SAÇAKLI/TELLİCE MANTARI NASIL YAPILIR?
“Güzel konuşmanın sırrı, lüzumsuz olanları terk etmendir.”
Es selamu aleykum kardeşlerim,
Sağlıklı huzurlu, mutlu bir hafta geçirmeniz temenni ve duasıyla,
Aman Allah’ım! Yer gök mantar mı oldu ne? Bu haftalar pazarda mantar bolluğu var. Ben de bu duruma kayıtsız kalamadım. İlk defa adını duyduğum ve tadını bilmediğim orman mantarından almış oldum. Kilo kilo alan teyzelere heveslendim sanırım. Neyse sonunda teyzelerce kilolarca alındığını görünce, bir de nasıl pişirildiğinin tarifini alınca ben de almış oldum.
Tellice, saçaklı, çam mantarı, püsküllü, erişte, darak dişi diye isimleri var bu mantarın. Doğrusu bu isimlerin hepsi de bu mantara şekil olarak çok yakışıyor. Her yöre de farklı farklı isimlendirilse de görüntü olarak bu isimlendirmelerin hepsini hak etmiş gibi görünüyor. Ha bir de ben mantarı yıkarken hani şu belgesellerde gördüğümüz deniz altındaki yosunlara benzettim bu mantarı.
Geçen sefer aldığım ve resimlerini paylaştığım saçaklı mantar, Bolu’dan gelmişti. Bu hafta aldığım ise Kastamonu’dan gelmiş. Sanırım çam olan birçok yerde yetişiyor.
Şimdi gelelim bu mantarı nasıl temizleyip pişireceğinize dair birkaç püf noktasına. Mantarı nasıl yapacağımı sorduğum satıcı teyze, bir kez yıkayıp sonrasında iyice yıkamam gerektiğini söylemişti. Ancak ben ikinci yapışımda hiç yıkamadan direk kaynar suyun içine attım. Zira bu mantarın saçak kısımları çok narin ve el sürdüğünüzde çok çabuk dağılıyor. Ancak kaynar suyun içine attıktan sonra kendini topluyor ve dağılmıyor. Size tavsiyem tellice/saçaklı mantarını en irilerinden almanız.
Peki, haşlayınca tüm vitamini gitmez mi? diye sorabilirsiniz. Ancak bazı doğal ortamlarda yetişen bitkileri biraz haşlamak iyi sonuç veriyor. Zira bu mantarın kalın kök kısımlarındaki hafif acılık haşlamayla kayboluyor. Bu yüzden bizlere yememiz için türlü türlü nimetleri sunan Rabbimiz, elbet şifasını da ona göre vermiştir diyelim ve saçaklı/tellice mantarının nasıl temizlenip, yapıldığına resimler eşliğinde bir göz atalım.
Malzemeler:
1 kilogram saçak mantarı
2 adet büyük boy kuru soğan
½ çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Yeterince tuz
Saçaklı/Tellice Mantarı Tarifi/Yapımı:
Büyükçe bir tencereye su koyup, kaynatalım.
Kaynayan suya mantarları yıkamadan atalım.
Bu şekilde 4-5 dakika kadar kaynatalım.
Daha sonra kaynar suyun içinden alıp, bol su içerisinde temizlenene kadar yıkayalım.
Açıkçası saçaklı mantarın en oyalayıcı kısmı bu yıkama kısmı oluyor. Diyebilirim ki yıkama konusunda ıspanakla boy ölçüşebilir. Belki de birinciliği alabilir.
İyice yıkayıp temizlendiğine emin olduğumuz mantarların suyunu süzdürelim.
Bir parmak kalınlığında doğrayalım.
Kuru soğanı yemeklik olarak doğrayalım. Sıvıyağ ve tereyağını tavaya ilave edip, eritelim.
Eriyen yağa kuru soğanları ekleyelim ve kavuralım.
Kavrulan soğana pul biber katalım.
Devamında doğradığımız mantarları ekleyerek karıştıralım. Kısık ateşte kavurmaya devam edelim.
Tuz ilave edelim. Tavanın kapağını kapatıp, ara sıra karıştırarak kavuralım.
Kendi damak tadımıza göre kavrulma ayarına bakarak altını kapatalım.
Ilık bir şekilde servis yapalım. Bu aşamada üzerine yumurta da kırarak, yumurtalı saçaklı mantarı şeklinde pişiriliyormuş. Aklınızda bulunsun.
AFİYET OLSUN...
Lütfen Dikkat!
Facebook’un yapmış olduğu yeni düzenlemeden sonra sayfamızda beğeni, paylaşım ve yorum yapmayan takipçilerimize bir süre sonra bildirimler ulaşmayacaktır.
Bu nedenle tariflerimizi beğenip yorum olarak küçük bir nokta bile koymanız sayfamızın devamlılığı için önemlidir.
Beğenip, paylaşırsanız daha çok kişiye ulaşabilirim. Çok teşekkürler.
Tariflerimi ve güncel paylaşımlarımı sosyal medya da takip etmek isterseniz işte adreslerim…
FACEBOOK HERRENKCOM MUTFAĞI
FACEBOOK HERRENK MUTFAĞI |