Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Değişik Pilav Tarifleri
Hamsili Pilav
8.3.2011 - 15:18

HAMSİLİ PİLAV

Öteden beri hamsili ekmeği hamsili pilavı duyardım da, pilavla hem de her sulu yemeğin yanına yakıştırdığım pilavla nasıl olur diye merak eder dururdum. Gel zaman git zaman yıllar bu merakla geçti.

Bir gün hamsili pilavı yapma fikrini aklımda iyice oturtunca ilk hamsili pilavımı da yapmış oldum. Bundan yaklaşık 10 sene kadar önceydi. Hem de bulgurla birlikte. Doğrusu bulgurla da çok harika oluyor. İlk hamsili pilav denemesi olarak gayet başarılı bir denemeydi.

Bundan sonra çok sık olmamakla birilikte zaman zaman yaptığım ve her seferinde lezzeti konusunda kendime tam puan verdiğim geleneksel bir tarif oldu.

Karadeniz deyince sebze olarak karalâhanayı ve balık olarak da hamsi demeyenimiz yok gibi. Başta Karadenizliler olmak üzere bu balığa düşkün olmayan yok gibi. Ancak Karadenizlilerin ki bir başka düşkünlük. Öyle ki tatlısından, salamurasına, ekmeğinden, pilavına ve daha birçok çeşitte lezzet türetmişler. Şarkısını, türküsünü, manilerini ve horonunu saymıyorum bile. Bunlardan hamsili pilavda gerçekten özel bir tat. Karadeniz yemekleri içinde en rağbet gören tariflerden biri olduğunu düşündüğüm için bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

Hamsili pilavı tek kişilik porsiyonlar halinde minik güveçlerde hazırladım. Ancak bunu ölçüye uygun büyüklükte bir tepsi veya ısıya dayanıklı bir kapta da hazırlamanız mümkün. Gelelim hamsili pilavın

Malzemelerine:

1,5 kilogram hamsi

Pilavı için:

2 su bardağı pirinç + 3 su bardağı sıcak su

4 adet kuru soğan

½ su bardağı sıvıyağ

½ çay bardağı kuş üzümü

½ çay bardağı kuru nane

1/2 demet maydanoz

4 çay kaşığı tozşeker

2 çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı pul biber

½ çay kaşığı tarçın (tercih etmeyenler koymayabilirler)

Yapılışı:

Yemeklik ince bir şekilde doğradığımız soğanları sıvıyağda pembeleşene kadar kavuralım.

Bol suda iyice yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ve yine yıkadığımız kuşüzümlerini ilave edelim. 2-3 dakika sürekli karıştırarak kavuralım.

Üzerine kuru naneyi, karabiberi, pul biberi, tuzu ve tozşekeri ekleyelim. Karıştırdıktan sonra sıcak suyunu ilave edelim. İlk bir-iki dakika kuvvetli ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte ağır bir şekilde pişmeye bırakalım.

Pilav suyunu çekince 5 dakika daha beklettikten sonra, altını kapatalım. İnce bir şekilde kıymış olduğumuz maydanozları ilave ederek karıştıralım. Tekrar demlenmesi için kapağını kapatalım.

Almış olduğumuz 1,5 kilogram hamsinin kılçıklarını çıkaralım. Bol suda defalarca yıkadıktan sonra, suyunun iyice süzülmesini sağlayalım.

Gelelim hamsiyle pilavı buluşturmaya. Sanırım bilmeyenler için bu tarifin en kritik noktasını burası oluşturuyor.

Küçük güveç kaplarını tereyağı ile ince bir tabaka halinde yağlayalım. Hafif bir şekilde mısır unu serpelim.

Balıkları güvecin kenarından dizmeye başlayalım. Hamsilerin kuyruk kısımları dışarı sarkacak şekilde sıkı bir şekilde dizelim.

Daha sonra güvecin alt kısmını da balıklarla kapatalım. Dikkat edelim hiç boşluk oluşmasın.

Ardından iç pilavdan koyalım.

Güvecin kenarından sarkan hamsilerin kuyruk kısımlarını ortaya doğru kapatalım. Açıkta kalan pilavın üzerini tekrar hamsilerle güzel bir şekilde kapatalım.

Bu şekilde hazırladığımız hamsilerin üzerini sıvıyağ ile yağlayalım. Bu şekilde kurumasını önlemiş oluruz.

Bütün güveçleri fırın tepsisine yerleştirelim. 180 dereceye ayarlayıp ısıttığımız fırına verelim. Üzerleri hafif bir şekilde kızarıncaya kadar pişirelim. İster minik güveçlerde ikram edelim. İstersek güveçleri sıcak bir şekilde servis tabaklarına ters çevirerek servis yapalım.

AFİYET OLSUN...

Not:

Hamsili pilavı bütün bir şekilde pişirmek isteyenler şu şekilde hazırlayabilirler. Hafifçe yağlanmış bir tepsiye, ortadan kenarlara doğru hamsileri dizelim. En kenarına gelince hamsileri kuyruk kısımları tepsiden dışarıya sarkacak şekilde dizelim. Ilınan pilavı hamsilerin üzerine yayalım. Pilavın üzerini hamsilerle kapatalım. İlk hamsi katında bulunan ve kuyruk kısımları dışarıya doğru sarkan hamsilerin kuyruk kısımlarını ikinci kattaki hamsilerin üzerine kapatalım.

Üzeri için: ½ su bardağı su ve bir-iki yemek kaşığı yağ karışımı hazırlayalım.

Yağlı su karışımını fırına vermeden önce hamsilerin üzerine gezdirelim.

Bu şekilde hamsili pilavı, bulgurla da hazırlamanız mümkün....

Bu haberi : 4243 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar