ALİ PAŞA PİLAVI/5-6 kişilik
Ne zamandır denemeyi düşündüğüm Ali Paşa Pilavının doğrusu bu kadar lezzetli olacağını tahmin edememiştim. Yaklaşan Ramazanla birlikte önerebileceğim kolay ve lezzetli tariflerden biri. Malzeme listesinin uzunluğuna bakıp, sakın denemekten vazgeçmeyin. Planlı bir sıralamayla kısa zamanda, kolayca yapılabilecek tariflerden.
Malzemeler:
Pilavı için:
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı su
½ çay bardağı sıvıyağ
20 gram dolmalık fıstık
Yeterince tuz
Köftesi için:
350 gram dana kıyma
2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı su
Tuz
Domates sos için:
3 adet orta boy domates
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tozşeker
½ çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Öncelikle kıyma ve baharatları iki yemek kaşığı su ilavesiyle iyi bir şekilde yoğuralım. Bir süre köfte harcını dinlenmeye bırakalım.
Bu arada pilavını hazırlayalım.
Tencereye sıvıyağı ve dolmalık fıstıkları alalım. Fıstıkları kahverengi bir renk alıncaya kadar kavuralım. Daha sonra iyi bir şekilde yıkayıp, suyunu süzdürdüğümüz pirinci ekleyelim. Pirinçleri sürekli karıştırmak suretiyle tane tane bir görünüm alıncaya kadar kavuralım.
Tuzunu ilave ettikten sonra normal su (sıcak olmayan) ilavesinde bulunalım. Kaynadıktan itibaren, birkaç dakika orta kuvvetteki ateş üzerinde kaynatalım.
Daha sonra ateşin altını en kısık ayara getirerek, demlenerek pişmesini sağlayalım. Tamamen suyunu çekip, pişen pilavın altını kapatalım.
Sofra örtüsü veya benzeri bir büyükçe örtüyle sararak bir saat kadar demlenmesini sağlayalım. Bu şekilde pilav hem iyi bir şekilde demlenecek hem de servis anına kadar sıcaklığını muhafaza edecektir.
Pilavımız demlenirken, köfteleri hazırlayalım. Köfteleri elimizin ortasını hafif bir şekilde ara sıra ıslatarak kiraz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayarak hazırlayalım. Hazırladığımız köfteleri hafifçe unladığımız tepsi içerisine alalım.
Tüm köfteleri hazırladıktan sonra tepsiyi hafifçe sallayarak her tarafının unlanmasını sağlayalım.
İki-üç yemek kaşığı sıvıyağ ilave ettiğimiz tavada köfteleri pişirelim.
Son olarak sosu için; kabukları soyulmuş ve yemeklik doğranmış domatesleri, incecik kıydığımız sarımsağı, baharatları, tuzu, şekeri ve sıvıyağı pişireceğimiz sos tenceresi içerinde buluşturalım. Bu şekilde pişirelim. Ta ki sos koyulaşıncaya kadar. Daha sonra altını kapatalım.
Sıra geldi pilavımızın final kısmı olan servis aşamasına.
Birçoğumuzun evinde ortası delikli bir kek kalıbı vardır. Olmayanlar herhangi bir yuvarlak veya çukur bir kâseyi bu iş için kullanabilirler.
Demlenen pilavı yumuşak hareketlerle karıştırarak havalandıralım.
Kek kalıbının tabanına köfteleri yerleştirelim. Köftelerin üstüne pilavı dolduralım. Pilav kalıbın yüzeyini birebir doldurmalı. Ancak bu aşamada pilavı sıkıştırmak için bastırmıyoruz. Gayet rahat bırakıyoruz.
Yine kalıbımızı ters çevirebileceğimiz uygun büyüklükte yuvarlak bir servis tepsisi ayarlıyoruz.
Servis tepsisini kek kalıbının üzerine kapıyoruz. Bir elimiz servis tepsisini tutarken diğer elimizle kek kalıbının tabanını tutarak dikkatli bir şekilde ters çeviriyoruz.
Yine aynı itinayla ters çevirmiş olduğumuz kalıbı pilavın üzerinden alıyoruz. Finale bir adım kala pilavın üstündeki muhteşem görüntüsüyle köfteleri domates sosuyla taçlandırıyoruz.
Geriye sadece bu muhteşem pilavı sevdiklerinizle birlikte paylaşması kalıyor. Ağız tadıyla tatmanız dileğiyle.
AFİYET OLSUN...
Not: Eğer domates sosunuzu pişirme esnasında unutup veya sıralama olarak daha önceden pişirip çok koyulaşacak olursa bir miktar sıcak su ilavesiyle açarak, sosu yumuşatabilirsiniz. Ayrıca pilav için vermiş olduğum su ölçüsü, çok küçük miktarlarla değişiklik gösterebilir. Bu da tamamen kullandığınız pirincin cinsi, tazeliği ve kalitesiyle alakalı olarak değişebilecek bir durumdur. |