SAFRANBOLU SARMASI
Tarif defterlerimden birinde herhangi bir zaman diliminde yazmış olduğum tariflerden biri. Açıkçası nereden aldığımı da not düşmediğim için kaynağını pek de hatırlayamadığım bir börek tarifi.
Safranbolu memleketime giderken hemen kenarından geçiverdiğim, bir gün yolunuz o taraflara düşerse mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Ünü bu kadar kendini aşmış bir yeri mutlaka görmelisiniz diyorum.
Gelelim Safranbolu sarmasına. Adını duyup birçok kişinin yaprak sarmasıyla karıştırabileceği bir isme sahip. Ancak aslında bu bir börek. Daha çok çarşaf böreğini andıran bir börek. Lezzetine gelince İstanbul’da yaşayanların bildiği pastane böreklerini aratmayacak tel tel bir görüntü ve tatta bir börek.
Malzemeler:
4-4,5 su bardağı un
2 su bardağına yakın su
½ tatlı kaşığı tuz
100 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
500 gram lor peyniri veya yağsız herhangi bir peynir
Yapılışı:
Un, su ve tuz ile ele yapışmayacak kıvamda kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım.
Hamuru tezgâh üzerinde yuvarlayarak uzun bir şekil verelim. Bundan limon büyüklüğünde sekiz parça yumak keselim.
Kestiğimiz yumakları un yardımıyla yuvarlayarak düzgün bir şekil verelim.
Bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açalım.
Birinci açtığımız bezeyi yağlayalım. İkinci bezeyi bunun üzerine koyalım.
Bu şekilde ikişerli gruplar halinde dört adet yağlı yufka hazırlamış olalım. Bir süre (10-15 dakika kadar)dinlendirelim.
İlk yağladığımız ikili yufkayı tezgâh üzerine alalım.
Üzerini yağlayalım. Daha sonra bunu ters çevirerek yağlı kısmı alta gelecek şekilde açmaya başlayalım. Elimizi yağlayarak yufkanın kenarlarından çeke çeke (çarşaf böreğindeki gibi) büyütelim. Açma işlemi esnasında yufkayı başparmağımız yufkanın alt kısmında ve diğer dört parmağımız üstte kalacak şekilde tutalım. Yufkayı yukarı kaldırıp kendimize doğru bir miktar çekelim. Yufkayı tezgâha yapıştırırcasına koyalım. Bu şekilde tüm çevresini çekerek büyütelim. Yufkanın yağlı kısmı alta geldiği için tezgâha yapışacak böylece açma işlemi esnasında yufkamız daha kolay, kaymadan açılacaktır. Ayrıca yufkalar yağla birlikte bir süre dinlendiği için rahatlıkla açıldıklarını göreceksiniz.
Büyütebildiğimiz kadar büyüttüğümüz yufkanın üzerini tekrar yağ gezdirerek, yağı elimizle tüm yufkaya yedirelim. Daha sonra üzerine lor peynirinden serpiştirelim.
Bir kenarından başlayarak rulo şeklinde saralım. Eğer rulonun çok kalın olmasını istemiyorsanız yufkayı ortadan ikiye keselim. Bu bir yufkadan elde ettiğimiz iki parçadan ayrı rulolar yapalım.
Tarifte ruloyu iki elimizle ortadan uçlara doğru hafifçe sıkarak uzatalım, her defasında çevirerek yaklaşık 2-3 kere / bu işlemi tamamlayalım diyordu. Ancak ben bu işlemi yapmadım. Belki yufkanın ortasından kesilmeden tek parça halinde kalın bir rulo elde edildiğinde bu işlem yapılabilir.
Rulonun bir ucundan tutarak kendi etrafında sararak gül şeklini verelim.
Her bir yufkayı bu şekilde tek tek hazırlayabileceğiniz gibi, diğer yaptığınız ruloları ilk yaptığınız gül böreğinin etrafına sararak da yapabilirsiniz.
Ben bu şekilde yaptım. Dilerseniz üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz. Ancak ben üzerini hafif bir şekilde elimle yağladım.
Daha evvelden 200 dereceye ayarlayıp, ısıttığımız fırında nar gibi oluncaya değin pişirelim.
Not: Tarif orta boy bir fırın tepsisi ölçüsüne göredir.
AFİYET OLSUN... |