DOLAMBER BÖREĞİ TARİFİ
Kütahya’nın meşhur dolamber böreğini de nihayet Nurhan kardeşimin tarifi üzerine yaparak paylaşmış oldum. İnşallah tarife uygun hazırlayabilmişimdir. Bu konu da bir kusurum varsa şimdiden Kütahyalı usta ev hanımlarından özür diliyorum. İlerde bir gün inşallah bizzat ustalarıyla bu böreği yapıp paylaşma imkânım da olur.
Gelelim bu lezzetli böreğe dair notlarımın devamına… Nurhan kardeşimden yöreye ait tarif sorduğumda verdiği tarifler arasında yer alan bir börek tarifiydi. Ancak bu börek de anlayamadığım ve tek takıldığım nokta böreğin dıştan içe doğru sarılma kısmıydı ki böreğe adını veren de bu kısmı oluyor sanırım. Ankara ziyaretinde bu kısmını anlayamadığımı söyleyince tekrar tarif etmiş oldu. Lezzeti konusunda bana göre tam puanlı ve bol yıldızlı bir börek oldu. İnşallah yapım şekliyle de tarife uygun yapmışımdır. El yapımı börek tariflerini seven kardeşlerime muhakkak önerebileceğim, güzel bir tarif oldu. İsmiyle ve lezzetiyle sofralarınızda fark yaratacak bu böreği denemeyi düşünenlere şimdiden kolay gelsin…
Malzemeler:
5 su bardağı un+1,5 su bardağı un
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi için:
7-8 adet orta boy patates
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Üzerine gezdirmek için:
1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
Yapılışı:
Beş su bardağı unu yoğurma kabı içerisine alalım. Üzerine tuz ekelim. Ortasından itibaren su ilave ederek yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım. Ele yapışan bir hamur elde ettikten sonra hamuru toparlamak için bir buçuk su bardağı unu yine yavaş bir şekilde ilave ederek yumuşak kıvam da ancak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Bunun üzerini nemli bir bezle kapatarak onbeş-yirmi dakika kadar dinlendirelim. Dinlenen hamur daha kolay açılacaktır.
Bu arada içini hazırlayalım. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyduktan sonra, ezerek püre kıvamına getirelim. Pürenin içerisine karabiber, kırmızıbiber ve tuz ekleyelim. Daha sonra malzemeyi güzelce karıştıralım.
Sıvıyağı ve erittiğimiz tereyağını karıştıralım.
Dinlenen hamurdan limon büyüklüğünde bezeler hazırlayalım.
Bir bezeyi alarak açacağımız tezgâh ya da sofranın üzerine yerleştirelim. Altına ve üstüne bir miktar un serpelim.
Diğer bezelerin üzerini ise mutlaka örtelim ki kurumasınlar.
Un serptiğimiz bezenin üzerine elimizle bastıralım.
İlk etapta oklavayla ileri-geri hareketlerle bezeyi büyütelim.
Oklavaya sarılacak büyüklüğe ulaştıktan sonra açma işlemine bu şekilde devam edelim. Yufka inceliğinde açtıktan sonra üzerine yağ gezdirelim.
Elimizle yağı yufkanın her tarafına yedirelim (sıvayalım).
Daha sonra yufkanın dış kısmına (etrafına) bir çember gibi patatesli iç malzemeden koyalım.
Dış kısmından itibaren ortaya doğru sarmaya (yuvarlamaya) başlayalım.
Hatta bir miktar yufkayı çekerek bu işlemi yapalım. Ta ki sarma işleminde ortaya gelene kadar. Ortaya mumbarı andıran bir görüntü ortaya çıkacaktır. Sonrasında hamurun bir kenarından koparalım.
Elde ettiğimiz bu uzunca yufkayı dolayarak tepsinin ortasına yerleştirelim.
Diğer tüm yufkalara bu işlemi uygulayalım. Hazırladığımız yufkaları bu ilk sardığımız tepsinin ortasındaki dolamberin etrafına saralım.
Böreğin üzerini yağlayalım. 180 dereceye ayarlayıp ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
Ilık bir şekilde servis yapalım.
Not: Benim yapmış olduğum bu börek ölçüsünden bir orta boy bir de küçük yuvarlak fırın tepsisi ölçüsünde çıktı. Muhtemelen büyük boy bir fırın tepsisi de bunun için yeterli olacaktır. Ayrıca bu hamur gayet yumuşak kıvam da bir hamur oluyor. Sade bir hamur olduğu için. Bu yüzden hamuru bezelere ayırırken ve yufka haline getirmek için açarken, undan bir hayli yardım almanız gerekebilir.
AFİYET OLSUN... |