EV YAPIMI BİBER SALÇASI
evde kırmızı biber salçası yapımı
Kış hazırlıkları sezonu açıldığından beri, yoğun bir kış hazırlığı telaşı semt pazarlarını sarmış durumda. Asma yaprağı salamurasıyla başlayan yaz sezonu, sonbahara geldi dayandı. Tarhana, erişte kesimi, reçeller, marmelatlar... Halep işi patlıcan kurutmaları, dolmabiber kurutması, Ankara’da hemen hemen birçok evin balkonunda görebileceğiniz kış hazırlıkları. Sıra domates ve biber salçası yapımına, soslara geldi. Özellikle kırmızı biber salçası yapmanın tam da zamanı. Hem fiyat olarak hem de al rengin en güzel tonuna ulaşmış biberlerin tam sezonu.
Aslında biber salçası yapımı kolay bir salça. Benim denediğim ve sizlerle paylaşacağım yöntem de son derece kolay. Biber salçasını yapmak için iki yöntem var. Bunlardan en bilineni salçayı güneşte bekleterek fazla suyunu çekmesini sağlamak. Bu şekilde biberin özü ortaya çıkarak yoğun bir kıvam elde ediliyor. Ancak şehir hayatında bu yöntem bir kısmımız için mümkün gözükmüyor.
İkinci yöntem ise kırmızı biberi kaynatarak salça yapma işlemi. Ancak bu yöntemde dikkat etmemiz gereken bir püf noktası var. Tadına baktığınızda biber salçası tadı almak istiyorsanız, bu yöntem de uzun süreli pişirmeli ve tüm suyunu kontrollü bir şekilde çektirmeliyiz.
Bu şekilde ekmeğinizin üzerine dahi rahatlıkla sürüp, kahvaltılarda tüketebileceğiniz lezzetli bir salça elde etmiş olacaksınız. Gelelim kırmızıbiber salçasının ev usulü, güneşte çektirmeden yapımına.
Biber Salçası Malzemeleri:
3 kilogram kırmızıbiber
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı+1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı limon tuzu
Üzeri için: Zeytinyağı
Kırmızı Biber Salçası Nasıl Yapılır?
Kırmızıbiberleri yıkadıktan sonra çekirdek kısımlarını iyi bir şekilde temizleyelim. Çekirdek kalmamasına özen gösterelim.
Adından kıyma makinesinde veya benim yaptığım gibi mutfak robotunda güzelce çektirelim.
Büyükçe bir tencere içerisine çektiğimiz biberleri alalım.
Bu şekilde orta kuvetteki ateş üzerinde 15 dakika kadar pişirelim. Bundan sonra sakın kendi halinde bırakmayalım, ara ara karıştırmayı ihmal etmeyelim. Daha sonra 1 su bardağı su ilave edelim. Ki biberler iyi bir şekilde pişebilsin.
Altını kısıp, 30 dakika bu şekilde kaynatalım. Bu sırada 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı pulbiber ilavesinde bulunalım. Yağı hem lezzet vermesi hem de kaynama sırasında salçanın dibinin tutmaması için katıyoruz.
Tuzunu da ekledikten sonra ben yaklaşık olarak (ara-sıra karıştırmak suretiyle) 1 saat kadar pişirdim. Tuzunu ilave ettikten sonra mutlaka tadına bakın. Tuz ayarını kendi damak tadınıza göre de ayarlayabilirsiniz. Ancak tuzu fazla kaçırmayın, zira yemeklerinizde kullanacağınız salçanız yemeklerinizi tuz gölü haline getirmesin.
Suyunu çekmeye başladığını, biberin kıvamının ve renginin koyulaşıp, tencereye tutmaya başlamasından anlayabiliriz. Tam da bu aşamada biberin tatlılığını alması ve koruyucu olması için limon tuzu ekleyelim. Sonlara doğru salçayı sıkça karıştırmayı ihmal etmeyelim. Bu esnada altını tutmasın. Karıştırma işlemini muhakkak surette tahta kaşıkla yapalım.
Kıvama gelene kadar ne kadar çok kaynatırsak salçamız o kadar çok uzun ömürlü olur dayanır, bozulmaz. Rengi koyu olur.
Salçayı az kaynatmayı düşünürseniz kaplara aldıktan sonra veya pişirdiğiniz kapta üzerine tülbent gererek güneşte bekletip koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Salça tamamen koyulaşıp, özlü bir kıvama ulaşınca altını kapatalım.
Kıvama gelen biber salçamızı cam kavanozlara sıcak bir şekilde dolduralım.
Doldurma işlemi sırasında üstten kaşık yardımı ile bastırarak, hava boşluğu oluşmamasına özen gösterelim.
Kavanoza dolum yaparken en üstte yaklaşık bir parmak kadar boşluk bırakalım. Hava ile temasın kesilebilmesi için, zeytinyağı ile doldurup kapağını sıkıca kapatalım.
Bu arada kapakların sağlam olmasına dikkat edelim.
Kavanozları buzdolabında muhafaza edelim.
Hep birlikte sağlıklı günlerde, ağız tadıyla yememiz dileğiyle inşallah.
AFİYET OLSUN... |