Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Aşure Tarifleri
Öğrenci Aşuresi Tarifi
20.11.2013 - 11:17

ÖĞRENCİ AŞURESİ TARİFİ

en güzel aşure tarifi

Gününüz hayırlı, dualarınız makbul ve müstecap olsun. Amin...

Her evin aşuresi başkadır. Her elin lezzet dokunuşuyla yapılan aşurenin tadı da başka başkadır. Herkesin sevdiği aşure ve kıvamı da farklı farklıdır. Kimi koyu sever, kimi biraz suluca. Kimi bol kuruyemişli, kimi az meyveli, kimi de gül suyuyla.

Aslında bu sene aşure yapmayacaktım. ‘Komşuda pişer bize de düşer’ diye düşünmüştüm. Nitekim öyle de oldu. Sağolsun yan komşum aşure yapıp, tüm apartmana dağıttı. Biz de nasiplendik. Ancak benim çocuklar aşureyi bol kepçe yemeye alıştıkları için bu miktar epey az geldi. Benim üzerimdeki ‘anne aşure yap’ baskıları gün geçtikçe arttı.

Aşure yapma kararımda son noktayı kızkardeşimin ‘abla senin kulağını bol bol çınlattık. Dün öğrenci evinde kalan arkadaşlarımla senden bahsettik. Eh artık bir aşure yaparsın. Ben de götürürüm.’ demesi oldu. Sabah mesajlarıma baktığımda da sevgili Hilal’den benzer mesajı alınca, ’artık aşure yapmam farz oldu’ dedim kendi kendime.

Daha önce de çeşitli aşure tarifleri vermiştim. Bu sefer tekrar bıkmadan, usanmadan aşureyi tarif ettim. İstedim ki yeni mutfağa giren kardeşlerim, yeni evlenen ve ilk defa mutfağa girecek olan kardeşlerimin gözünü korkutan bu tatlıyı tüm teferruatıyla bir kez daha anlatayım. Böylece aslında aşurenin ne kadar kolay bir tatlı olduğunu okumuş ve yapmış olsunlar.

Aslında aşure malzemesinin kalabalıklığı ve belki de uzun süren yapım aşamaları yüzünden zor bir tatlı gibi algılanır. Ancak durum hiç de öyle değil. Zaman şimdi biraz cesaret zamanı. Hadi bakalım kızlar ve tabii ki mutfağa meraklı beyler! Cesaretinizi toplayın ve vereceğim püf noktaları ve tüm yapım aşamalarıyla aşure yapmak için mutfağa girmeye hazırlanın. Pardon kolları sıvayın...

Aşure Malzemeleri:

2 su bardağı aşurelik buğday+2 litre su pişirmek için+2 litre su demlendirmek için

1 su bardağı nohut (Akşamdan ıslayalım ve haşlayalım.)

1 su bardağı kuru fasulye (Bir taşım kaynatıp, bu suyunda 3-4 saat bekletelim. Daha sonra haşlayalım.)

2 yemek kaşığı pirinç

1 çorba kasesi kuru kayısı (Ilık suda 5-10 dakika bekletilip daha sonra minik bir şekilde doğranacak.)

7-8 adet kuru incir

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 adet narın taneleri

1 adet portakal kabuğu rendesi

1 su bardağı süt

3 su bardağı toz şeker

Ceviz, fındık, fıstık, kırık leblebi, dut kurusu, tarçın

Aşure Nasıl Yapılır?

Birinci aşama: Öncelikle aşurelik buğdayı çer-çöpünden ayıkladıktan sonra birkaç sefer yıkayalım. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su koyup kapağını kapatalım. Bu işlemi sabahtan yaptıysanız akşama kadar bu şekilde kabarması için bekletelim.

İkinci aşama: Aşurelik buğdayı bu kadar beklettikten sonra bu suyunu süzelim. Tekrar üzerini 3-4 parmak geçecek kadar  (ben 2 litre su koydum) su koyup bu sefer ocak üzerinde pişmeye bırakalım. Bunun için bir süre veremiyorum. Ha bu arada dikkat tencerenin kapağını kapatıp aşurenizi taşırmayın! Bir de ocak temizlemekle uğraşırsınız.

Üçüncü aşama: Buğday pişmiş ve tüm suyunu ya da büyük bir kısmını çekmişse üzerini 2-3 parmak geçecek kadar kaynar su ilave edip altını kapatalım. Şöyle güzelce karıştıralım ve kapağını kapatalım. Bu işlemi yaptığımızda vakit akşam yemeği sonrasıysa bu şekilde sabaha kadar buğdayımızı demlendirelim.

Dördüncü aşama: Sabah olduğunda göreceksiniz ki buğday suyu yine çekmiş. Çekme sebebi buğdayın içindeki nişastanın açığa çıkması. Rahat bıraktığımız ve bu sayede bünyesindeki nişastanın çoğunu içinde bulunduğu suya salan buğdayımızın bu durumu sonrasında çok işimize yarayacak. Bu işlemi es geçersek sonrasında aşuremiz soğuma ve bekleme aşamasında suyunu çokca çeker ve kaskatı bir duruma gelir. Sanırım böylesi bir durumla karşılaşmak istemeyiz.

Beşinci aşama: Sırasıyla nohut ve fasulyelerimizi de hazırlayalım. Bunun için nohutu akşamdan normal suyla ıslatalım. Daha sonra düdüklü tencere de veya normal tencere de pişirelim. Dilersek piştikten sonra nohutların kabuklarını soyabiliriz. Bu biraz da sizin uğraşma isteğinizle ve nohutunuzun kabuğunun kalınlığıyla alakalı. Fasulyeyi ise; normal suyla ocağa koyup bir taşım kaynatalım. Bu şekilde 4-5 saat bekletelim. Daha sonra bu suyunu süzüp tekrar su ilave ederek pişirelim.

Altıncı aşama: Şimdi güzelce şişen buğdayımızı diğer malzemelerle buluşturma aşamasına geldik. Bunun için buğdayı büyükçe bir tencere içerisine boşaltalım. Buğdayın su ile olan kıvamı sulu muhallebi kıvamında olmalı. Bunun için 1,5-2 litreye yakın sıcak su ilave edelim. Yalnız bunu bir seferde değil de birkaç defa da ekleyelim. Karıştırarak ve kıvam kontrolü yaparak! Bu arada tahta bir kaşıkla sürekli karıştırmayı ihmal etmeyelim. Zira aşure çok çabuk dip tutar! Dip tutması yine nişastadan. Ah şu nişasta!! Şaka şaka bu nişasta aslında başrol oyuncusu gibi bir şey. Aşurenin tüm kıvamını bağlayan ‘o’. Diğer malzemeler yardımcı oyuncu.

Yedinci aşama: Aşure de tüm siyah malzemeleri örneğin kuş üzümü, sarı ya da siyah üzüm gibi, incir ceviz gibi malzemeleri en son koyuyoruz. Aşuremizi karartmasın diye. Bu yüzden bu aşamada bunları katmaya daha epeyce vakit var. Bu arada kuş üzümü ve kuru inciri 10 dakika kadar ılık su içerisinde bekletelim ki siyah suyu bir miktar çıksın.

Sekizinci aşama: Sırasıyla haşladığımız ve suyunu süzdüğümüz fasulyeleri ve nohutları ilave edelim. Karıştırmaya devam ederek. (Nohutların kabuklarını soyarsak daha iyi olur.)

Dokuzuncu aşama: Bütün veya iri kırılmış fındık içlerini de ekleyelim. İsterseniz kabuğu soyulmuş badem de ekleyebilirsiniz. Biraz ılık suda bekletip istediğimiz büyüklükte doğradığımız kayısıları da katalım.

Onuncu aşama: Bu aşamada aşurenin renginin daha beyaz olmasını isterseniz süt de ekleyebilirsiniz. Ben ekledim. Hem görüntü hem de lezzet için. Sütümüzü de ekledik. Şimdi sanırımın sıra portakal kabuğunda. Bunları da ilave ettik mi geriye son ana malzememiz kalıyor. O da toz şeker.

Toz şekerini de artık katabiliriz. Toz şekeri bu şamada ilave etmemizin sebebi şekerin sulandırma özelliğinden dolayı.

Artık şöyle bir karıştırıp kıvamını kontrol edebiliriz. Aşurenin suyu biraz akıcı olmalı. Bildiğimiz çorbalar gibi de değil yalnız! Altı açıkken ve bir taraftan da karıştırırken servis kaselerine aşureyi pay edelim. Bu aşama da mutfak yamaklarından istifade edebilirsiniz.

Aşuremizin üzeri kabuk bağlayınca üzerini süsleyebiliriz. Sıcak sıcak süslemeye kalkışmayalım. Aksi taktirde malzemeler dibe çöker. Artık göz ve damak zevkinize bağlı olarak istediğiniz şeyle süsleyebilirsiniz aşurenizi. Ben fındık, fıstık, ceviz, kuru incir, tarçın, mandalina dilimleri ve nar taneleriyle süsledim. Nasıl olmuş?

Hala aşure yapmamış olan arkadaşlara şimdiden kolaylıklar diliyorum. Rabbim herkese yapmayı ve tatmayı nasip etsin inşaAllah... Amin...

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 4475 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar