SİVRİBİBER TURŞUSU NASIL KURULUR/YAPILIR?
Bismillah:-Ve eğer Allah, sana bir zarar dokunduracak olursa, onu O’ndan başka giderecek yoktur. Ve eğer sana bir hayır dilerse, o zaman da O’nun hayrını engelleyebilecek kimse yoktur. O, lütfunu dilediği kuluna nasip eder. Allah çok yargılayıcı, çok esirgeyicidir. YUNUS SURESİ/107. AYET
Vaktiniz hayr olsun dostlar,
Nasılsınız? İyisinizdir inşallah. Küçük-büyük çocuğu olanlar için okullarla birlikte büyük maraton başladı. Eh tabii bu arada kış hazırlıklarının son halkalarından turşu yapma sezonuna da girmiş olduk. Belki de birçoğumuz karınca kararınca turşular yapıp, sevdiklerimize ikram etmeyi düşünüyoruzdur.
Biber turşusu benim küçüklüğümün turşusu. Bulgur pilavının yanına mutlaka biber turşusu çıkarılırdı küçüklüğümde. Canı turşu çeken teyzeleri, pilavın yanına turşu olduğunu görünce gözleri parlayan misafirleri unutmak mümkün değil. O zamanlar bunu pek anlamasam da. İnsanın yaşı ilerledikçe damak zevki de değişiyor tabii zamanla. O zamanlar aramın barışık olmadığı turşuları şimdilerde ben de sever oldum. Her ne kadar benim için hala olmazsa olmaz bir lezzet olmasa da ev halkı ve misafirler için yapıyorum turşularımı. Her renk mutfağı sayesinde de birçok turşu çeşidi denemiş ve öğrenmiş oldum zaman içerisinde. Bu tarifimi okuduktan sonra diğer turşu çeşitlerimi de okumadan geçmeyin derim.
Malzemeler/5 litrelik kavanoz ölçüsü
1,5 kilogram sivribiber
Turşu Suyu Ölçüsü:
14 su bardağı su
2 su bardağı sirke
7 yemek kaşığı kaya tuzu (turşuluk tuz)
2 baş sarımsak
1 yemek kaşığı nohut
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Biber Turşusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle biberleri güzelce yıkayalım.
Biberleri birkaç yerinden bıçakla delelim.
Kavanozun dibine yıkadığımız nohutları koyalım.
Daha sonra 5 litrelik kavanoza biberleri, aralarına sarımsak serperek dolduralım. Biberler bir miktar artacaktır. Bunları biberler yumuşadıkça sonradan üzerine ilave edeceğiz.
Sirke, tuz, şeker ve limon tuzunu kavanoza ekleyelim.
Son olarak kavanoza içme suyu tercihen klorsuz su dolduralım. Kapağını kapatalım.
Biberler su ve tuzla buluşunca bir miktar yumuşayacak ve kavanozda boşluk oluşacaktır. İşte artan biberleri bu aşamada kavanozdaki biberlerin üzerine ilave edip turşu kavanozunu dolduralım.
Suyun yüzeyinde kalan biberlerin bozulmaması için üzerine üzüm ağacı dallarından koyalım. Bu annemin benim küçüklüğümde uyguladığı ve aklımda kalan bir yöntem. Asma dalı bulabilirseniz bunu mutlaka deneyin derim.
Turşunuz en az iki hafta sonunda olacaktır. Havanın ısısına bağlı olarak bu süre uzayabilir. Zira biber turşusu geç olan bir turşu.
Eğer turşuyu tansiyon problemine bağlı olarak az tuzlu hazırlamak isterseniz tuz miktarını 1 kaşık eksik hazırlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI
FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI |