SEBZE MÜCVERİ
Sonbaharın bol güneşli ve yakıcı sıcağıyla birlikte kış hazırlıklarına birkaç gün ara verip, başlayan okul maratonuyla birlikte yaptığım bu özel mücver tarifini paylaşmak istiyorum. Çocukların “bir daha yok mu anne” diye tekrar sordukları lezzette bir mücver oldu. Doğrusu ben de kendim yaptım diye demiyorum, çok beğendim. Yaz için bu tarifi vermek te geç kalmış olsam da henüz kabağın mevsimi geçmeden benim gibi unutanlar bu tarifi deneyebilirler. Unutmayanlar bir de bu şekilde denesinler derim. Bayanların çay saatleri veya toplantı günleri için ya da okul dönüşü çoçukları için yapabilecekleri çok güzel bir sebze köftesi. Bu arada et yiyemeyen vejeteryan kardeşlerimizi de unutmamak lazım. Ezcümle bu mücver köftesini mutlaka çay saati olsun olmasın mutlaka deneyin derim.
Malzemeler:
3 adet orta boy kabak
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
4 adet yeşil soğan
1 adet kırmızıbiber
1 tutam maydanoz
1 tutam maydanozun yarısı kadar taze reyhan
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı dolusu un
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pulbiber
1 su bardağı lor peyniri
Tuz
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Aslında mücver yapmayı bilenlerimizin bildiği üzere malzemelerden kabağın rendelenmesiyle başlıyor yapımı. Derin, çukur bir kap içerisine. Daha sonra sırasıyla havuç ve patates. Ardından yeşil soğan ve kırmızıbiber ince bir şekilde doğranıyor. Buna maydanoz ve reyhan da ince bir şekilde kıyılarak ilave ediliyor.
Sıra geliyor tüm malzemeye görünmez tadını verecek olan baharatlara. Bunlar bildiğimiz baharatlardan karabiber ve pulbiber. Ayrıca tuz.
Bütün malzemenin birbirini tutması için ilave etmemiz gerekenler ise malumunuz olduğu üzere un ve yumurta. Bunları da ekledik mi malzemeler tamam demektir. Sıra geldi malzemeyi karıştırıp lezzet bütünleştirmesine. Buna da bir tutam el lezzeti geçsin istiyorsanız, elinizle yapmanız gerekecek.
Karışımımız tamam ise, kızartma işlemine geçebiliriz.
Bunun için uygun bir tavaya bir miktar kızartma yağı dökelim. Miktar ne kadar olmalı diye soracak olursanız; miktar mücver köftelerini koyduğumuz da içinde yüzecek kadar olmamalı. Yani hemen hemen mücverlerin birebir hizasına gelecek kadar olmalı diyebiliriz.
Yağımız ısınınca yemek kaşığıyla kaşık kaşık mücver hamurundan dökmeye başlayabiliriz. Bir miktar aralıklarla.
Mücverlerin bir tarafı kızarınca maşa veya spatula yardımıyla artık hangisini bu iş için daha rahat kullanacaksanız bununla ters çevirelim.
Bu tarafı da kızardıktan sonra
servis tabağına yağını süzdürerek alalım. Gerisi malumunuz; bütün mücver hamuru bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.
Ve son olarak mücverleri sıcak bir şekilde servis yapıyoruz. Nasıl yapımı çok tanıdık değil mi? Ancak emin olabilirsiniz kokusu ve lezzeti damağınızı fethedecek enfeslikte bir mücver tarifi oldu. Mücveri bir de benim tarifimle bu şekilde denemeniz dileğiyle.
AFİYET OLSUN... |