YUMRU KELEK TURŞUSU TARİFİ
Hayy Kayyum Muntekim Allah’ın Adıyla:
-Nuh: “Rabbim! dedi, yeryüzünde kâfirlerden hiç kimseyi bırakma!” Çünkü sen onları bırakırsan kullarını saptırırlar; yalnız ahlâksız, nankör (insanlar) doğururlar (yetiştirirler). Rabbim! Beni, ana babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla, zalimlerin de ancak helâkini arttır. Nuh suresi: 26-27-28
Es selamun aleykum kardeşlerim,
Kış yaklaşırken ve soğuklar yavaştan yavaştan kendini hissettirmeye başlarken, turşuluklar da Pazar tezgâhlarındaki yerini çoktan aldı. Lezzetli, kıtır kıtır turşulardan biri de kelek turşusu. Eski komşum Hacer abla bu turşuyu çok güzel yapardı. Ben onun kadar olabilecek miyim? Bilemiyorum. Kendisinin 5 litrelik kavanoz ölçüsüyle verdiği tarife göre yaptım. İnşallah güzel olur da yüzüm sizlere karşı kara çıkmaz. Nete baktım da şöyle resimli, güzel bir kelek turşusu tarifi bulamadım. Belki de ben görememişimdir. Daha önceki yıllarda da bahsettiğim gibi Anakara turşu cenneti. Her türlü turşuyu burada görmeniz mümkün. Hani Ankaralı hatunlar da bu konuda epey maharetliler.
Daha önceden kelek, acur gibi turşuluk malzemeleri alırken, gözüme kestirdiğim yaşlı teyzelere nasıl yaptıklarını sorar dururdum. Aldığım cevap hep göz kararı turşu tarifleri olurdu. E peki teyzecim tuzunu nasıl ayarlıyorsunuz? Deyince –tuzunu azıcık fazla atıver (o zaman turşu daha iyi dayanıyormuş) ya da –bazen fazla kaçıyor ama bir şekilde yeniyor, oluyordu. Ama benim istediğim ise her defasında farklı tatta bir turşuyla karşılaşmak yerine, her yaptığımda aynı lezzeti tutturduğum turşular yapmaktı. Tuzun zararlarını malum anlatmaya gerek yok. Zaten fazla tuzlu turşu da anca bol hararet yapıyor.
Neyse ki yıllar geçtikçe ben de bu konuda bir el mahareti sanırım oluşmaya başladı. Çok tuzlu olmayan, lezzetli turşular yapmaya başladım. Aslında turşu için gerekli olan serin, güneş görmeyen bir ortam. Yoksa ne yaparsanız yapın turşunun tadı, ortamın sıcaklığından etkileniyor. Bir de açtıktan sonra havayla temas ettiğinde bozulmalar başlıyor. En iyisi mutfağınız da muhafaza edecek yeriniz varsa turşuları küçük kavanozlarda hazırlamak. Neyse lafı epey uzattım sanırım. Gelelim kelek turşusu tarifime...
Malzemeler/5 litrelik cam kavanoz ölçüsü:
3 kilogram kelek (keleklerinizin büyüklüğüne göre 3-4 tane artabilir)
200 gram sivribiber
3-4 baş sarımsak
1 yemek kaşığı nohut
Turşu Suyu Ölçüsü:
1 litre su + 3 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
1 yemek kaşığı dolusu limon tuzu
1 çay bardağı sirke (turşuda sirkeyi sevenler 1 su bardağı da kullanabilirler)
Not: 5 litrelik cam kavanoz için bu ölçünün iki katını kullandım. Yalnız su ölçüsünden yani 2 litre su ölçüsünden 2 su bardağı eksik kullandım. Kalanını kavanoza koyup turşu mayalanırken taştıkça üzerine ilave ettim.
Kelek Turşusu Nasıl Yapılır?
Kelekleri güzelce yıkayalım.
Bol suyun içinde 1 saat kadar bekletip, tekrar yıkayalım.
Turşu kavanozun dibine doğranmış bir miktar sarımsaklar ve nohut koyalım.
Yorgan iğnesiyle 4-5 yerinden deldiğimiz keleklerden kavanoza koyalım.
Aralarına yine iğneyle birkaç yerinden deldiğimiz sivribiberlerden koyalım. Ben aralarda kalan boşlukları doldurmak amacıyla biber kullandım. İsterseniz kullanmayabilirsiniz de.
Tekrar aralarına sarımsak serpiştirelim. Üzerine iğneyle deldiğimiz keleklerden dolduralım.
Bu şekilde kavanozu dolduralım.
Kavanoza sirke, tuz ve limon tuzunu ekleyelim.
Kaynamış olan suyu yumru keleklerin üzerine dökerek, kavanozu dolduralım.
Kavanozun sıkıca kapatalım.
Güneş görmeyen, serin bir yere koyarak mayalanmaya bırakalım. Kelek turşusu çabuk olan turşulardan değildir. Bu yüzden ortamın sıcaklığına bağlı olarak mayalanması 2-3 haftayı bulacaktır.
Benim kelek turşum henüz mayalanmadı. Kaynamış su kullandığım için ertesi gün rengi hemen döndü. Resimde görüldüğü gibi. Turşum olduktan sonra, olmuş halini de paylaşırım inşallah.
KOLAY GELSİN...
FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI
FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI |