SIKMA/22 adet
Sıkmanın en önemli özelliği bayat ekmekle yapılıyor oluşu. Bayat ekmek su ile yumuşayacak kadar ıslatılıp, sonrasında gerektiği kadar un kullanılması ile yapılıyor. Sıkma da unu hamurun kıvamını ayarlamak ve açmak için kullanıyoruz. Ben tarifin uygulamasında kolaylık olması için, sıkma tarifini ölçülendirerek verdim.
Konya, Adana ve Mersin mutfağında rastlayabileceğimiz sıkma sanırım bir Yörük yemeği.
Hamuru için:
Yarım bayat ekmek
2 su bardağı su
½ çay bardağı sıvıyağ
6-7 su bardağı un
Açmak için: Un
İç malzemesi için:
5-6 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı tuz
Hamuru yağlamak için:
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Yapılışı:
Öncelikle iç malzemesi için patatesleri haşlayalım. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyerek, püre kıvamına getirelim.
Tavaya zeytinyağını alalım. İnce kıyılmış kuru soğanı yağda kavuralım. Toz kırmızıbiberi ekleyelim. Ardından patatesleri ekleyerek iyi bir şekilde karıştıralım. Ve altını kapatalım.
Hamuru hazırlamak için; ekmeği derince bir kap içerisine ufalayalım. Daha sonra üzerine su gezdirelim. Bu suyla iyice yumuşayan ekmekleri, elimizle karıştırarak bulamaç haline getirelim.
Üzerine sıvıyağı ve elenmiş unun bir kısmını ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar un ekleyerek yoğuralım. Hamuru tezgâh üzerine alalım. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayıralım. Üzerlerine kurumaması için bir bez örtelim.
Yumurta büyüklüğündeki bezeleri
un ve merdane yardımıyla, küçük pasta tabağından biraz büyük bir şekilde açalım.
Hamurların bir kısmını hazırlayıp, ardından pişirme kısmını yapabiliriz. Ancak açtığımız her bezeyi birbirinin üzerine koymamaya dikkat edelim. Zira yapışabilirler. Her birini açtıktan sonra üzerlerini örterek, sırası geldikçe yapışmaz yüzeyli bir tavada hiç yağ koymadan önlü-arkalı pişirelim.
Pişen hamurun içine fındık büyüklüğünde tereyağı sürelim.
Patatesli iç harçtan koyarak rulo şeklinde saralım.
Diğer açılmış bezeleri de bu şekilde hazırlayalım.
AFİYET OLSUN…
Not: Bayat ekmeğinizi su ile birlikte rondoda bulamaç haline getirebilirsiniz. Veya ekmeği kuru olarak rondo da un haline getirip daha sonra un ve su yardımıyla yoğurabilirsiniz. Sıkma hamuru oldukça yumuşak bir hamur oluyor. Toparlama aşamasında hamurun elinize yapışması halinde telaşlanmayın. Zira sıkma hamuru unu seviyor. Bir de ben ekmeği kabuklu kısmıyla birlikte kullandım. Bu haliyle kepekli un kullanılmış görüntüsü oluştu.
|