FALAFEL YA DA NOHUT KÖFTE
beş çayına kolay köfte tarifleri
Falafel ya da nohut köftesi ya da nam-ı diğer nohut kroket. Artık sizler adını nasıl isimlendirirsiniz bilemiyorum. Ortadoğu’da falafel demişler. Türkiye’ye gelince de sanırım kendisine kısaca nohut köftesi diyorlar. Nohutkroketgillerden de olabilir bence. Neyse kıymasız oluşu ve bir kenarda haşlanmış nohudunuz var ise kısa sürede hazırlayabileceğiniz kolay bir ara sıcak köftesi. Ramazan da ara sıcaklar arasında hazırlayabileceğiniz gibi bol salatalı mönüler için de güzel bir köfte tarifi falafel. İçerisine haşlanmış patates veya bakla ekleyenler de var. Ancak bu her iki malzemenin yokluğunda Türk mutfağı usulü bir falafel tarifi ortaya çıkarmış oldum… Maydanoz, taze kişniş gibi malzemeler de olmayınca bunlar da malzeme listesine eklenmemiş oldu. Ancak bol baharat ilavesi sanırım Ortadoğu mutfağının bol baharatlı esintisini benim mutfağıma da taşıdı. Sizler temel malzeme ve ana prensip üzerinden farklı mutfak esintileri yakalayabilirsiniz. Ben falafel esintisini beş çayına taşıdım. Sizlerin de muhabbet dolu saatlere taşımanız dileğiyle…
Malzemeler/4-5 kişilik:
2,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 küçük kuru soğan
1 adet yumurta
1-2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı galeta unu
3 yemek kaşığı tarhana ( Bizim mutfağımızdan bir esinti olsun istedim. Ancak elinin altında tarhana olmayanlar galeta unuyla veya nişastayla bu kısma devam edebilirler. )
2 yemek kaşığı tahin
50 gram kaşar peyniri rendesi (rendenin ince tarafından)
2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Yapılışı:
Bu uzunca baharat kokulu malzeme listesinin ardından yapılış aşamalarına geçebiliriz.
Haşlanmış nohut, yumurta, soğan, tahin, sarımsak dörtlüsünü mutfak robotunda püre kıvamına gelinceye kadar çekelim.
Ardından diğer baharatları, tarhanayı ve galeta ununu ekleyerek tekrar robotta çekelim.
Karışımı başka bir kap içerisine alalım. Bunun üzerine rendenin ince tarafı ile rendelediğimiz kaşar peyniri rendesini ilave edelim. Karışımı yoğuralım. Veya tüm bu işlemi malzemeleri püre kıvamına getirdiğimiz robot veya rondoda da yapabiliriz.
Katı kıvam da bir köfte hamuru elde etmiş olalım. Bu malzemeyi yuvarlarken kolaylık olması için on-onbeş dakikalığına derin dondurucuya kaldıralım.
Daha sonra ara sıra elimizi çok hafif ıslatmak suretiyle köfte hamurundan ceviz iriliğinde parçalar kopararak yuvarlayalım.
Daha sonra ısınmış olan sıvıyağ içerisinde falafelleri altın sarısı renk alıncaya kadar kızartalım. Kızartma işlemi esnasında eğer fritöz benzeri bir kızartma aracı kullanmıyorsak, köftelerin bulunduğu tava veya tencereyi hafif sallamak suretiyle kızartma işlemini yapmanızı tavsiye ederim. En azından köftelerin dış kısmı kabuk tutana kadar. Ben ilk aşama da herhangi bir alet kullanmadan köfteleri kızartıp, sonlara doğru karıştırma işlemini yapıyorum. Hem bu şekilde falafellerin her tarafı mümkün mertebe eşit oran da kızarmış oluyor.
Bu köftenin bir güzel tarafı da çok yağ çekmemesi. Kızaran köfteleri ılık bir şekilde servis yapalım. Dışı çıtır çıtır bu köfteyi şimdiye kadar denemediyseniz mutlaka denemenizi öneririm.
Falafelin tadı soğuduğu zaman da fena olmuyor hani. Soğuduğunda içindeki baharatların rayihası daha çok ortaya çıkıyor. Biz ev ahalisi olarak Ali Paşa Pilavında yapmış olduğum domates sos eşliğinde falafelleri tükettik. Sizler de sevdiğiniz herhangi bir sosla bunu servis yapabilirsiniz…
AFİYET OLSUN…
|