Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Mail 

     
   
   
YEMEKLER
Üye Girişi
En Çok Gezilenler
Kırmızı Mercimek Ezmesi Salatası
Bu leziz salatayı özel arkadaş menüsü için hazırlamıştım. Mercimek köftesine benzeyen bu salatayı denediğinizde vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorum. Özellikle yoğurtlu sosu ile yaz..
Nişastalı Börek
Bu böreği bayram sabahı kahvaltı için misafirlerime yapmıştım. Sıcacık ikram edebilmek için sabah erkenden kalkıp yapmıştım. İkinci kez yapışımda yine misafirlerime, ama bu sefer...
Kağıt Kebabı
Bir yemek kağıda sarılıp, fırına girince bu kadar mı güzel olur? Bu kadar mı enfes kokar diyorum ve başka..
Bize Ulaşın
Kışa Hazırlık\Kışa Hazırlık
Pırasa&Havuç Nasıl Kurutulur?
25.12.2012 - 17:44

PIRASA&HAVUÇ NASIL KURUTULUR?

Dehydrated&dried vegetables

Kurutulmuş sebze ve meyvelerin faydasını saymakla bitmez. Kurutma, meyve ve sebzelerde bulunan yüzde 80-95 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranına düşürülerek uzun süre dayanmalarının sağlanması işlemidir. Bu işlemle içlerindeki su oranı azalan sebze ve meyvelerin şeker oranları yükselir ve dayanıklılıkları artar.

Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağı sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.

Sebze kurutma işleminde sıcaklık ve hava akımı iki önemli unsur. Bunun bulunduğu ortamda kendi sebze kurularımızı hazırlayabiliriz. Sebze kurularından en bilineni yukarıda saydıklarım olmakla birlikte semizotunun bile kurutulduğunu Hatice teyze’de görmüştüm. Gerçi tadı nasıl bilemiyorum ancak sebzeleri kışa veya yaza hazırlamak noktasında, gerekse değerlendirme açısından oldukça önemli bir işlem.

Facebook’ta Asiye Hanımın isteği üzerine ben de pırasa ve havuç kurutmaya karar verdim. Sandığım kadar da zor değilmiş. Bir-iki günde ortamın sıcaklığına göre kuruyor. Şimdi sizlerle bunu nasıl yaptığımı paylaşacağım.

Pırasa&Havuç nasıl kurutulur?:

Öncelikle pırasaları iyi bir şekilde yıkayalım.

Ardından çok ince bir şekilde doğrayalım. Aslında doğrama boyutunu tamamen kullanacağınız yere göre de ayarlayabilirsiniz.

Daha sonra doğramış olduğumuz pırasaları bir tepsi içerisine kağıt havlu serdikten sonra bunun üzerine ince bir şekilde sererek yerleştirelim.

Tepsiyi malum kış mevsiminde olduğumuz için ben kalorifer üzerine yerleştirerek kurutma işlemini yaptım. Yazın güneş görmeyen, hava akımı olan ve sıcak bir yerde de bu işlemi yapabilirsiniz. Hatta kış mevsiminde süreci hızlandırmak için fırınınızda çok düşük ısıda da kurutma işleminizi yapabilirsiniz. Ancak ben bu işlemi henüz denemiş değilim. Kalorifer üzerinde bir-iki gün içerisinde kuruyor.

Pırasa evde kurutma işlemi esnasında doğal olarak epeyce koku yapıyor. Bu kokuyu en aza indirmek veya bundan rahatsız olacak olanlar için bir fikir olarak bunu önerebilirim diye düşündüm.

Gelelim havucu kurutma işlemine.

Havucu yıkayıp, dış kısmını kazıdıktan sonra ben mutfak robotunun parçalayıcı kısmında ince bir şekilde çektim. Benzeri bıçak kısmı olan herhangi bir mutfak aleti de bu işi görür.

Çok küçük parçalara ayrılan havuçları tepsi içerisine, ince bir tabaka halinde serdim. Bunları da kış mevsiminde olduğumuz için kalorifer üzerine yerleştirdim.

Akşamdan sabaha kadar pırsalar büyük ölçüde suyunu çekmişti. Bu da demek oluyor ki pırasa çabuk kuruyan bir sebze. Havuç yapısı gereği daha çok su ve şeker barındıran bir sebze olduğu için, o da kuruma yolunda. Pırasa kadar olmasa da.

Görüldüğü üzre pekçok sebzeyi kurutmak mümkün. Kış çayı için meyve kabuklarını bile. Bunu da inşallah ilerleyen zamanlarda paylaşmayı düşünüyorum.

KOLAY GELSİN...

Bu haberi : 14493 kişi okudu.
Arkadaşına Gönder  Yazdır
İsminiz *
Başlık *
Yorumunuz *

 


harf daha yazabilirsiniz.
Onay Kodu:
Onay Kodu Doğrulama *
  

Yorumlar
Yorumlayan: mavi deniz Tarih: 8.7.2016 - 17:36
Derotu kurutulurmu nasıl
Lütfen bilenler yazsın
Ana Sayfa   |  Dua   |  Medya Köşesi   |  Videolar   |  Firmalar   |  Ziyaretçi Defteri
Herrenk.com:Pratik Bilgi, Sağlık, Yemek Tarifleri, Elişleri, El örgüsü, Eğitim, Ev yapımı ürünler, Çay Saati
© 2010 - www.herrenk.com Tüm Hakları Saklıdır. Sitenizde bağlantı linkleri verilip ve kaynak gösterilerek sitemizden alıntı yapılabilir.
WEB YAZILIM:TEKNODEVA Ankara Web Tasarım, Web Yazılım, web tasarım
Firmalar