YAĞLI KIRMIZI BİBER TURŞUSU/KÜTAHYA
“...Tursuya gelince kırmızı biberleri közlüyorum ikiye ayırıp tohumlarını cıkarıp kavanazo bi kat dizip tuz serpiyorum az az cünkü her kata tuz serpiliyor sonra tekrar biber koyup tuz.biberler bitene kadar kat kat dizip tabi aralara sarımsakta koyuyorum 1su bardağı kadar zeytinyağ 1 cay bardağından biraz eksik sirke ben cok sirkeli sevmiyorum eksimsi yapıyor koyup kapatıyorum yağ ve sirke oranları biberin miktarına göre değişir bu oranlar 5-6kg biber için mesela görüşmek üzere kolay gelsin...”
Tarif Nurhan kardeşimden. Kütahya’ya ait lezzetli bir turşu tarifi. Hazır turşu mevsiminin en ekonomik yapıldığı Ekim ayına girmişken tam da böylesi bir tarifin yeridir diye düşündüm. Yıllar evvelinden bildiğim bu turşuyu ayrıntılarıyla Nurhan kardeşime sorarak teyit ettirdim. Adından tutunda nasıl yapıldığına, ne şekilde, nerede muhafaza edildiğine, ne kadar zamanda olduğuna kadar. Kış mevsimine yaklaştığımız şu günlerde yazdan kalma bir tadı doğal haliyle, kendi elinizle içine ne koyulduğunu bilerek hazırlamak istiyorsanız işte Kütahya’ya ait yağlı kırmızıbiber turşumun reçetesi...
Malzemeler/2,5 kilogramlık cam kavanoz için
3 kilogram kırmızıbiber
3 yemek kaşığı dolusu turşuluk tuz
½ çay bardağı sirke
1,5 çay bardağı zeytinyağı
2 baş sarımsak
Yapılışı:
Kırmızıbiberleri yıkadıktan sonra yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Fırında kırmızıbiberleri közleyelim.
Közlediğimiz biberleri fırından aldıktan sonra daha rahat soyulabilmesi için kapalı bir kap içerisine koyalım. Ilınanan kadar bu şekilde bekletelim. Daha sonra kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizleyelim.
Cam kavanoz içerisine bir kat ikiye ayırdığımız kırmızıbiberden dizelim. Üzerine tıpkı yemek için serpttiğimiz miktarda tuz serpelim. Bir diş sarımsağı doğrayarak koyalım. Bu şekilde biberler bitene kadar sıralamayı tekrarlayalım.
En son üzerine sirke ve zeytinyağını karıştırarak dökelim. Bu karışımın her yerine güzel bir şekilde nüfuz etmesi için kenarlardan bir kaşık veya bıçak batıralım. Turşunun kapağını kapatarak serin, güneş almayan bir yerde muhafaza edelim.
Bu turşu kahvaltı, haşlanmış veya kızartılmış patatesle birlikte, beş çaylarınızda böreklerin yanına da ikram edebileceğiniz lezzetli bir turşu. Kapağını açana kadar mutfağınızın herhangi bir yerinde muhafaza edebilirsiniz. Kapağını açtıktan ve kullanmaya başladıktan sonra tedbiren buzdolabında muhafaza ederseniz daha iyi olur. Bu tavsiye Nurhan kardeşimden. Turşuyu yaptıktan dört-beş gün sonra yemeğe hazır hale geliyor.
AFİYET OLSUN... |