Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Değişik Pilav Tarifleri
Perde Pilavı
10.2.2012 - 18:09

PERDE PİLAVI

Uzunca bir aradan sonra arşivde bulunan tariflerden biri olan perde pilavı ile nihayet sizlerleyim. Aradan geçen karlı bir on beş tatilin ardından, yine karla kışa devam ediyoruz. Karı olmayan kışın baharı ve devamında yazı iyi geçmez derlermiş büyüklerimiz. Bu büyük sözü ışığında karı rahmetlerden bir rahmet olarak görüp, nimetlerini düşünüp, faydalanmak gerekir diye düşünüyorum.

Tarife dönecek olursam; tarif kızımın arkadaşı Merve Nur’un annesine ait. Bir hafta sonu ziyaretinde sağolsun kızının arkadaşları için hazırlamış bu lezzetli pilavı. Çok da iyi hazırlamış. Eli lezzetli hanımlardan biri Merve’nin annesi. Pilavın servisini biraz heyecanlanarak İclal kızımızın yaptığı perde pilavı hamuruyla ve içindeki saklı lezzetiyle son derece lezzetli olmuştu. Perde pilavı tarifi arayanlara ve de denemeyi düşünenlere gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir tarif doğrusu.

Lezzetini bizzat tattığım tarifini ise telefonda Merve Nur’dan ayrıntılarıyla ve püf noktalarıyla aldığım perde pilavı tarifi huzurlarınızda.

Hamuru için:

2 su bardağı un

½ su bardağı su

1 adet yumurta

15 gram tereyağı (1 yemek kaşığı tereyağı yapıyor)

İç pilavı için:

2 su bardağı pirinç

2,5 su bardağı tavuk suyu

300 gram tavukgöğsü

1 kahve fincanı sıvıyağ

1 adet kuru soğan

1 su bardağı soyulmuş badem

1 kahve fincanı kuşüzümü

1 paket çam fıstığı

1’er çay kaşığı karabiber ve yenibahar

2 yemek kaşığı limon suyu

30 gram tereyağı (2 yemek kaşığı tereyağı yapıyor)

Yeterince tuz

Yapılışı:

Öncelikle bademleri bir gün evvel akşamdan ılık suya ıslatalım.

Veya iki su bardağı su ile yaklaşık beş dakika kadar kaynatalım. Ilık bir hale gelene kadar bekletelim ya da sıcak suyunu süzüp üzerinden soğuk su geçirelim.

Daha sonra kabuklarını soyalım.

Tercihe göre kuşüzümü kullanmak istersek bunu ılık suda beş dakika kadar bekletelim.

Tavukgöğsünü üzerini örtecek kadar su, bir miktar tuz ve bir yemek kaşığı limon suyu ilave ederek pişirelim.

Pişen tavukgöğsünü alıp, suyunu pilav için ayıralım. Eti ince bir şekilde didikleyelim.

Pirinci tuz ve bir yemek kaşığı limon suyu ilave ettiğimiz sıcak suda 30 dakika kadar ıslatalım. Süzüp bol suyla zedelemeden yıkayalım. Suyunu iyi bir şekilde süzdürelim.

Sıvıyağı pilav yapacağımız tencere içerisine alalım. Çok ince bir şekilde kıydığımız soğanı ısınan yağa ilave edelim. Soğanlar yumuşayana kadar kavuralım. Bu arada çam fıstıklarını da ekleyelim. Dikkat edelim soğanlar yanmasın. Kavrulan soğana pirinçleri ilave edelim. Tahta kaşıkla sürekli karıştırmak suretiyle kavuralım. Yaklaşık olarak 4-5 dakika kadar. Bu işlemi çok yüksek olmayan kısık ateş üzerinde, pirinçleri kırmadan ve de yakmadan yapalım.

Ardından yarım su bardağı soyulmuş badem ekleyelim. Bir kez karıştırdıktan sonra birer tutam baharat ilave edelim. Karabiber ve yenibahar.

Bir kez daha şöyle güzelce karıştırdıktan sonra tavuk etlerini ve tavuk suyunu ekleyip, karıştıralım. Tercihimize bağlı olarak kullanmak istersek kuşüzümlerini bu aşamada ilave edebiliriz.

Pilav tenceremizin kapağını kapatıp, 2-3 dakika kadar harlı ateşte daha sonra ocağımızın en kısık ayarında pirinçler suyunu çekip, demlenene kadar pişirelim.

Altını kapatıp malzeme listesinde verdiğim tereyağını bu aşamada minik parçalara ayırarak pilavın üzerine ilave edelim. Üzerine bir peçete kapatalım. Tekrar peçetenin üzerine kapağını kapatarak demlenmeye bırakalım. En az 20 dakika kadar. Sonrasında pilavı ezmeden ustaların yaptığı gibi bir kevgir yardımıyla alttan üste doğru karıştırarak havalandıralım.

Pilavımız pişerken veya demlenirken pilava adını veren perde hamurunu hazırlamak için hamur hazırlama işlemini yapabiliriz.

Un, su, yumurta, oda ısısında yumuşamış tereyağı ve bir tutam tuz ile sert bir hamur hazırlayalım. Hamurun üzerini örterek yarım saat kadar dinlendirelim. Bu şekilde dinlenen hamur daha kolay açılacaktır.

Un ve merdane yardımıyla 2-3 mm. Kalınlığında yufka şeklinde açalım. Daha fazla kalın olursa pişince lezzetli bir hamur elde etmiş olmayız. Burası önemli bir nokta.

Ortası delikli bir kek kalıbını tereyağı ile yağlayalım. Soyulmuş bademleri istediğimiz deseni oluşturacak şekilde yerleştirelim.

Açtığımız yufkayı kalıbın üzerine kenarlarından taşacak şekilde yerleştirelim.

Havalandırdığımız pilavı yufkanın içine dolduralım. Kaşıkla bir miktar bastırarak bu işlemi uygulayalım. Kalıbın kenarlarından sarkan yufkaları içe doğru katlayarak pilavın üzerini tamamen kapatalım.

Önceden ısıtılmış 180 veya 200 derecelik fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirelim.

Perde pilavını servis tepsisine ters çevirelim. Dilimleyerek ılık bir şekilde sevdiklerimizle paylaşalım.

Not: Perde pilavını fırına verilecek aşamaya kadar hazırlayıp sonrasında buzdolabında muhafaza edebiliriz. Böylece servise yakın bir saatte pişirerek hem vakitten hem de lezzetten yana kazanmış oluruz.

AFİYET OLSUN...

Bu haberi : 8222 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar