. Yapımı bir yere kadar kolay baklava tarifiyle aynı gidiyor. Sonrasında midye şeklini verme kısmı biraz el oyalıyor gibi. Bu tatlıyı iki kişi yaparsanız hem daha çabuk biter, hem de çok yorulmamış olursunuz derim. Sonuçtan beni haberdar etmeyi unutmayın olur mu? Hem sosyal medyadaki adresim herrenk mutfağından, hem de tarifin hemen altındaki yorumlar kısmına görüşlerinizi bekliyor olacağım. Rabbim hepinize güç, kuvvet versin. Herkese bu bayram ağız tadıyla bu güzel lezzetleri tatmayı nasip etsin inşallah.
Malzemeler:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı limon suyu ya da sirke
Yarım paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 çimdik tuz (tatlı hamurlarının olmazsa olmazı)
3,5 su bardağından yarım yemek kaşığı fazla un
Üzerine Gezdirmek İçin:
75 gram eritilmiş tereyağı
Açmak İçin; çok az nişasta
Şerbet Ölçüsü:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Midye Baklavası Nasıl Yapılır?
Öncelikle sıvı malzemeleri kabın içerisine koyup karıştıralım.
Limon suyunu ya da sirkeyi kabartma tozunun üzerine dökerek ilave edelim.
Ardından nişasta ve unu yavaş yavaş ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir kıvamda bir hamur elde edelim.
Hamuru on dakika kadar dinlendirelim.
Dinlenen midye baklavası hamurunu uzun rulo haline getirelim.
Ruloyu 12 eşit parçaya keselim. Bunları yuvarlayarak beze haline getirelim.
Bezeleri hafif bir şekilde nişasta kullanarak küçük pasta tabağı büyüklüğünde açalım.
Tüm açtığımız bezeleri üst üste koyalım. Yalnız en üste nişasta serpmeyelim. Bezelerin arasına da fazla nişasta serpmeyelim. Çok hafif bir şekilde nişasta serpmemiz yeterli.
Bu on iki kat yufkayı ilk önce parmaklarımızla bastırarak biraz büyütelim. Yaklaşık büyük pasta tabağı büyüklüğünde.
Daha sonra merdaneyi kullanarak açma işlemine devam edelim. Yalnız merdaneyi yufkalara her vuruşumuzdan sonra yufkaları ters-yüz ederek çevirelim. Aksi halde en alttaki yufka açma işlemi esnasında küçük kalır. Eşit bir şekilde açılmış olmaz.
Bu şekilde yufkayı büyütebildiğimiz kadar büyütelim.
Açtığımız yufkanın bir ucundan başlayarak sıkı bir şekilde saralım.
Sardığımız bu uzun ruloyu bir parmak eninde dilimlere keselim.
Dilimlerden birini alalım. Üstüne parmak uçlarımızla bastırdıktan sonra merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açalım.
Ortasına iri dövülmüş ceviz içi veya ceviz parçası koyarak kapatalım. Kenarlarını biraz bastıralım. Aksi halde çok fazla açılma olabiliyor. Piştikten sonra bir miktar açılması normal.
Bu şekilde tüm dilimleri hazırlayıp fırın tepsisine dizelim.
Tereyağını eritelim. Erimiş tereyağını fırçayla midyelerin üzerine biraz bolca sürelim.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp, ısıtalım. Isınmış olan fırına midye tatlısını koyalım.
Üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirelim.
Şerbeti 10 dakika kaynatalım. Soğuk haldeki şerbeti, fırından aldığımızda ilk sıcaklığı çıkan midye tatlılarının üzerine gezdirelim. Midye tatlısı/midye baklavası 3-4 saat sonra servise hazır.
Ben henüz midye baklavalarımı şerbetlemedim. Şerbetledikten sonra fırsat olursa bayram da resmini çekip sizlerle paylaşırım inşallah. Bu şekilde kapalı bir kutu içerinde bayrama kadar muhafaza etmeyi düşünüyorum. Fırında çok hafif ısıttıktan sonra yukarıda anlattığım şekilde şerbetleyeceğim. Hepinize kolaylıklar diliyorum.
Not: Baklava hamurunu açma da çok usta olmayan ya da ilk kez deneyecek olan arkadaşlara tavsiyem; midye baklavasının hamuruna nişastayı kullandaman yapmaları olacak. Nişasta baklava hamurunun içine koyulduğu zaman güzel bir lezzet ve gevreklik veriyor. Ancak hamuru da bir miktar tutuyor. Yani açma esnasında sıkılaştırıyor. Bu yüzden açmak biraz sıkıntı olabilir. Siz en iyisi ilk kez deneyecekseniz hamuru sadece un kullanarak, nişasta katmadan hazırlayın.
AFİYET OLSUN...
FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI
FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI |