SOĞAN SARMASI
stuffed onions
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
-Bir de onlara, mesajlarımızı ulaştırdığımız halde, onları elinin tersiyle itip şeytana uyan ve sonunda sapık olup çıkan kimsenin durumunu haber ver.
-Ki, eğer Biz isteseydik onu mesajlarımızla yüceltirdik, ne ki o dünyaya sarıldı ve ihtirasının peşine düştü. İşte bu yüzden böyle birinin durumu, üstüne varsan da kendi haline bıraksan da hırlayıp duran bir köpeğe benzer. Mesajlarımızı yalanlamaya kalkanların durumu işte böyledir. Şu halde (bu) kıssaları aktar, belki üzerinde düşünürler. Araf Suresi, 175. Ve 176. Ayetler
Sadekallahul aliyyul azim: Aliyy ve azim olan Allah ne güzel ne doğru söyledi.
“Etrafındaki kalabalıkların çokluğu seni aldatmasın. Çünkü yalnız ölecek, yalnız dirilecek, yalnız haşronulacaksın.” Hasan Basri
Hz. Ali ve İbn Abbas gibi sahabilere göre bu kişi Bel’am b. Baura (Balam b. Beor)’dır. Bel’am, Arami olduğu halde önce Hz. Musa’nın dinine tabi olmuş, sonra kendi kavminin putperest kralı Balak yardım isteyince muvahhit ordunun önüne çırılçıplak fahişeleri çıkarıp onların ahlakını bozarak yenme öğüdünü vermiş bir bilgidir. (Bkz: Yahudileşme Temayülü, s. 244)
Bugünlere ulaştıran Rabbim Allah’a hamdolsun. O’nun izniyle iyiliğimiz güzelliğimiz artsın, birbirimize Allah adına hürmetimiz artsın sevgili dostlar.
Ayetlerin delalet ettiği gibi bu her çağda bulunan prototiptir. Rabbim insanlığı ve Müslümanları bu tip insanlardan, bu tür insanların zulmünden korusun. Âmin...
İnternetin henüz yaygın olmadığı dönemlerde denediğim ve memnun kaldığım tariflerden biriydi soğan dolması, soğan sarması. Ancak ne zamandır aklımda olup da yapamadığım ve sizlerle paylaşamadığım bir tarifti. Ta ki Nurhan kardeşimin mesajına kadar. Mesajında soğan dolmasını bilip bilmediğimi sormuş ve paylaşmamı istemiş. Sağ olsun sayesinde bu süreci hızlandırmış oldum. Böylece ne zamandır hamur işi tarifi paylaşımlarının ardından güzel bir ana yemek tarifini de araya katmış oldum. Kız kardeşimin dediğine göre tam da Ramazanda misafirler için yapılabilecek türden bir lezzet olmuş. Malum önümüz Ramazan.
Pek yaygın bir dolma/sarma tarifi olmaması nedeniyle ‘acaba çok mu zor, çok vakit alıyor mu?’ gibi düşünebilir ve sorabilirsiniz. Ama bence dolma tariflerinin en kolay olanlarından. Zaten aşamalı resimli halini görüp, tarifi okuduğunuzda bana hak vereceksiniz. Umarım bu tarifi herrenk mutfağı reçetesine göre dener ve beğenirsiniz. Haydi, hep birlikte buyurun herrenk mutfağıma.
Soğan Dolması/Sarması Malzemeleri/8 kişilik
300 gram köftelik kıyma
3 yemek kuyruk yağı ya da 1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet orta boy kuru soğan
2 dal taze sarımsak
1 tutam maydanoz
2 tatlı kaşığı toz sumak
1 tatlı kaşığı isot
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
½ su bardağı su
Yeterince tuz ve 14-15 adet orta boy kuru soğan
Üzeri için; 3 su bardağı su, 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 diş sarımsak rendesi, tuz
Soğana Dolması/Sarması Nasıl Yapılır?
Öncelikle pirinçleri yıkayıp, suyunu süzelim.
Kuru soğanı yemeklik, maydanozu ve taze sarımsağı incecik kıyalım.
Kuyruk yağını incecik kıyalım. Su hariç diğer tüm malzemeleri de katıp, karıştıralım.
İç harcı biraz yumuşatmak için suyu ilave edelim ve yoğuralım.
Kuru soğanların kabuklarını soyalım. Bıçakla bir kenarından tam orta noktasına kadar keselim.
Kaynamakta olan suya koyarak 7-8 dakika kadar haşlayalım.
Daha sonra soğanların katlarını tek tek ayıralım. Soğanın cücük kısmına kadar bu işlemi yapalım.
Eğer hala diri kalan katlar var ise bir miktar daha haşlayabilir ya da kaynattığımız su içerisinde bir miktar bekletebiliriz.
Haşladığımız soğanların ortasından çıkan cücük kısımlarını tencere veya güvecin dibine koyalım.
Ayırdığımız soğan katlarından birinin kenarına
iç malzemeden bir miktar koyarak, saralım. Kat yeri alta gelecek şekilde güvece yerleştirelim.
Eğer katlara ayırdığınız soğanlarınız çok büyükse ortadan ikiye ayırarak sarabilirsiniz. Böylece bir kat soğandan iki tane dolma elde etmiş olursunuz. Tüm soğanları bu şekilde sararak tenceremize yerleştirelim.
Sıvıyağda salçaları kavuralım. Kavrulan salçaya rendelenmiş sarımsakları ve kuru naneyi ekleyelim. Yaklaşık bir dakika kadar da bu şekilde kavuralım.
Kavrulan salçalı sosu dolmaların üzerine gezdirelim. Bir miktarda tuz serpelim. Suyunu ekleyelim.
Dolmaların üzerine varsa dolma taşı ya da uygun büyüklükte porselen bir tabak koyarak, ocağa koyalım. İlk birkaç dakika kaynadıktan sonra altını kısıp yavaş yavaş pişirelim. Ben suyunu bir seferde değil de iki seferde ekledim. Bu önemli notu da paylaşmak istedim.
Fikriye’nin tavsiyesi: Dolmaları ilk birkaç saat tencerede demlendirirseniz, lezzetinin katlandığını göreceksiniz. Soğan dolması da bunlardan bir tanesi. Ayrıca; soğan sarmasını dolmalık kuru patlıcan, kurutulmuş dolmalık biber ve üzüm yaprağıyla karışık bir şekilde de yapabilirsiniz. Benden söylemesi.
Hepinize afiyet, şifa olsun... |