Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Yemeğin Öyküsü
Bir Kış Portakalı Anısı
5.7.2010 - 19:31

Portakal bana yağmurlu soğuk kış günlerini hatırlatır. O zamanlar şimdiki gibi naylon poşetlerin çok da yaygın olmadığı zamanlardı.

Kese kâğıtlarının, pazar çantalarının, Pazar sepetlerinin ve Pazar filelerinin hani şu Türk filmlerinde sıkça gördüğümüz ipten örülmüş, delikli filelerin olduğu zamanlar. O zamanlar portakal ve mandalinalar yapraklarıyla birlikte satılırdı.

Babamın bazı akşamlar elinde meyve çantasıyla geldiğini hatırlıyorum. Her çocuk gibi bende ilk önce babam geldiği için koşar, sonra da elindeki çantaya bakardım. Acaba ne almış diye merak içinde. Portakal, mandalina getirince bayram ederdik. Gelen şeyin portakal olması mı yoksa babamın bir şeyler getirmiş olması mı bilemiyorum. Ama tek hatırladığım her iki durumda da mutlu olduğum. Şimdi zamane çocuklarını düşünüyorum da yüzde kaçı, acaba babası meyve getirdi diye seviniyor.

Bilemiyorum.

İllaki bir yerlerde bunu yaşayabilen çocuklar vardır. En azından öyle olmasını umut ediyorum.

O zamanlar portakal ve mandalinalar yapraklarıyla birlikte satılır demiştim. Şimdi o gıcır gıcır topu andıran görüntüsü pek olmazdı. Bu meyvenin de yaprağı nasılmış diye merak etmezdik. Çünkü bir kısmının üzerinde zaten yaprakları olurdu. Ve mis gibi portakal, mandalina kokusu.

Yemeden önce ilk yaptığım bu mis gibi portakal, mandalina kokusunu içime çekmek olurdu. Sonra tabiî ki yeme kısmına geçerdim. Yedikten sonra kabuklarını küçük küçük doğrayarak oynamayı pek severdim. Bir de portakal, mandalina kabuklarını yanan sobanın üzerine koyardık, doğrusu odaya portakal bahçesi kokusu dolardı.

Şimdilerde öğrendiğime göre portakal da P,A,C,D, ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, magnezyum ve protein bulunuyormuş. Ne mübarek bir meyveymiş diye düşündüm.

Bize sunulan bütün diğer nimetler gibi…

Öğrendiklerim arasında portakal da bulunan P vitaminin vücudumuzdaki damarların yumuşak kalmasını sağladığı bilgisi de vardı. Ayrıca damar sertliği ve kireçlenmeyi önlediği; karaciğer dostu olduğu, kolestrol ve parazit düşürücü etkisi olduğu gibi bilgilerde bunlardan bazıları.

Eee ne diyelim. Bize verdikleri için Rabbimize ne kadar şükretsek azdır.

Fikriye İMAMOĞLU

Bu haberi : 5918 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Yorumlar
Yorumlayan: Admin/Fikriye Tarih: 6.2.2013 - 10:30
Portakal
Günaydın canım arkadaşım. Yorumun için teşekkür ederim.:))
Yorumlayan: hülya Tarih: 6.2.2013 - 09:59
güzel bir anı
okuyunca içime bir an huzur doldu.Ne diyeyim eline kalemine sağlık
Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar